Κατερίνα Κρις

Οι ανακαλύψεις του Εντμοντ Κλαβιέ: Το πρώτο Χμ που είδα!

Ο λεξιδιώτης Χμ! (Κέδρος)

Ψάχνοντας να ανακαλύψουμε τι είναι τα Χμ, οδηγούμαστε κατευθείαν στην αποκάλυψη ενός νέου συγγραφικού ταλέντου που γράφει με φαντασία για το ταξίδι/λεξίδι της γραφής. Για την ακρίβεια, παίζει με τον αναγνώστη. Μαζί με τον Εντμοντ και το Χμ, τα παιδιά ανακαλύπτουν το μολύβι και πώς χρησιμοποιείται, το δοκιμάζουν κάνοντας τις πρώτες μουντζούρες, και φτάνουν τελικά στη δημιουργία των απλών και των σύνθετων λέξεων, παίζουν με τα σημεία στίξης και καταλήγουν στη συγγραφή ολόκληρων κειμένων! Και φυσικά ταξιδεύουν με τις λέξεις στον κόσμο. Εξαιρετικά πρωτότυπα βιβλία με ευρηματικό κείμενο και εικόνες, κεφάτα. Γιατί τι άλλο, εκτός από μάθημα, πρέπει να είναι η γραφή για τα παιδιά; Ενα ατελείωτο παιχνίδι δημιουργίας!

urlich hub

Στην Κιβωτό στις οκτώ!

Μτφ. Σώτη Τριανταφύλλου (Πατάκης)

Πού είναι ο Θεός; Υπάρχει; Τα βλέπει όλα; Θυμώνει και τιμωρεί; Τέτοιες συζητήσεις κάνουν τρεις πιγκουίνοι πάνω στο παγόβουνό τους, όταν φτάνει ένας λευκός αγγελιαφόρος, το περιστέρι-γραμματέας του Νώε. «Γρήγορα στην Κιβωτό! Αναχωρούμε στις οκτώ για να προλάβουμε να σωθούμε από τον κατακλυσμό!». Ενα βιβλίο για παιδιά γεμάτο αστεία, βραβευμένο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που θέτει χιουμοριστικά αλλά και με σοβαρότητα πολλά από τα θεμελιώδη ερωτήματα που απασχολούν μικρούς και μεγάλους. Ο αναγνώστης δεν παίρνει φυσικά απαντήσεις. Διαβάζει και αντικατοπτρίζεται στους προβληματισμούς των ηρώων. Βιβλίο παραδειγματικό για όλους εκείνους που δεν αντέχουν να παραιτηθούν από τον κρυμμένο διδακτισμό τους.

jacqueline wilson

Πώς να επιβιώσεις στην κατασκήνωση

Μτφ. Μαρία Γραμμένου (Ψυχογιός)

Η Ουίλσον παρεμβαίνει ακόμα μια φορά γράφοντας για το θέμα των καλοκαιρινών διακοπών. Μπορεί η ηρωίδα Στέλλα να βλέπει εφιάλτες στη σκέψη της κατασκήνωσης, η εμπειρία όμως ήταν τελικά καλή: δεν ήταν μόνον οι γνωριμίες αλλά και η έκφραση των επιθυμιών σε ένα περιβάλλον αυστηρό, η προσπάθεια να ξεπεράσει τους φόβους της. Ανατρεπτική όπως πάντα, παίρνει το μέρος των παιδιών που αισθάνονται πεταμένα από τους γονείς τους σ’ ένα μέρος θεωρητικά υπέροχο, αλλά που δεν ταιριάζει σε όλους. Πάντως, η καταπληκτική Ουίλσον δεν τους χαρίζεται, γιατί το επιμύθιο είναι: μάθε να επιβιώνεις, βρες τον τρόπο να περάσεις καλά!

Γιώτα Φώτου

Κώδικας 99 (Ψυχογιός)

Τι σημαίνει «Κώδικας 99» ως υπογραφή στο κρυπτόλεξο που έλαβαν με μέιλ ο Γιάννης και οι συμμαθητές του; Είναι παιχνίδι για δυνατούς λύτες, το οποίο αποκαλύπτει πτυχές ζωής στα σπίτια και στα σχολεία! Πολλοί από τους ήρωες είναι τα ώριμα παιδιά που θα θέλαμε να ήταν δικά μας. Αλλοι βρίσκονται στο άγριο, απ’ όλες τις απόψεις, περιθώριο. Ολοι ωστόσο παίζουν καθημερινά τον ρόλο τους, θετικό ή αρνητικό: η μετανάστρια, η απομονωμένη με τα μαθησιακά προβλήματα, ο καταπιεσμένος από τους γονείς, οι πρωταγωνιστές της ενδοσχολικής βίας. Η Γιώτα Φώτου έγραψε ένα θρίλερ, το θρίλερ που ζουν χιλιάδες μαθητές στον διαταραγμένο και αβέβαιο κόσμο μας.

