ΙΕΡΟ το δικαίωμα της απεργίας, δεν λέω. Επισημαίνονται όμως κάποια παράξενα φαινόμενα σε απεργίες που γίνονται στο Δημόσιο και, πιο συγκεκριμένα, στην ΕΡΤ ΑΕ. Το κρατικό κανάλι σταματά να εκπέμπει πρόγραμμα κάθε φορά που αποφασίζεται απεργία από την ΠΟΣΠΕΡΤ και την ΕΣΗΕΑ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απεργούν όλοι οι εργαζόμενοι. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί, με αναφορά στοιχεία από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς.
ΛΟΙΠΟΝ το προσωπικό της ΕΡΤ αριθμεί 3.493 άτομα – ζωή να ‘χουν. Στην απεργία της 30ής Νοεμβρίου εργάστηκαν, απουσίαζαν δικαιολογημένα ή υπηρέτησαν ως προσωπικό ασφαλείας 3.243 υπάλληλοι – οι οποίοι και πληρώθηκαν. Δεν πληρώθηκαν οι 250 που απήργησαν. Η ΕΡΤ δεν λειτούργησε ενώ δεν πήγε στη δουλειά μόλις το 7,16% των εργαζομένων.
ΤΑ ΙΔΙΑ περίπου συνέβησαν στην απεργία της 2ης Δεκεμβρίου. Απήργησαν 314 εργαζόμενοι, δηλαδή το 8,99%. Ολοι οι άλλοι πληρώθηκαν. Πρόγραμμα δεν βγήκε. Η εικόνα όμως αλλάζει στις 3 και 4 Δεκεμβρίου. Οι απεργοί ήταν όλοι κι όλοι 77, δηλαδή το 2,2% του συνολικού αριθμού εργαζομένων. Και πάλι το κρατικό κανάλι δεν ήταν στον αέρα. Αντίστοιχοι είναι οι αριθμοί όλο τον Δεκέμβριο. Μάλιστα στις 10 Δεκεμβρίου εμφανίζονται να απεργούν όλα κι όλα 13 άτομα και στις 11 Δεκεμβρίου μόλις 27 άτομα!

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι η ΕΡΤ επιδοτείται σταθερά μέσω του γνωστού τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Το να έχεις όμως ηλεκτρικό ρεύμα δεν σημαίνει ότι μπορείς και να δεις κρατική τηλεόραση, έστω κι αν απεργούν όλα κι όλα καμιά δεκαριά άτομα.

Ερχεται ο Βεστερβέλε

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ έρχεται εκτάκτως την Κυριακή για διήμερη επίσκεψη ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Ο πρώην ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού της Ανγκελα Μέρκελ, θα συναντηθεί σύμφωνα με πληροφορίες όχι μόνο με τον ομόλογό του Σταύρο Δήμα αλλά και με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η επίσκεψη δεν είναι απλώς ανταποδοτική – ο έλληνας ΥΠΕΞ είχε συναντηθεί μαζί του στο Βερολίνο λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και τον είχε προσκαλέσει στην Αθήνα – καθώς και ότι ο χρόνος της δεν είναι τυχαίος. Θεωρούν ότι θα δοθεί μήνυμα στήριξης της Ελλάδας ενόψει και της ολοκλήρωσης του PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων) και της νέας δανειακής σύμβασης.