Όταν μας μιλούν για πιθάρι, η πρώτη σκέψη πηγαίνει στο…

πιθάρι του Διογένη και η δεύτερη στο πιθάρι που όλοι λίγο- πολύ γνωρίζουμε. Όμως το «Πιθάρι» της Πλατείας Παπαδιαμάντη (στα Κάτω Πατήσια) έχει σχέση μόνον με το καλό φαγητό. Εκεί οι νοστιμιές είναι για τον ιδιοκτήτη Παναγιώτη Σιαδήμα καθημερινό στοίχημα. Απέναντι από την πλατεία, με θέα τα δέντρα και υπό τους ήχους παλιών λαϊκών τραγουδιών και ρεμπέτικων, η ώρα περνάει στην οικογενειακή ταβέρνα δίχως να το καταλάβεις.

Δώδεκα χρόνια λειτουργεί στον ίδιο χώρο η ταβέρνα το «Πιθάρι» (πριν είχε το όνομα «Μπαλκονάκια») και προτροπή των πελατών προς τον ιδιοκτήτη Παναγιώτη Σιαδήμα είναι να το κρατήσει όπως το ΄χει. Το «Πιθάρι» το έχουν… ανακαλύψει και παρέες από μακρινές περιοχές, εκτός φυσικά από τις γειτονικές (Γαλάτσι, Πατήσια), όπως από το Ηράκλειο, τη Μεταμόρφωση, το Μπουρνάζι, το Χαλάνδρι, το Παγκράτι. Και πράγματι ο χώρος με τα ξύλινα τραπέζια και το τραπεζομάντιλο και τις ξύλινες καρέκλες, τις πρασιές (γύρω γύρω στον εξωτερικό χώρο) και τα παραδοσιακά αντικείμενα στους τοίχους σε ταξιδεύουν σε κάποιες άλλες εποχές που πλέον έχουν περάσει οριστικά στο παρελθόν. Όπως η ξύλινη ρόδα κάρου, το παλιό ραδιόφωνο, η ρόκα, το τσουκάλι, το δρεπάνι, το αλέτρι, το σίδερο (παλιά με αυτό σιδέρωναν τα ρούχα βάζοντας μέσα αναμμένα κάρβουνα), ενώ στους τοίχους παρατηρεί κανείς ασπρόμαυρες φωτογραφίες με αγαπημένους ηθοποιούς από τον παλιό καλό ελληνικό σινεμά. Κι όταν μπει ο χειμώνας για τα καλά, το τζάκι είναι πάντα αναμμένο.

Επειδή πρόκειται για οικογενειακή ταβέρνα, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη στην κουζίνα από τη γυναίκα του ιδιοκτήτη, την Ελένη Σιαδήμα, που μαζί με την Ελένη Καλιακούδα μαγειρεύουν τα φαγητά και ετοιμάζουν τα πιάτα με μεράκι. Κι όταν έρθει η ώρα να παραγγείλεις, εκεί οι προτάσεις πέφτουν… βροχή. Ντοματοκεφτέδες, ρεβιθοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, ντολμαδάκια αυγολέμονο, φάβα, έτσι για να πάρετε μια πρώτη… γεύση. Ακολουθούν φυσικά- όρεξη να ΄χετε- ο μεζές του κερατά (πιπεριές γεμιστές), το πιθάρι του σεφ (χοιρινό ψητό, σάλτσα, ζαμπόν, τυρί), κεφτεδάκια της πεθεράς, κεφτεδάκια ψητά, κουκούλια (κοτόπουλο σε φύλλο σφολιάτας με τυρί), παραδοσιακός καγιανάς ή στραπατσάδα (με ντομάτα, τυρί, αυγά).

Εάν έχετε πάει στο Πήλιο και σας έχει μείνει αξέχαστο το σπετζοφάι, δεν έχετε παρά να το παραγγείλετε στο «Πιθάρι». Εάν όμως είστε μερακλήδες, προτιμήστε τον κρασομεζέ και τον μπεκρή μεζέ. Εννοείται ότι υπάρχουν και όλα τα κρέατα της σχάρας (ψαρονέφρι, παϊδάκια, μπιφτέκια, κοτόπουλο, μπριζόλες) και ψαρικά (μπακαλιάρος, καλαμαράκια, γλώσσα, χταπόδι, γαρίδες κρασάτες και σαγανάκι).

Στο τέλος φυσικά έρχεται η ώρα του… σπιτικού γλυκού. Γιατί μόνον σπιτικά σερβίρονται, όπως κυδώνι ψητό, χαλβάς σιμιγδαλένιος, ραβανί, καρυδόπιτα (Βέροιας), καζάν ντι πι (Θεσσαλονίκης). Η καρυδόπιτα και το ραβανί που απολαύσαμε ήταν πράγματι καταπληκτικά. Την ώρα που είπαμε καληνύχτα με τον Νίκο, ακουγόταν το τραγούδι «Θα σου φύγω, στο ΄χα πει, θα σου φύγω και γέλαγες εσύ…» με τη φωνή του Γιώργου Χατζηαντωνίου. Ένα αγέραστο τραγούδι που στον καθένα κάτι φέρνει στο νου από τα χρόνια της νιότης. Εννοείται ότι θα ξαναπάω…

ΙΝFΟ

Τιμές

Από 15 έως 20 ευρώ

Κουζίνα

Παραδοσιακή ελληνική με τοπικές συνταγές

Σέρβις

Με το…

χαμόγελο

Ατμόσφαιρα

Οικογενειακή

Κάβα

Κρασί χύμα Κεφαλονιάς και εμφιαλωμένο

«Πιθάρι». Πλατεία Παπαδιαμάντη 1 (Άνω Πατήσια). Τηλ. 210-2029.237