Το επίπεδο της νεανικής λογοτεχνίας έχει ανέβει αισθητά. Σήμερα έχουν πολλαπλασιαστεί τα στρατευμένα μυθιστορήματα που όχι μόνο ψυχαγωγούν αλλά και προβληματίζουν και αφυπνίζουν και καλλιεργούν τους μικρούς και έφηβους αναγνώστες
Για παιδιά από 9 ετών

Πέτρος Τατσόπουλος Ο ΣΙΣΥΦΟΣ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ

Εικ. Ναταλία Καπατσούλια, Μεταίχμιο Μια φιλοσοφική νουβέλα για αναγνώστες πάσης ηλικίας. Ο γάτος με τ΄ όνομα έχει αναλάβει το σισύφειο έργο του σχολιασμού όλων των καθημερινών ζητημάτων της οικογένειες που τον φιλοξενεί. Με καυστικότητα κι εξυπνάδα δεν χαρίζεται σε κανέναν!

Λίνα Λυχναρά ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ

ΛΕΥΚΟ ΒΟΥΝΟ

Κέδρος

Αστυνομική περιπέτεια στο κέντρο της Επιστήμης! Ο Άκης και η μητέρα του μετακομίζουν στη Γενεύη γιατί εκείνη θα εργαστεί στο CΕRΝ, εκεί όπου έγινε το πείραμα του αιώνα. Το CΕRΝ κρύβει πολλά μυστικά… που δεν είναι πάντοτε επιστημονικά, όπως νομίζουμε!

Jeff Κinney ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΣΠΑΣΙΚΛΑ

Μετ. Χαρά Γιαννικοπούλου, Ψυχογιός, 11 ευρώ Σπασίκλας; Μπα!

Μάλλον τερατάκι που μπορεί να δώσει ιδέες για σκανταλιές είναι ο ήρωας του ημερολογίου. Ο συγγραφέας περιγράφει με πολύ χιούμορ και οξυδέρκεια τη σχολική καθημερινότητα του ήρωα και των φίλων του σε μια καθοριστική χρονιά, στο πέρασμα δηλαδή από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.

Σοφία Ζαραμπούκα ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ

Κέδρος, 12 ευρώ Ποιος είναι ο Πέτρος και ποιος ο Παύλος;

Πώς επηρέασε ο ένας τη ζωή του άλλου; Η ιστορία ενός παιδιού που ξέφυγε από τα πρότυπα της αυταρχικής οικογένειας κι έγινε καλλιτέχνης.

Έλλη Παιωνίδου ΟΙ ΤΡΙΔΥΜΕΣ ΚΑΙ Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΝΟΝΑ ΤΟΥΣ

Εικ. Χρήστος Δήμος, Πατάκης, 7,50 ευρώ Ένα θαυμάσιο παραμύθι που ακουμπά στην παράδοση και μιλά γοητευτικά για την πραγματικότητα και τις προσπάθειες που πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε στη ζωή μας.

Ευγενία Κολυδά Η ΓΙΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΟΧΩΡΑ

Εικ. Έφη Λαδά, Μοντέρνοι Καιροί, 9 ευρώ Τι συμβαίνει όταν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μεγαλώνουν; Γιατί γίνονται «άλλοι άνθρωποι»; Η συγγραφέας στο πρώτο της βιβλίο καταπιάνεται με ένα πολύ ασυνήθιστο θέμα- την αγάπη και τη στήριξη που έχει ανάγκη η τρίτη ηλικία- και το παρουσιάζει με τρόπο απλό και τρυφερό.

Αργυρώ Κοκορέλη ΜΙΑ ΜΠΟΥΝΙΑ ΚΙ ΕΝΑ ΦΙΛΑΚΙ

Ελληνικά Γράμματα, 6,50 ευρώ Ο Νίκος και η Ρένα, αγαπημένα ξαδέλφια, περνούν μαζί τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Τι γίνεται όμως όταν ένα καινούργιο πρόσωπο, μια όμορφη κοπέλα, μπαίνει ανάμεσά τους; Η αγάπη και η φιλία θα νικήσουν την γκρίνια και τους καβγάδες;

