Ο Σολομών ζήτησε από τον Μενελίκ να μείνει στο Ισραήλ και να τον διαδεχτεί στον θρόνο. Ομως ο Μενελίκ δεν ήθελε να μείνει και πρότεινε στον πατέρα του, εφόσον όλοι οι Αιθίοπες είχαν ασπαστεί την εβραϊκή πίστη και συνεπώς ήταν πιστοί δούλοι της Σιών, να τον χρίσει βασιλιά της Αιθιοπίας. Ο Σολομών δέχτηκε και για να επισφραγίσει τη συμφωνία τους διέταξε όλους τους ιερείς του ναού του Ισραήλ και όλους τους άρχοντες της αυλής του να στείλουν τα πρωτότοκα παιδιά τους με τον Μενελίκ στην Αιθιοπία, όπου θα ιδρυόταν ένα βασίλειο καθ΄ όλα παρόμοιο με το βασίλειο του Ισραήλ. Πριν αναχωρήσει το καραβάνι, ο Σολομών παρέδωσε στον γιο του ένα κομμάτι από το πανί που κάλυπτε την Κιβωτό της Διαθήκης.

Ωστόσο, στην ακολουθία του Μενελίκ ταξίδευε κάποιος Αζαρίας, ο οποίος είχε τη φαεινή ιδέα να κλέψει την Κιβωτό της Διαθήκης και να την αντικαταστήσει με μια απομίμησή της. Λίγες μέρες μετά την αναχώρησή τους την έδειξε στον Μενελίκ, ο οποίος αποφάσισε να την κρατήσει πιστεύοντας ότι ήταν θέλημα Θεού. Μόλις ο Σολομών ανακάλυψε την απάτη έστειλε τους στρατιώτες του να πιάσουν τους κλέφτες, εκείνοι όμως ταξίδευαν τόσο γρήγορα ώστε δεν κατάφεραν να τους προλάβουν. Ο Σολομώντας παραιτήθηκε από τη διεκδίκησή της νιώθοντας ότι αυτό όριζε η θεία βούληση. Φτάνοντας στο Αξούμ ο Μενελίκ ζήτησε από τη μητέρα του να παραιτηθεί από τον θρόνο για χάρη του και αυτοανακηρύχτηκε βασιλιάς με το όνομα Δαβίδ Β΄.

Ετσι περίπου έγιναν τα πράγματα ύστερα από εκείνο το ειδύλλιο που συνέβη πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια. Υστερα ακολούθησαν επιδρομές, πόλεμοι, επαναστάσεις, πραξικοπήματα, καταλήψεις του θρόνου από αμέτρητους απατεώνες, ανερχόμενους ευγενείς που εκθρόνιζαν τους προηγούμενους βασιλιάδες ισχυριζόμενοι πως ήταν δισέγγονοι του Σολομώντος, εμφύλιες συρράξεις, αιματηρές μάχες, κ.λπ, εν πάση περιπτώσει όλα αυτά τα φυσικά στάδια που εξυψώνουν τον άνθρωπο και τους λαούς σε όλο τον κόσμο. Αλλά στην Αιθιοπία κανείς δεν τόλμησε να αμφισβητήσει τον μύθο της καταγωγής. Η σολομώντεια μοναρχία συνέχισε την πορεία της μέσα από τα στριφογυριστά μονοπάτια της Ιστορίας μέχρι το 1974, όταν ο Χαϊλέ Σελασιέ δολοφονήθηκε από τους κομμουνιστές στρατιωτικούς που είχαν καταλάβει την εξουσία και ανακήρυξαν τη χώρα σε αβασίλευτη δημοκρατία. Το Σύνταγμα του 1955 διακήρυττε επίσης ότι ο αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ ήταν «άμεσος απόγονος της δυναστείας του Μενελίκ Α΄, υιού της βασίλισσας της Αιθιοπίας (του Σαβά) και του Σολομώντος του Ισραήλ», όταν όλη η χώρα ήξερε ότι είχε γεννηθεί κοντά στο Χαράρ, σ΄ ένα χωριό πολύ κοντά στη Σομαλία και ότι ήταν γιος ενός ντόπιου ευγενούς που δεν είχε την παραμικρή συγγένεια με τον προηγούμενο αυτοκράτορα, τον Μενελίκ Β΄, ο οποίος με τη σειρά του καταγόταν από την Ανατολή και είχε πολεμήσει για να πάρει το θρόνο της Αιθιοπίας από το βασιλιά της Δύσης, τον Γιοχάνες, ο οποίος ισχυριζόταν επίσης πως ήταν απόγονος του Σολομώντος ενώ στην πραγματικότητα ήταν εγγονός ενός σφετεριστή του θρόνου…