Υπάρχουν αστυνομικά για όλα τα γούστα εν όψει του καλοκαιριού: κλασικά και σύγχρονα, ιστορικά και whodonits, ιστορίες με serial killers και γνωστά μπεστ σέλερ. Ανάλογη είναι και η ποικιλία των συγγραφέων: κλασικοί, μεγάλα ονόματα, αλλά και πολλοί νέοι. Μαζί και οι Έλληνες!


Μινέτ Γουόλτερς ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ

Μτφ. Χίλντα Παπαδημητρίου, Πόλις

Το όνομα της Μινέτ Γουόλτερς μάς είναι γνωστό. Έχουν ήδη κυκλοφορήσει πέντε μυθιστορήματά της στα ελληνικά. Πέραν αυτού, η Γουόλτερς θεωρείται δίκαια ένα από τα μεγάλα ονόματα του σύγχρονου αγγλικού αστυνομικού μυθιστορήματος. Στις Διαταραγμένες Ψυχές ασχολείται με ένα έγκλημα που έγινε στο παρελθόν, και όπως πάντα το παρελθόν φέρνει στην επιφάνεια παλιά μίση, παλιές αντιζηλίες και κυρίως ανοίγει παλιούς λογαριασμούς.

Τζόρτζιο Φαλέτι Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Μτφ. Βέρα Δαμόφλη, Μεταίχμιο

Και άλλο αστυνομικό με θέμα το παρελθόν. Ο Τζόρτζιο Φαλέτι είναι γνωστός εντός και εκτός Ιταλίας. Η Επιστροφή είναι τοποθετημένη σε διπλό παρελθόν. Αφενός στο παρελθόν του Τζιμ Μακένζι, πιλότου ελικοπτέρων. Αφετέρου στο παρελθόν των Ινδιάνων της Αμερικής. Κατά τα άλλα το παρελθόν είναι παρελθόν και ξυπνά ό,τι και στη Μινέτ Γουόλτερς. Η πρόσθετη διάσταση είναι εδώ οι Ινδιάνοι.

Τζέφρι Ντίβερ ΨΥΧΡΟ ΦΕΓΓΑΡΙ

Μτφ. Παλμύρα Ισμυρίδου, Βell

Δεν ξέρω πόσο γνωστός είναι ο Ντίβερ στην Ελλάδα, σίγουρα όμως είναι ένα από τα σταθερά ονόματα του αμερικάνικου αστυνομικού. Εδώ ασχολείται με ένα από τα προσφιλή (στα όρια της εμμονής) θέματα των Αμερικανών: με έναν serial killer (συγγνώμη, αλλά το «κατά συρροή δολοφόνος» δεν εκφράζει το ίδιο στα ελληνικά)

που δίπλα στα θύματά του αφήνει ένα ρολόι με το πρόσωπο του φεγγαριού. Αν δεν θαυμάσετε την πλοκή, θα θαυμάσετε τις τεχνικές της αμερικανικής αστυνομίας.

Χάρλαν Κόμπεν Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ

Μτφ. Νίκος Σπυριδάκης, Βell

Ο Χάρλαν Κόμπεν θεωρείται ένας από τους πολύ επιτυχημένους συγγραφείς στις ΗΠΑ. Η Υπόσχεση βασίζεται ακριβώς σ΄ αυτό που λέει ο τίτλος: σε μια υπόσχεση που ο Μάιρον Μπόλιταρ, ο μόνιμος ήρωας του Κόμπεν, βάζει να του δώσουν οι έφηβες κόρες των φίλων του: ότι αν τα βρουν κάποτε σκούρα θα ζητήσουν τη βοήθειά του. Εντάξει, δεν έχουμε να κάνουμε με την Υπόσχεση του Φρίντριχ Ντίρενματ, αλλά το μυθιστόρημα έχει έναν γρήγορο ρυθμό και διαβάζεται με ενδιαφέρον.

Μπραντ Μέλτσερ Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Μτφ. Νίκος Σπυριδάκης, Βell

Ένα πολιτικό θρίλερ πολύ καλοστημένο και με στέρεους χαρακτήρες.