Εφηβικά μυθιστορήματα

Κυριάκος Μαργαρίτης Ο ΚΟΝΣΕΡΒΟΣΥΛΛΕΚΤΗΣ

Ψυχογιός, 10 ευρώ Ποιος πραγματικά ήταν ο Πιμ; Ένας ψυχικά και διανοητικά διαταραγμένος νέος; Ένας καλλιτέχνης; Ένα στοιχειό; Το μυθιστόρημα περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την υποκρισία και την αναλγησία της μικρής κοινωνίας ενός ελληνικού χωριού που φοβισμένη κυνηγά εκείνον που διαφέρει από τους άλλους. Εξαιρετικά πυκνό σε νοήματα κι εντελώς διαφορετικό απ΄ όσα συνηθίζουν να διαβάζουν οι έφηβοι.

Γιώργος Παναγιωτάκης ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΤΥΧΗΣ ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ

Κέδρος, 16 ευρώ Το βιβλίο αυτό δεν έχει σχέση με το ψάρεμα. Μιλά για ένα άλλο βιβλίο, μαγικό και παμπάλαιο, που μπορεί να χαρίσει στον κάτοχό του δύναμη πέρα από κάθε φαντασία. Θα μπορέσει ο ήρωας να φέρει με τη βοήθειά του την ευτυχία στην οικογένειά του;

Σίλια Ρις

Η ΜΑΓΙΣΣΑ

Μετ. Χίλντα Παπαδημητρίου, Μεταίχμιο, 13 ευρώ Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΓΙΣΣΑ

Μετ. Χίλντα Παπαδημητρίου, Μεταίχμιο, 13 ευρώ Η ηρωίδα είναι ινδιάνικης καταγωγής και απόγονος μιας μικρής μάγισ σας που έζησε τον 17ο αιώνα. Διαθέτει όπως κι εκείνη ιδιαίτερες ικανότητες που τη βοηθούν να επικοινωνήσει μαζί της και να μας αφηγηθεί την ιστορία μιας κοπέλας που τόλμησε να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της αψηφώντας τις κοινωνικές προκαταλήψεις της εποχής της.

Geraldine ΜcCaughrean

ΛΕΥΚΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Μτφ. Βίκυ Λιανού, Ελληνικά Γράμματα, 13 ευρώ Το όνειρο μιας ζωής έγινε εφιάλτης! Η Σιμ λατρεύει καθετί που έχει σχέση με την Ανταρκτική. Έχει μάλιστα κατασκευάσει κι έναν φανταστικό συνομιλητή, μέλος της ομάδας του εξερευνητή Σκοτ. Όταν ο «θείος Βίκτωρ» την παρασύρει σ΄ αυτό το ταξίδι, δεν υποπτεύεται ότι γίνεται μαριονέτα στα χέρια του θείου της, ο οποίος θέλει να επιβεβαιώσει κάποιες παράξενες θεωρίες… Εξαιρετική περιπέτεια στο ονειρικό τοπίο των πάγων. Μargaret Ρeterson Ηaddix ΔΙΠΛΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Μτφ. Χαρά Γιαννικοπούλου, Πατάκης, 12 ευρώ Μία, δύο, τρεις ή τέσσερις ταυτότητες για την Μπέθανι; Ποια είναι η μυστηριώδης Ελίζαμπεθ, το άλτερ έγκο της που είναι νεκρό; Γιατί οι γονείς της την εγκατέλειψαν σε μια «άγνωστη» θεία; Ένα μυθιστόρημα στα όρια της επιστημονικής φαντασίας με αστυνομικό σασπένς που διαβάζεται απνευστί!

Ρeter Αbrahams ΟΣΑ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Μτφ. Πέτρος Χατζόπουλος, Πατάκης, 13 ευρώ Δεν είναι το λιγότερο παράξενο που μυστικά από το παρελθόν επιστρέφουν και αναστατώνουν τους κατοίκους ενός αμερικανικού χωριού; Ποιος δολοφόνησε τον υπεύθυνο πολιτιστικών υποθέσεων του δήμου; Τι κρύβει το παλιό ινδιάνικο μονοπάτι; Και ο παππούς της Ίνγκριντ, πώς απέκτησε το κτήμα του; Το τρίτο και τελευταίο μυστήριο στο Έκο Φολς που κόβει την ανάσα και το οποίο όπως πάντα θα λυθεί από την Ίνγκριντ.