Δεν είναι μόνο ο επί του πολιτισμού υπουργός Κώστας Τζαβάρας που προτείνει «ποιοτικοποίηση των εκδηλώσεων πολιτισμού» και όχι «ποσοτικοποίηση», όπως του προτείνουν οι εμμένοντες στο «δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων» άρχοντες της Θεσσαλονίκης. Είναι και ο Δήμος Θεσσαλονίκης και ο επί του πολιτισμού και τουρισμού αντιδήμαρχος Σπύρος Πέγκας και οι επί των Δημητρίων ειδικοί σύμβουλοι (παραιτηθέντες κατά τα 2/3) και οι επί των ματαιωθεισών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση (άντε, «την ένταξη της πόλης στον ελληνικό ιστό», μη στενοχωρήσουμε και τον δήμαρχο που το αντιπροτείνει).

«Δει δη χρημάτων», είπαν οι αρχικά ορισθέντες ως διοργανωτές των μεγάλων εκθέσεων για την ιστορική πορεία της Θεσσαλονίκης, «δει δη χρημάτων», είπε και ο παραιτηθείς Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής που είχε συσταθεί – και τελικά διαλύθηκε – για τον εορτασμό των 100 χρόνων, «δει δη χρημάτων και άνευ τούτων… δεν σας φέρνουμε στη Θεσσαλονίκη και στα Δημήτρια (στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό) την περίφημη «Δεσποινίδα Τζούλια» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ», είπαν και οι ρώσοι εκπρόσωποι του Θεάτρου των Εθνών της Μόσχας, ο Γεβγιένι Μιρόνοφ και ο διάσημος σκηνοθέτης Τόμας Οστερμάιερ.

ΜΑΤΑΙΩΣΗ. Ετσι, ματαιώθηκε – στα μουλωχτά – και η σημαντικότερη παράσταση της κορυφαίας πολιτιστικής εκδήλωσης της πόλης, των Δημητρίων, που φέτος υποτίθεται θα ήταν τα λαμπρότερα, με τον επετειακό εορτασμό…

Το ρωσικό θέατρο ζήτησε προκαταβολή για να «κλείσει» τη μετακίνησή του από τη Μόσχα, ο Δήμος δεν κατάφερε να πάρει έγκριση από το ελεγκτικό συνέδριο και τον πάρεδρο (τα καλά του ελληνικού Δημοσίου), δεν κατάφερε να βρει και δανειστές (το είχε καταφέρει πέρυσι για τη Σαουμπίνε στα Δημήτρια, αλλά τότε μπήκε εγγυητής η γερμανική πρεσβεία που είχε… πρόσωπο και λύθηκε το πρόβλημα) και έτσι φτάσαμε στη ματαίωση.

Η επίμαχη πάντως παράσταση (προκάλεσε την παραίτηση της επί των θεατρικών συμβούλου των Δημητρίων Ιφιγένειας Ταξοπούλου) «Ρόουζ», με τη Ζωή Λάσκαρη, δεν «δει χρημάτων» και δεν ματαιώνεται. Θα γίνει κανονικά καθώς και στο «εβραϊκό αφιέρωμα» εντάχθηκε, και συμμαθήτρια του δημάρχου υπήρξε η πρωταγωνίστρια (όπως ομολόγησε ο ίδιος στο Δημοτικό Συμβούλιο).

Τώρα πού πήγα και θυμήθηκα τις εορταστικές εκδηλώσεις του δημοτικού σχολείου μου στην περίοδο της χούντας κι έπαθα deja vu χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (στο γυάλινο της Νομαρχίας το λέγαμε οι της παλιάς γενιάς), παρόντος του αντιπεριφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, του εξ Ηλείας ορμωμένου (μου το υπενθύμισε το «ερχόσαντε» που επανέλαβε τρις προχθές, αναφερόμενος στους σπάταλους προκατόχους του), Κώστα Τζαβάρα;

Εκαναν έκτακτη σύσκεψη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (έτσι ονομάστηκε η αντιμπουταρική σύνοδος φορέων που εμμένει στον εορτασμό για την «απελευθέρωση» κι όχι για την «ένταξη της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό ιστό»). Μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το Γ΄ Σώμα Στρατού, αθλητικοί και άλλοι παράγοντες της πόλης.

Οχι όμως και ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης (του επανασυσταθέντος υπουργείου) κ. Καράογλου που πολύ θύμωσε που δεν τον συμπεριέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός στις επαφές του στη Θεσσαλονίκη και τον μάλωσε «γλυκά» αναγκάζοντάς τον να τον επισκεφθεί στον χώρο του στις 10 το βράδυ, να ‘χει κι αυτός κάτι να δηλώσει, βρε αδελφέ, να δικαιολογήσει κοτζάμ υπουργικό θώκο.

Είπα «θώκο» και… Τον θρόνο όπου κάθησε αφιππεύοντας ο βασιλικός διάδοχος Κωνσταντίνος – και όχι ο βασιλέας Γεώργιος των Ελλήνων που είχε καθυστερήσει δύο μέρες την έλευσή του στη Θεσσαλονίκη -, κατά τη δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου 1912 στον ιερό ναό του Αγίου Μηνά, ξεσκονίζει ήδη η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης προκειμένου να τον βάλει στην ιστορική θέση του, στον Αγιο Μηνά, όπου θα τελεσθεί νέα – επετειακή – δοξολογία στις 11 του ερχόμενου Νοεμβρίου εις μνήμην εκείνης της προ αιώνος «απελευθέρωσης».

«Ο θρόνος φυλάσσεται έκτοτε εις το Επισκοπείον και θα μεταφερθεί στον Αγιο Μηνά προκειμένου να καθήσει τώρα, όχι ο βασιλεύς, αλλά κάποιος εκπρόσωπος της κυβερνήσεως», δήλωσε στην έκτακτη σύσκεψη ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως.

«Είναι για μένα και το υπουργείο που εκπροσωπώ τιμή να συνεισφέρω έστω με πενιχρά μέσα στη διατήρηση αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι επέτειοι είναι μορφή άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ευκαιρία για την εθνική αυτοσυνειδησία και εθνική περισυλλογή», σχολίαζε ευτυχής που βρισκόταν «εν μέσω εκπροσώπων της Εκκλησίας και του Στρατού» ο κ. Τζαβάρας. Αυτά στην «εορτάζουσα» την εθνική της αυτοσυνειδησία Θεσσαλονίκη…