Αυτός ο τόπος μοναδικής οικολογικής αξίας εκτείνεται στο βορειοανατολικό τμήμα της οροσειράς της Πίνδου, στο νότιο άκρο του Νομού Γρεβενών. Η συνολική έκτασή του φτάνει τα 69.000

στρέμματα, ενώ ο πυρήνας του καταλαμβάνει έκταση 30.000 στρεμμάτων. Αποτελείται από μια μεγάλη, ορεινή κοιλάδα την οποία διασχίζει στο μεγαλύτερο μέρος της το Αρκουδόρεμα, περιτριγυρισμένο από τα βουνά του ορεινού συμπλέγματος του Λύγκου της Βόρειας Πίνδου. Μέσα στον Δρυμό σχηματίζονται αρκετές μικρές λίμνες, με πιο μεγάλες τις δύο λίμνες της Φλέγκας (1.850 μ.) και τον Λάκκο στο Αβγό (1.600 μ.).

Εκτεταμένα δάση μαύρης πεύκης και οξιάς, ρόμπολα και δύο μικρές συστάδες δασικής πεύκης απλώνονται σε όλη την έκτασή της, ενώ σε μεγαλύτερο υψόμετρο απλώνονται υποαλπικά λιβάδια.

Παράλληλα, η Βάλια Κάλντα συνθέτει ένα εξαιρετικά σημαντικό οικοσύστημα, καθώς εδώ βρίσκουν καταφύγιο πολυάριθμα είδη της πανίδας. Ο Δρυμός προστατευτεί 7 είδη αμφιβίων, 10 είδη ερπετών, 70 είδη πουλιών και 17 είδη θηλαστικών. Συγκεκριμένα, αποτελεί σημαντικό βιότοπο για την καφέ αρκούδα, τον λύκο, τη βίδρα, το ζαρκάδι, το αγριόγιδο.