ΟΤΑΝ οι Πέρσες έφθαναν στην Αττική, το Μαντείο των Δελφών παρέπεμψε τους Αθηναίους στα «ξύλινα τείχη». Μόνον ο Θεμιστοκλής κατάλαβε ότι επρόκειτο για πλοία. Σε χαλαρή αναλογία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μέχρι πρότινος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή δεν έχασε το χαρτοφυλάκιό της στην ξηρά. Είναι πιθανό να ναυάγησε στη θάλασσα.

«Πάρ΄ το αλλιώς!»

ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ: Η αλιεία ανήκει στο χαρτοφυλάκιο Γεωργίας. Αλλά οι αλιείς, όπου έβρισκαν τον Γιώργο Παπανδρέου – ας πούμε στην Πάρο- εξέφραζαν πικρά παράπονα ότι ουδείς τούς καθοδηγούσε για να πάρουν κονδύλια από τις Βρυξέλλες και να εκμεταλλευθούν τα νέα αλιευτικά εργαλεία. Η υστέρηση της Κατερίνας στον αλιευτικό τομέα- κι ας έπαιζε, υποτίθεται, στα δάχτυλα τα κοινοτικά- ήρθε να προστεθεί στους κακούς χειρισμούς της κρίσης με τους αγρότες πέρσι τον Ιανουάριο, αλλά και στις άστοχες παρατηρήσεις που επέμενε να κάνει σε κάποια κρίσιμα Υπουργικά Συμβούλια του Μαρτίου και του Απριλίου που αφορούσαν την οικονομία. Σε ένα από αυτά, η Κατερίνα είχε παγιδευτεί σε μια τεχνικά λάθος ανάλυση για το χρέος, με αποτέλεσμα να ακουστεί ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης να ψιθυρίζει: «Πάρ΄ το αλλιώς!».

Νυν υπέρ πάντων Τίνα

ΤΕΛΙΚΑ, αυτός που το πήρε αλλιώς ήταν ο Πρωθυπουργός. Οχι μόνο ανασχημάτισε την Μπατζελή, αλλά δημιούργησε ένα νέο υπουργείο για τη θάλασσα. Εκεί έπαιξαν ρόλο και οι Βρυξέλλες- μην ξεχνάμε ότι επίτροπος Ναυτιλίας και Αλιείας είναι η Μαρία Δαμανάκη. Το Μέγαρο Μαξίμου ακολούθησε το ξένο πρότυπο. Σε όλες τις χώρες του κόσμου, το λιμενικό είναι μαζί με την αστυνομία- εξ ου και έχει υπαχθεί στην Κατεχάκη. Ο,τι όμως έχει να κάνει με τη θάλασσα- ποντοπόρος ναυτιλία, ακτοπλοΐα και αλιείαπάει σε ένα αυτόνομο υπουργείο. Σωστά; Σωστάμόνο που στο χαρτοφυλάκιο αυτό εντάσσονται και τα θέματα θαλασσίου περιβάλλοντος. Εδώ έγινε εξαίρεση και η αρμοδιότητα παρέμεινε στην Τίνα Μπιρμπίλη . Συμπέρασμα:

καλό το ξένο πρότυπο – καλύτερα τα «δικά μας παιδιά» στην κυβέρνηση.