«O καθένας έχει και το νησί του. Δεν μιλάω για τον γενέθλιο τόπο μόνο, αλλά για ένα χώρο-άσυλο στο άγριον της ζωής. Για κάποιον μπορεί να είναι μια γωνιά στο σπίτι του, για άλλον ένα πρόσωπο που μόνο κοντά του αποκτάει η καρδιά του τον ρυθμό της… Για μένα το νησί μου, αν και γεννήθηκα στη Σαλαμίνα, έγινε η “Σίφνο”. Έτσι το λένε οι Κυκλαδίτες. Η Σίφνο, η Σέριφο, η Αμοργό, η Μήλο. Το σίγμα το τελικό σε ισόβια εξορία», γράφει ο Σταμάτης Φασουλής. Και την άγρια ομορφιά της Σίφνου κατόρθωσε να «αιχμαλωτίσει» με τη φωτογραφική του μηχανή ο Γιώργος Καβαλλιεράκης στο λεύκωμά του «Σίφνος: από πηλό και σύννεφο» (Εκδόσεις Καστανιώτη).

Ο Γιώργος Καβαλλιεράκης φωτογράφισε τη «δική του Σίφνο», το νησί που επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι. «Είναι σαν να γυρνάω σε τόπο δικό μου. Είναι οι άνθρωποί της ήρεμοι, διακριτικοί, καλοσυνάτοι, με το Αιγαίο στα μάτια και τον γλυκό λόγο στο στόμα. Αλλά και το ίδιο το νησί τους είναι ένα μεγάλο έργο τέχνης. Ένας καμβάς, που πάνω του κέντησαν χωριά και ξωκκλήσια στο μέτρο του ανθρώπου και της καρδιάς. Όταν ένα δειλινό του Αυγούστου την είδα να παραδίδεται στο φως της πανσελήνου, έγινα οριστικά δικός της». Όμως σ΄ αυτό το λεύκωμα «Σίφνος: από πηλό και σύννεφο» δεν θα μπορούσε να λείψει η λογοτεχνική ματιά και, φυσικά, πίσω από αυτά είναι ο άνθρωπος-μυρμήγκι Θανάσης Θ. Νιάρχος, που με κόπο κατάφερε και συγκέντρωσε σπάνια κείμενα και ποιήματα (γραμμένα και στην αγγλική γλώσσα) που μιλάνε για τη Σίφνο και συνοδεύουν τις φωτογραφίες.

Όπως των Αριστομένη Προβελέγγιου («Το λιμάνι της πατρίδος μου»), Ηλία Βενέζη («Στο νησί των ποιητών, τη Σίφνο», «Ο άγνωστος Γρυπάρης», «Χρονικά κατατρεγμών»), Ι. Ν. Γρυπάρη («Το ωραίο νησί», «Σάτιρα»), Γιώργου Λίκου («Νοσταλγία της Σίφνου»), Τίτου Πατρίκιου («Η ανάμνηση και η νοσταλγία»), Παναγιώτη Τέτση («Η Σίφνος της δεκαετίας του ΄60»), Πέτρου Γλέζου («Με τον Προβελέγγιο στη Σίφνο»), Κοραλία Θεοτοκά («Σίφνος»), Στέφανος Δ. Ήμελλος («Αναφορές στον λαϊκό πολιτισμό»), Σίμου Μιλτ. Σιμεωνίδη («Ιστορική διαδρομή»), Σταμάτη Φασουλή («Σίφνος σαν αναγραμματισμένο σύννεφο κουτσό»).

ΙΝFΟ

«Σίφνος: από πηλό και σύννεφο», λεύκωμα του Γιώργου Καβαλλιεράκη (Εκδόσεις Καστανιώτη, σελ.

170). Τιμή 35 ευρώ