Μάγια Δεληβοριά

Η αλφαβήτα της εφηβείας

Εικ. Μπάυρον Καλομαμάς (Κέδρος)

Αλφαβητάρι για εφήβους; Ασυνήθιστο βιβλίο που προέκυψε από την προσπάθεια να γραφτεί ένα θεατρικό έργο γι’ αυτή την ηλικία. Μια καθηγήτρια αφήνει τους μαθητές να οργανώσουν κάτι που τους εκφράζει και να το παίξουν στο σανίδι. Δεν πρόκειται λοιπόν για μυθιστόρημα με την αυστηρή έννοια, αλλά για ένα κείμενο που συμπυκνώνει όσα προβληματίζουν τους νέους. Δεν είναι τα τυπικά λήμματα, όπως ναρκωτικά, ρούχα, κινητά τηλέφωνα, σεξ, κ.λπ. που τραβούν την προσοχή μας, όσο ο ρεαλισμός εκείνων που δεν υποπτευόμαστε καν ότι ανησυχούν τους εφήβους: η βαρεμάρα, το ύψος, ο ρατσισμός, ακόμα και το απλό ξύρισμα. Επειδή είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας, ας το διαβάσουν και οι ενήλικοι.

andrew lane

Οι περιπέτειες του νεαρού Σέρλοκ Χολμς: Νέφος Θανάτου

Μτφ. Ανδρέας Μιχαηλίδης (Μεταίχμιο)

Πώς ο Σέρλοκ Χολμς έγινε ο μεγαλύτερος ντετέκτιβ των βικτωριανών χρόνων και όλων των εποχών; Στο μυθιστόρημα παρακολουθούμε την ανάπτυξη αυτής της πολύ χαρισματικής προσωπικότητας: την καλλιέργεια του διερευνητικού του πνεύματος, τον τρόπο που εκπαιδεύεται να συγκεντρώνει και να συνδυάζει γνώσεις και να συνδέει τη θεωρία με την πράξη σε μια εποχή που οι φυσικές επιστήμες, η βιολογία και τα μαθηματικά γνώριζαν μεγάλη άνθηση. Είναι ένας ριψοκίνδυνος νεαρός που δεν διστάζει να μπλεχτεί με τον υπόκοσμο και τα κυκλώματα κατασκοπείας προσπαθώντας να διαλευκάνει παράξενους φόνους. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα αστυνομικό βιβλίο γεμάτο σασπένς.

Luca Caioli

Messi, η βιογραφία ενός μύθου

Μτφ. Αργυρώ Ζαχαρίου (Παπαδόπουλος)

«Κάθε παιδί που κλωτσάει μια μπάλα πιστεύει πως θα γίνει τόσο καλός ποδοσφαιριστής, ώστε θα φτάσει να αγωνιστεί στην ομάδα της καρδιάς του… Ονειρεύεται ότι το ταλέντο του θα αναγνωριστεί γρήγορα… ώστε όλοι θα τρέχουν να τον δουν στο γήπεδο…» γράφει στον πρόλογο ο Α. Καρπετόπουλος. Η ιστορία του Λιονέλ Μέσι, του καλύτερου μπαλαδόρου στον κόσμο, μας προσγειώνει στην πραγματικότητα. Δεν αρκεί το ταλέντο. Χρειάζεται προσπάθεια, σκληρή δουλειά και θυσίες για να πετύχεις. Η βιογραφία του Μέσι είναι ενδιαφέρουσα γιατί προχωράει πέρα από τα τεχνικά του ποδοσφαίρου, καθώς παρουσιάζει ολόκληρο το πλέγμα των σχέσεων που αναπτύσσονται στον χώρο. Η μετάφραση δυστυχώς πρόχειρη!

Laini Taylor

Αγγελος και δαίμονας

Μτφ. Ελένη Βαχλιώτη (Πατάκης)

Το μυθιστόρημα διηγείται την παράξενη ιστορία της Καρού που ζει στο σήμερα, αλλά που έζησε και σε άλλη εποχή, τον έρωτά της που γεννήθηκε μέσα σε αντίξοες συνθήκες και την εμπλοκή της σε έναν ατέλειωτο πόλεμο ανάμεσα σε κόσμους που δεν υποπτευόταν ότι υπήρχαν. Η ιστορία της μιλάει για την αγάπη δύο πλασμάτων από τελείως διαφορετικούς κόσμους. Οσα ζουν οι ήρωες περιγράφονται κάθε φορά από τη σκοπιά του καθενός και ο αναγνώστης αλλάζει συνεχώς οπτική, για να νιώσει πώς βιώνει ο καθένας τους αυτόν τον απαγορευμένο έρωτα. Ποιος είναι ο άγγελος και ποιος ο δαίμονας; Μια ιστορία μυστηρίου και αγάπης γραμμένη σε εύληπτη λογοτεχνική γραφή.