Η οργάνωση μιας πρότασης για τα πολύ καλά βιβλία της περιόδου δεν είναι σπαζοκεφαλιά εάν ακολουθήσουμε μια σειρά από κριτήρια: πρωτοτυπία στην παρουσίαση του θέματος, επάρκεια και ακρίβεια στοιχείων για τα βιβλία γνώσεων, αισθητική εμφάνιση, λογοτεχνικότητα που οδηγεί στην απόλαυση
της ανάγνωσης. Καλή ανάγνωση!
Κατερίνα Αναγνώστου Ο ΛΥΚΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΜΑ

Εικ. Διατσέντα Παρίση, Ελληνικά Γράμματα, 11 ευρώ ΜΙΚΟΜΠΟ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΕΟΥΟ

Διασκ. Βασιλική ΚοντογιάννηΦρ. Καμπασελέ, Εικ. Ν. Καμπασελέ, Εστία, 11 ευρώ Δήμητρα Ψυχογιού O ΚΗΠΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

Εκδ. Άγκυρα, 15 ευρώ J. Κ. Rowling

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΙΝΤΛ ΤΟΥ ΒΑΡΔΟΥ

Μετ. Καίτη Οικονόμου, Ψυχογιός, 12 ευρώ Κική Δημητριάδου Η ΑΡΗΤΗ ΤΗΣ ΡΟΔΙΑΣ

Εικ. Νικόλας Ανδρικόπουλος, Λιβάνης, 10 ευρώ Παραμύθια που θυμίζουν έντονα παραδοσιακά παραμύθια των λαών. Ο μύθος του Μικόμπο ανήκει στην αφρικανική προφορική παράδοση και έχει αναρίθμητες παραλλαγές οι οποίες συγκλίνουν τονίζοντας τη σημασία της ζωής και την αρμονία που πρέπει να συνδέει όλα τα πλάσματα. Ιστορίες σαν κι αυτήν, καθώς και η εικονογράφηση που τη συνοδεύει ανοίγουν τους ορίζοντες των Ελληνόπουλων που βομβαρδίζονται μόνο από πνευματικά προϊόντα της δυτικής πολιτιστικής παράδοσης. Στο Ο κηπουρός τ΄ ουρανού η συγγραφέας πλέκει μοτίβα ελληνικών παραδοσιακών παραμυθιών – τη γοργόνα, τον γίγαντα, τις τρεις δοκιμασίες- και φτιάχνει μια ιστορία θάρρους κι αγάπης. Εξαιρετικά εικονογραφημένο από τη Διατσέντα Παρίση το Ο λύκος και η μαμά προτείνει μια διαφορετική όψη της μητρικής αγάπης δανειζόμενο επίσης παραμυθικά μοτίβα, πετυχαίνοντας μια γόνιμη συνομιλία μεταξύ του παραδοσιακού και του μοντέρνου.

Και φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε τα «παραδοσιακά» παραμύθια των μάγων στη συλλογή του Μπιγκλ του βάρδου , και μάλιστα σχολιασμένα από τον σοφό Άλμπους Ντάμπλεντορ, γραμμένα με την εκπληκτική φαντασία της Τζ. Ρόουλινγκ. Το βιβλίο που ξεχωρίζει όμως ανάμεσα στα πολύ όμορφα παραμύθια που παρουσιάζουμε είναι χωρίς αμφιβολία το Η Αρήτη της ροδιάς ! Έχει μια πηγαία τρυφερότητα που ξεπερνά τη λιτότητα της γραφής του και είναι εξίσου όμορφα και ταιριαστά εικονογραφημένο από τον Νικόλα Ανδρικόπουλο.