Τούβλινες αποθήκες του 19ου αιώνα, υγροί δρόμοι, γεωργιανά σπίτια, ινδικά εστιατόρια, γαλλικά εργαστήρια, μπαγκλαντεσιανά καταστήματα, μοντέρνα ατελιέ και γκαλερί, ατμοσφαιρικά μπαράκια, καλλιτέχνες, κακοποιοί, συγγραφείς, μετανάστες, αναρχικοί, γιάπηδες…. Το Εast Εnd είναι το τρανό παράδειγμα της πολυπολιτισμικότητας του Λονδίνου και κρύβει τις αντιθέσεις του σε δύο εντυπωσιακές συνοικίες: την Βrick Lane και την αγορά του Spitalfields.
Εν αρχή ήσαν οι μετανάστες: οι Γάλλοι Ουγενότοι πρόσφυγες που καταφθάνουν στο Λονδίνο στις αρχές του 18ου αιώνα και εγκαθίστανται στην περιοχή ανατολικά του City, το Εast Εnd. Τους επόμενους αιώνες τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν πολλοί ακόμη μετανάστες: Εβραίοι, Ιρλανδοί, Ινδοί, Μπανγκλαντεσιανοί, Πακιστανοί. Παράλληλα κτίζονται οι πρώτες τούβλινες αποθήκες και την ώρα που οι Λονδρέζοι μετακομίζουν κατά κύματα στο City, η εργατική τάξη παραμένει ή μεταφέρεται εδώ. Εργάτες και μετανάστες είναι εκείνοι που διαμορφώνουν το προφίλ της περιοχής όπου οι κουλτούρες συνυπάρχουν και η φτωχογειτονιά αποκτά ένα σκοτεινό, περιθωριακό ύφος που προσελκύει τους κακοποιούς και τους απόκληρους. Μ΄ αυτά τα δεδομένα το Εast Εnd δεν μπορεί παρά να είναι απαγορευμένη περιοχή για τους Λονδρέζους του City, αλλά και να κινήσει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών. Συγγραφείς και ζωγράφοι καταφθάνουν στην περιοχή στην οποία αρχίζει να χτυπά και η καρδιά των πρώτων πολιτικών κινημάτων.

Αλλαγή ταυτότητας

Τα χρόνια περνούν και τη δεκαετία του ΄80 το πρόσωπο της κακόφημης περιοχής αλλάζει οριστικά: οι καλλιτέχνες σε μια μαζική, λες, μετακίνηση εγκαθίστανται στο Εast Εnd – όχι πλέον για να εμπνευστούν αλλά για να αντέξουν το οικονομικό βάρος που τους επιβάλλει το πανάκριβο City. Νοικιάζουν οικονομικά ατελιέ και τα χρόνια που ακολουθούν σχεδόν σε κάθε δρόμο της περιοχής εγκαινιάζεται και μία γκαλερί. Σχεδιαστές ρούχων και κοσμημάτων, μουσικοί και κάθε είδους καλλιτέχνες συρρέουν στην περιοχή και την κάνουν το νέο τους στέκι. Σήμερα το Εast Εnd εμφανίζει ένα πολυεθνικό πρόσωπο όπου συνυπάρχουν οι μετανάστες, οι καλλιτέχνες και οι νεόπλουτοι. Τα ινδικά κουρεία με τις μοντέρνες γκαλερί, τα μπανγκλαντεσιανά fast food με τα καλύτερα κλαμπ της πόλης, οι περιθωριακοί με τους γιάπηδες και τους τουρίστες που επισκέπτονται τα σημαντικά αξιοθέατα όπως τον Πύργο του Λονδίνου και το Ναυτικό Μουσείο. Εκτός από τη βόλτα στην ευρύτερη περιοχή του Εast Εnd αξίζει να γνωρίσετε καλύτερα δύο περιοχές που αποκαλύπτουν την ταυτότητα της περιοχής: την πάλαι ποτέ κακόφημη γειτονιά της Βrick Lane και την απίθανη υπαίθρια αγορά του Spitalfields.