Όταν παρουσιάζω τα νέα αστυνομικά μυθιστορήματα, κάθε Χριστούγεννα και παραμονές διακοπών, αισθάνομαι λίγο σαν σκαπανέας που ανακαλύπτει καινούργιους συγγραφείς. Αυτή τη φορά, δίπλα στους κλασικούς Άγγλους, Ιταλούς, Γάλλους και Σκανδιναβούς, και τους πολλούς Αμερικανούς,
υπάρχουν και Γιαπωνέζες, Καναδοί, Ισραηλινοί και Νοτιοαφρικανοί. Αλλά και ένας Έλληνας και ένας Κύπριος που εμφανίζονται για πρώτη φορά.


Παναγιώτης Αγαπητός ΜΕΔΟΥΣΑ ΑΠΟ ΣΜΑΛΤΟ

Άγρα, σελ. 457,

18 ευρώ Ο Παναγιώτης Αγαπητός είναι ο πιο συνεπής εκπρόσωπος του ιστορικού αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα. Ο χώρος δράσης του είναι το Βυζάντιο, χώρος τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά. Ο ήρωάς του, ο πρωτοσπαθάριος Λέων, είναι ένας εξαιρετικά συμπαθής, στοχαστικός και πάντα αμφιταλαντευόμενος άρχοντας. Στο τρίτο μυθιστόρημά του ερευνά τις φιλοδοξίες, την απληστία και το μίσος που μπορεί να κρύβει η τοπική, και φαινομενικά ήρεμη, κοινωνία της Σκύρου. Μαρλένα Πολιτοπούλου Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΠΟΛΑΡΟΪΝΤ

Μεταίχμιο, σελ.

376, 17 ευρώ Το καινούργιο μυθιστόρημα της Μαρλένας Πολιτοπούλου είναι και αυτό ιστορικό, έστω και με την έννοια της «αναμόχλευσης του παρελθόντος». Ο Παύλος Γ., ειδικός ερευνητής της Αστυνομίας, ανακαλύπτει στο αρχείο του πατέρα του έναν φόνο που διαπράχθηκε το 1976, ο οποίος βασάνισε πολύ τον πατέρα του, αλλά έμεινε ανεξιχνίαστος. Η Μαρλένα Πολιτοπούλου γράφει ένα καλοστημένο πολιτικό μυθιστόρημα, που μας πάει πίσω στις τραυματικές αναμνήσεις της μεταπολεμικής ιστορίας μας.

Μιμή ΦιλιππίδηΘεοχάρη ΗΡΕΜΑ ΝΕΡΑ

Ωκεανίδα, σελ. 360

Το δεύτερο μυθιστόρημα της Θεοχάρη, διαδραματίζεται στον Γρανίτη, ένα ήρεμο, μικρό χωριό έξω από το Νευροκόπι.

Και εδώ πρωταγωνιστούν το ζευγάρι μιας Ελληνίδας κινηματογραφίστριας και ενός Αμερικανού ανθρωπολόγου. Το Ήρεμα Νερά είναι όμως πολύ πιο ολοκληρωμένο από το πρώτο μυθιστόρημά της. Το αξιοθαύμαστο με αυτή τη συγγραφέα είναι ότι, πέρα από την καλοστημένη ιστορία, καταφέρνει να ζωντανέψει ένα, κατά τα άλλα, κοιμισμένο χωριό και να του επιβάλει έναν σχεδόν φρενήρη ρυθμό.

Γιάννης Ρεμούνδος ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΛΟΗΣ

Ψυχογιός, σελ.

424, 17,70 ευρώ Ο Γιάννης Ρεμούνδος γράφει ένα μυθιστόρημα με κλασικό τίτλο αστυνομικού, κάτω από τον οποίο βρίσκεται ένα «σκληροτράχηλο» (hard boiled) έργο. Δεν είναι το πρώτο μυθιστόρημά του, είναι όμως το πρώτο αστυνομικό, γι΄ αυτό και ορισμένες φορές η παραπάνω δόση στο σκληροτράχηλο να δικαιολογείται, όπως και το κάπως άτακτο μπες-βγες των χαρακτήρων.

Κυριάκος Μαργαρίτης ΡΕΚΒΙΕΜ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΝΤΕΣ

Ψυχογιός, σελ.

414 Αυτό είναι το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα του Κύπριου συγγραφέα Κυριάκου Μαργαρίτη, αλλά και το πρώτο μυθιστόρημά του εν γένει. Ο ήρωάς του, ο Αρσένιος Θησέας, καταπιάνεται με ένα θέμα που «καίει» όλους τους Κύπριους συγγραφείς: τη δεκαετία του ΄60, εκεί όπου γράφτηκαν οι πιο σκοτεινές σελίδες της κυπριακής Ιστορίας. Ο Μαργαρίτης χειρίζεται το θέμα του, τις πολιτικές συνωμοσίες του παρελθόντος και τους ρόλους των μυστικών υπηρεσιών με μια σιγουριά που εκπλήσσει για πρώτο μυθιστόρημα.

Ανδρέας Αποστολίδης ΕΙΣΑΙ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ;

Άγρα Μια συλλογή με δώδεκα αστυνομικά διηγήματα του Ανδρέα Αποστολίδη.

Δείγματα μιας έμπειρης και σίγουρης γραφής, από τα οποία ορισμένα, όπως το διήγημα που δανείζει το όνομά του στον τίτλο της συλλογής, αλλά και τα «Ποιος ήταν ο Πωλ Σεζάν», «Ο Θάνατος της κυρίας Καρέκα» και το «Ο Άγιος Γεδεών και ο Ανακριτής Σκιά» είναι πραγματικά κομψοτεχνήματα.