Όταν ο Μάικλ Γκάρικ καταφέρνει σε νεαρή ηλικία να μπει στην ομάδα συμβούλων του προέδρου των ΗΠΑ, τι άλλο να ζητήσει;

Προφανώς τον έρωτα στα πλαίσια του Λευκού Οίκου. Του συμβαίνει και αυτό, μόνο που δεν είναι το κερασάκι στην τούρτα, αλλά το παραθείο στη φανουρόπιτα. Ωραία να είσαι μαζί με την κοπέλα σου. Όταν όμως δείτε και κάτι που δεν έπρεπε να δείτε, τι νομίζετε ότι σας περιμένει;

Μισέλ Μπενουά ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ 13ου ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Μτφ. Π. Πανταζή, Ωκεανίδα

Οφείλω να ομολογήσω ότι ξεκίνησα το Μυστικό του 13ου Απόστολου με πολλές επιφυλάξεις, γιατί μετά τον Κώδικα Ντα Βίντσι έχεις κάθε λόγο να κουμπώνεσαι. Ευτυχώς το μυθιστόρημα του Μπενουά είναι πιο κοντά στο Όνομα του Ρόδου. Ο Μπενουά είναι θεολόγος ερευνητής, που εξαναγκάστηκε μάλιστα από την Εκκλησία να εγκαταλείψει τον μοναστικό βίο. Οι απόηχοι του βίου του υπάρχουν στο μυθιστόρημά του που είναι ένα θρησκευτικό θρίλερ γραμμένο από ειδήμονα.

Μορίς Ζ. Νταντέκ Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΕΙΡΗΝΑ

Μτφ. Εύη Βόγκλη, Κέδρος

Ο τίτλος «πολυτεχνίτης» ταιριάζει απόλυτα στον Νταντέκ. Ξεκίνησε ως ροκάς και πανκ, ασχολήθηκε με τον κυβερνοχώρο και κατέληξε στον χριστιανικό φουτουρισμό. Από κάθε φάση έβγαλε ένα ή περισσότερα μυθιστορήματα. Η Κόκκινη Σειρήνα είναι το πρώτο του και είναι τυπικό δείγμα της «σερί νουάρ» του Γκαλιμάρ. Δεν ξέρω αν οι εκδότες θα βρουν και άλλα καθαρά αστυνομικά στη συλλογή του, γιατί ο Νταντέκ αλλάζει τα είδη όπως και τα πουκάμισα.

Βερονίκ Ρουά ΦΟΝΟΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Μτφ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, Πόλις

Η Βερονίκ Ρουά δούλεψε ως βιβλιοθηκάριος στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Εκεί τοποθέτησε και το πρώτο μυθιστόρημά της. Ένα μυθιστόρημα που αρχίζει ωραία, με τον φόνο μιας βιολόγου, και συνεχίζεται ωραία, με τις κόντρες ανάμεσα σε έναν άθεο Αμερικανό γεωλόγο και παλαιοντολόγο και σε έναν Ιησουΐτη αστροφυσικό. Η χημεία είναι εκρηκτική, κάτι που κάνει να αναπτύσσεται διασκεδαστικά το αστυνομικό παιχνίδι.

Τζελίλ Οκέρ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Μτφ. Στέλλα Χρηστίδου, Καστανιώτης

Ίσως το πιο ενδιαφέρον μυθιστόρημα του νεόκοπου συγγραφέα. Ο Τζελίλ Οκέρ δημιούργησε με τον Ρεμζί Ουνάλ έναν εξαιρετικό λούζερ ντετέκτιβ. Πιλότος των Τουρκικών Αερογραμμών που εκδιώχτηκε λόγω αλκοολισμού, προσπαθεί να επιβιώσει κάνοντας τον ντετέκτιβ και σκοτώνει τη μοναξιά του μπροστά σε ένα flight simulator. Εδώ έχουμε να κάνουμε αφενός με έναν διαφημιστή, που είναι και το καθαυτό επάγγελμα του συγγραφέα, και αφετέρου με ποδόσφαιρο. Το συνιστώ θερμά, ιδιαίτερα για τις μέρες του Ευρώ 2008.

Νταϊάν Γουέι Λιάνγκ ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΠΕΤΡΑΔΙ

Μτφ. Νίνα Μπούρη, Πατάκης

Το Κινέζικο Πετράδι έχει αφετηρία την παραίτηση κάποιας Μέι Γουάνγκ από το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας και εξιστορεί τη ζωή των τριών γυναικών της οικογένειας Γουάνγκ και τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στη σημερινή Κίνα. Η συγγραφέας έχει προσωπική πείρα, ως διαφωνούσα με το καθεστώς, που ζει σήμερα στις ΗΠΑ.