Ο Λεωνίδας Κύρκος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρότυπο πολιτικού. Ασκητής και λιτός στον προσωπικό του βίο, ηθικά ακέραιος σε όλη του τη ζωή, με αξιομνημόνευτη αγωνιστική διαδρομή, με βαθιά πολιτική παιδεία και κουλτούρα, ανοιχτός σε όλα τα σύγχρονα ρεύματα.

Διέτρεξε όλο τον προηγούμενο αιώνα, συνδέοντας το όνομά του με την ανανέωση του αριστερού κινήματος, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, εισάγοντας στην πολιτική ζωή του τόπου την κουλτούρα διαλόγου και τον πολιτικό πολιτισμό. Μόνο τυχαία δεν είναι η καθολική αναγνώριση στο πρόσωπό του από φίλους και αντιπάλους. Και βεβαίως μόνο αυτονόητα δεν ήταν για δεκαετίες στη χώρα μας τα παραπάνω.

Ο Κύρκος, εκτός από οραματιστής πολιτικός, ήταν και βαθύτατα ρεαλιστής. Υποστήριζε έως το τέλος της ζωής του ότι μόνο μέσα από τις προοδευτικές συνεργασίες και συγκλίσεις των δυνάμεων της προόδου και της Κεντροαριστεράς μπορεί η ζωή του λαού και της κοινωνίας να γίνει καλύτερη. Υποστήριζε σταθερά και με πάθος την ανάγκη υπέρβασης των διαχωριστικών γραμμών που χώριζαν τη δημοκρατική παράταξη με την Αριστερά, καταθέτοντας πειστικά επιχειρήματα υπέρ της συνεργασίας των δύο χώρων. Ο Λ. Κύρκος ήταν από τα λίγα πολιτικά πρόσωπα που δεν ξόρκιζαν τις λέξεις «συμβιβασμός» και «συνεννόηση». Δεν τις φοβόταν, αντιθέτως τις επιδίωκε.

Σε μια χώρα στην οποία πολλοί θα διεκδικούσαν τον τίτλο του εκπροσώπου του λαϊκισμού, ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε ο πλέον αυθεντικός «αντιλαϊκιστής». Μολονότι μοναδικός ρήτορας, απεχθανόταν τη ρητορική πλειοδοσία και τον λαϊκισμό. Διεκδικούσε κάθε άποψη και κάθε πρόταση να είναι τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη, για να μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Η στάση του την περίοδο της έκρηξης της αντιπαράθεσης για την ονομασία της FYROM αποτέλεσε παράδειγμα ώριμου πολιτικού, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση του «Μετώπου Λογικής». Ηταν, επίσης, χαρακτηριστική η αντίδρασή του και η απέχθειά του απέναντι σε κάθε φαινόμενο βίας και «ανυπακοής», όπως φάνηκε από τις τελευταίες παρεμβάσεις για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και τις επιθέσεις κατά πολιτικών προσώπων.

Η Αννα Διαμαντοπούλου είναι υπουργός Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης.