Το ΠΑΣΟΚ, ως ζωντανός οργανισμός, για να μπορέσει να ορθοποδήσει κοινωνικά, πρέπει πρώτα απ’ όλα να σεβαστεί την ιστορία του, την ιστορία των απλών μελών του που δεν υπολόγισαν κόπους, θυσίες και μοιράστηκαν αγωνίες και να τους ξαναεντάξει στους κόλπους του, πρέπει να ξαναοργανωθεί από τα θεμέλια, να τηρήσει τις διαχρονικές του αξίες, όπως δημοκρατικές διαδικασίες, κοινωνική αλληλεγγύη, σεβασμό των θεσμών και του ανθρώπου, να εισαγάγει την ηθική στην πολιτική ζωή του τόπου. Να σταματήσει να οργανώνει συνέδρια – φιέστες με πάνω από 5.000 συνέδρους, μόνο στην Κίνα γίνεται αυτό, αλλά ας μην ξεχνάμε, η Κίνα έχει και 1,5 δισ. κατοίκους.

Να εκλέξει έναν πρόεδρο και όχι αρχηγό, ο οποίος θα εμπνεύσει, θα ξαναδώσει όραμα στον νέο, θα του μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας και ειλικρίνειας, θα του δώσει δυνατότητες εξέλιξης, προοπτικής, θα τον κάνει σύμμαχο και συνοδοιπόρο, θα σεβαστεί τον ανήμπορο, θα δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες για ανθρώπινη ζωή με αξιοπρέπεια.

Ακόμα, το ΠΑΣΟΚ πρέπει συντεταγμένα να εκλέξει τα αντίστοιχα όργανά του, τα οποία θα παράγουν πολιτική και δεν θα είναι απλά όργανα εξυπηρέτησης ιδιοτελών στόχων και συμφερόντων. Παράλληλα πρέπει να βρει τρόπους εξοικονόμησης των αναγκαίων πόρων, να καθιερώσει τη συνδρομή, να μην εξαρτάται από την κρατική επιχορήγηση, την οποία έχει υποθηκεύσει για τα επόμενα 10 χρόνια, και μην είναι ευάλωτο και εξαρτώμενο από συμφέροντα, οικονομικά ή άλλα. Στη συνέχεια πρέπει να επιλέξει μια κατανοητή γλώσσα, να μην χρησιμοποιεί αυτήν την τετριμμένη και ξύλινη γλώσσα, να μη λαϊκίζει, όπως λέγεται τον τελευταίο καιρό, έτσι ώστε να γίνεται κατανοητό από τον απλό άνθρωπο, να σταματήσει επιτέλους να εφευρίσκει όλο και νέες ορολογίες οι οποίες δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να μπερδεύουν και να αποπροσανατολίζουν τον λαό.

Ας ξεκινήσει, επιτέλους, ένας ανοιχτός διάλογος όχι μέσα από τον Τύπο, αλλά στους χώρους εργασίας, στα πανεπιστήμια και όπου αλλού, ένας διάλογος ειλικρινής, με όσες διαφωνίες μπορεί να υπάρξουν.

Ο Χρήστος Μόσχος είναι κοινωνικός λειτουργός, πρώην μέλος του ΠΑΣΟΚ.