ΓΡΙΠΙΑΣΜΕΝΗ επέστρεψε από τις Βρυξέλλες η αποστολή της ΝΔ που συνόδευσε τον Αντώνη Σαμαρά στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ασθενείς είναι ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Μιχελάκης, ο φωτογράφος Γουλιέλμος Αντωνίου που ακολουθεί πάντα το προεδρικό πρόγραμμα και, το σημαντικότερο, ο ίδιος ο Σαμαράς που έχει αποσυρθεί στην οικία του όπου βρίσκεται κλινήρης με 39 πυρετό.

Η ΕΥΡΩ-ΙΩΣΗ έχει ως πιθανότερο αποτέλεσμα τη ματαίωση μιας πολιτικής πρωτοβουλίας με συμβολικό χαρακτήρα, την οποία είχαν επεξεργαστεί στη Συγγρού. Υπό κανονικές συνθήκες, ο Σαμαράς θα έπαιρνε σήμερα το απόγευμα το αεροπλάνο της γραμμής για Ρόδο. Μη φαντάζεστε όμως ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα περιοριζόταν στο να παραβρεθεί κατά την 28η Οκτωβρίου στα ακριτικά Δωδεκάνησα. Το σχέδιο ήταν πιο φιλόδοξο. Κατά πληροφορίες μου, είχε ζητηθεί ελικόπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο θα μετέφερε τον Αντώνη στο Καστελλόριζο.

Η ΣΗΜΑΝΣΗ είναι πολλαπλή. Δεν αφορά μόνο την ΑΟΖ και τη σχετική αντιπαράθεση με την Τουρκία που, ως γνωστόν, είναι από τα θέματα για τα οποία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα η σαμαρική ΝΔ. Το Καστελλόριζο θυμίζω ότι επέλεξε ο Γιώργος Παπανδρέου τον Απρίλιο του 2010 για να ζητήσει διεθνή βοήθεια για την ελληνική οικονομία. Ακολούθησαν τον Μάιο εκείνης της χρονιάς το Μνημόνιο και όλα τα υπόλοιπα. Καθώς η ελληνική οικονομική τραγωδία οδηγείται στην κατάληξή της με το επικείμενο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, οι της Συγγρού σκέφτηκαν ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να περάσει ο Αντώνης από το Καστελλόριζο και να πει δυο λόγια για τα εθνικά, την οικονομία και τη χώρα. Δηλαδή, να κάνει μια συνολική αντι-παρέμβαση.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ κύκλου ή άνοιγμα προεκλογικού κύκλου; Αμφότερα. Η ΝΔ θεωρεί εδώ και καιρό ότι βρισκόμαστε σε διαρκή προεκλογική περίοδο. Παράλληλα, οι συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών, αλλά και η κακή πολιτική χημεία Παπανδρέου – Σαμαρά στις τελευταίες συναντήσεις τους έχουν ως αποτέλεσμα να έχει ξαναζωντανέψει ο ιός της πόλωσης, από τον οποίο μόνιμα υποφέρει ο δικομματισμός. Είχαν υπολογίσει χωρίς τον ιό της γρίπης – και μάλιστα προέλευσης Βρυξελλών. Γίνει – δεν γίνει η επίσκεψη στο Καστελλόριζο, αφού ο Σαμαράς είναι τύπος που επανέρχεται εύκολα, τα πολιτικά μηνύματα είναι μάλλον προφανή.
Του εξέφρασε υποστήριξη

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ βρέθηκε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ο τομεάρχης της ΝΔ για τα εξωτερικά παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για τα εικοσάχρονα της ανόδου του Βαρθολομαίου στον θρόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκεί συναντήθηκε με τον τούρκο υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά, Εγκεμέν Μπαγκίς στον οποίο εξέφρασε και τη συμπαράστασή του για τους σεισμούς. Σημειωτέον ότι η ΝΔ και το AKP, το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν, διατηρούν στενές σχέσεις παρά την κριτική που κατά καιρούς ασκείται από τη Συγγρού στην πολιτική της Τουρκίας για το Αιγαίο. Η ΝΔ υποστηρίζει επίσης το AKP στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – αν και άντε να βρουν άκρη οι τούρκοι μετα-ισλαμιστές με τους ευρωπαίους χριστιανοδημοκράτες.