Το ότι οι κερδοσκόποι κάνουν πάρτι εις βάρος της Ελλάδας και της ευρωζώνης είναι φανερό. Δυστυχώς, στο παιχνίδι αυτό σημαντικό ρόλο παίζει και η στάση που τηρεί η Αθήνα: μόλις είχε ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία η έκδοση πενταετών ομολόγων και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αντί να μιλούν γι΄ αυτήν, άρχισαν να μεταδίδουν μια δήλωση Παπακωνσταντίνου ότι η Ελλάδα… δεν θα φύγει από το ευρώ! Συγχρόνως ο πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους κ. Σπ. Παπανικολάου άφηνε να διαρρεύσει πως σύντομα θα υπάρξει και νέα έκδοση ομολογιακού δανείου πολλών δισεκατομμυρίων.

Αμέσως οι αγορές έκαναν τις δικές τους ερμηνείες, όπως: «Η Ελλάδα, παρά το ότι μόλις μάζεψε 8 δισ. ευρώ, προχωράει σε νέο δανεισμό. Άρα, φοβάται πως σε δυο μήνες δεν θα μπορεί να δανειστεί». Τα spreads που είχαν αρχίσει να πέφτουν, αίφνης χτύπησαν ταβάνι…

Το επόμενο πρωί, πριν κοπάσει ο θόρυβος, οι «Financial Τimes» αποκάλυπταν πώληση μαμούθ ελληνικών ομολόγων αξίας 25 δισ. ευρώ στο Πεκίνο. Η εφημερίδα επικαλούνταν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Νέο μήνυμα στις αγορές: «Η Ελλάδα είτε φοβάται πως δεν θα μπορεί να δανειστεί στην Ευρώπη είτε δεν σκοπεύει να κάνει περικοπές και γι΄ αυτό δανείζεται σαν τρελή». Ρεκόρ στα spreads και δηλώσεις Ρουμπίνι περί χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας. Είναι φανερό ότι η χαλαρή αντιμετώπιση των ελλειμμάτων τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και οι δηλώσεις Κατσέλη- του στυλ «ποιος είναι ο κ. Τρισέ που θα μας πει τι θα κάνουμε»- σε συνδυασμό βέβαια με την πλήρη έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας λόγω της 5ετίας Καραμανλή έχουν ανοίξει την όρεξη στους κερδοσκόπους. Οι οποίοι παρακολουθούν τι λέγεται και τι γίνεται στην Ελλάδα- η παραμικρή δήλωση αξιωματούχου μεταδίδεται ακαριαία ανά τον κόσμο. Σε αυτή τη συγκυρία, η κυβέρνηση πρέπει να μάθει ότι «η σιωπή είναι χρυσός», κυριολεκτικά!