«Τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι όπως φαίνονται και αυτό ήταν που ήθελα να πω με το τραγούδι» εξήγησε κάποια στιγμή ο Ρέι Ντέιβις. Τελικά πέτυχε αυτό που ήθελε με το «Lola», ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια των Kinks, το οποίο συνεχίζει να κάνει καριέρα από το 1970 που κυκλοφόρησε ώς σήμερα, σαν μια ρομαντική ιστορία λίγο διαφορετική από τις άλλες.

Ο ίδιος, άλλωστε, ήταν από την αρχή ένας διαφορετικός από τους άλλους ποπ σταρ. Και μια από τις αγαπημένες ιστορίες των Kinks έχει να κάνει με τον δικό του χαρακτήρα. Οταν το 1964 υπέγραφαν συμβόλαιο με την Pye, οι άνθρωποι της δισκογραφικής εταιρείας παρατήρησαν το κενό ανάμεσα στα δύο μπροστινά του δόντια και ευγενικά αλλά στα ίσια του είπαν πως αν ήθελε να γίνει διάσημος θα έπρεπε να τα φτιάξει. Ο Ρέι έκλεισε το ραντεβού με τον οδοντίατρο, όμως ο οδοντίατρος ακόμη περιμένει ενώ ο Ρέι Ντέιβις μπορεί να περηφανεύεται για το διάσημο κενό της οδοντοστοιχίας του.

Κάπως έτσι έγινε και με τη «Λόλα». Ηταν σε ένα μπαρ στο Σόχο του Λονδίνο όπου – όπως λέει ο στίχος – ο τραγουδιστής συνάντησε ένα κορίτσι «που περπατούσε σαν γυναίκα αλλά μιλούσε σαν άνδρας». Ηπιαν σαμπάνια και χόρεψαν πολύ. Η Λόλα τελικά ήταν τραβεστί.

«Μπορεί να μην είμαι ο πιο αρρενωπός άνδρας, αλλά ξέρω τι είμαι και χαίρομαι που είμαι άντρας/ Και το ίδιο είναι και η Λόλα» τραγουδάει ο Ντέιβις.

Ενα από τα πρώτα τραγούδια που μιλούσε για τραβεστί είχε γραφτεί και είχε γίνει μεγάλη επιτυχία. Η μόνη απορία του κοινό ήταν: υπήρχε στ’ αλήθεια η Λόλα;

Την απάντηση την έδωσε ο Ρέι Ντέιβις στη βιογραφία τους «The Kinks: The Official Biography». Και λέει πως είχε εμπνευστεί το τραγούδι από την αφήγηση του μάνατζερ του συγκροτήματος Ρόμπερτ Γουέις για ένα βράδυ που πέρασε χορεύοντας με μια τραβεστί.

Αν ο Ρέι είχε την ιστορία, ο αδελφός του ο Ντέιβ είχε, προηγουμένως, τη μουσική. Και θα ήταν πολύ πιο ευχαριστημένος αν και στα credits του τραγουδιού τού είχε αναγνωριστεί η συμμετοχή. Εκεί μάλιστα «χτυπάει» καμπανάκι και ένα από τα αθάνατα «ριφ» του ροκ.

Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα. Και αυτό λεγόταν BBC. Το BBC είχε θέμα με τους στίχους – όχι αυτό που φαντάζεστε -, αρνιόταν να παίξει το τραγούδι επειδή η Λόλα (στους στίχους) κάποια στιγμή έπινε Κόκα-Κόλα. Τοποθέτηση προϊόντος και διαφήμιση; «Με κανέναν τρόπο» είπαν. Και ενώ οι Kinks βρίσκονται στην Αμερική για περιοδεία, ο Ντέιβις πετάει πίσω στο Λονδίνο για να ηχογραφήσει μια μικρή διόρθωση στους στίχους. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, η Λόλα πίνει cherry cola. Την εκδίκηση βέβαια πήραν οι ράπερ, αραδιάζοντας αμέτρητες φίρμες στα κομμάτια τους – από πολυτελή αυτοκίνητα ώς ακριβά κονιάκ.

Για τους Kinks πάντως, η «Lola» (που υπήρχε στο άλμπουμ «Lola Versus Powerman and the Moneygoround») ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Πούλησε «τρελά» σε μια εποχή που το γκρουπ χρειαζόταν τόνωση. Κατάφεραν να φτιάξουν το δικό τους στούντιο στο Λονδίνο. Μέχρι το 1964 μόνο ο Ρέι Ντέιβις είχε γράψει περί τα 20 τραγούδια επιτυχίες («You Really Got Me», «All Day and All Of The Night»). Ανακάλυπτε συνεχώς νέους ήχους. Κάπου εκεί προς το τέλος των 60s ζητούσε ήδη ένα διάλειμμα από όλα αυτά. Θα επέστρεφε με ένα σερί ακόμη από κλασικά σήμερα τραγούδια.

Τη «Λόλα» στα ελληνικά τραγούδησε με μεγάλη επιτυχία ο Πασχάλης. Τελευταία μάλιστα, οι DJs στα μέρη μας ξανάφεραν την ελληνίδα παλιά «Λόλα» στα playlists, για παρέα στην καινούργια «Λόλα» (καμιά σχέση με την παλιά) του Κωστή Μαραβέγια. Τη δική τους «Λόλα» (επίσης καμία σχέση με την παλιά) είχαν τα Ξύλινα Σπαθιά. Είναι σίγουρο όνομα για τραγούδι.

Λόλα-στίχοι

Μουσική – στίχοι:

The Kinks

Ι met her in a club down in old Soho

Where you drink champagne and it tastes just like cherry-cola

She walked up to me and she asked me to dance

I asked her her name and in a dark brown voice she said Lola

L-o-l-a Lola lo-lo-lo-lo Lola

Well I’m not the world’s most physical guy

But when she squeezed me tight she nearly broke my spine

Oh my Lola lo-lo-lo-lo Lola

Well I’m not dumb but I can’t understand

Why she walked like a woman and talked like a man

Oh my Lola lo-lo-lo-lo Lola

Τη συνάντησα σε ένα κλαμπ κάτω εκεί στο παλιό Σόχο

Οπου πίνεις σαμπάνια και έχει γεύση τσέρι – κόλα

Ηρθε προς το μέρος μου και μου ζήτησε να χορέψουμε

Τη ρώτησα το όνομά της και με βαθιά μπάσα φωνή μου είπε Λόλα

Λ-o-λ-α Λόλα λo-λo-λo-λo Λόλα

Μπορεί να μην είμαι ο πιο γυμνασμένος τύπος στον κόσμο

Αλλά όταν με αγκάλιασε σφιχτά κόντεψε να σπάσει η σπονδυλική μου στήλη

Ω Λόλα μου λo-λo-λo-λo Λόλα

Δεν είμαι και βλάκας αλλά δεν μπορώ να καταλάβω

Γιατί περπατούσε σαν γυναίκα αλλά μιλούσε σαν άντρας

Ω Λόλα μου λo-λo-λo-λo Λόλα

Την ίδια χρονιά

– Με τον Πελέ (φωτογραφία) αρχηγό, η Βραζιλία κερδίζει το τρίτο της Παγκόσμιο Κύπελλο.

– O Πολ ΜακΚάρτνεϊ αφήνει τους Beatles και τα Σκαθάρια γράφουν «τέλος».

– Γιορτάζεται για πρώτη φορά ο Μήνας της Γης.

– Πεθαίνουν ο Τζίμι Χέντριξ και η Τζάνις Τσόπλιν.

– Το «M*A*S*H» του Ρόμπερτ Αλτμαν γίνεται μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία.