Στον λόφο Μπίρσα (Βyrsa), πάνω από την Τύνιδα, ο οποίος έχει γίνει προάστιο των πλουσίων (μέχρι και το παλάτι του προέδρου της χώρας βρίσκεται εκεί) θα δείτε τα ερείπια της άλλοτε πανίσχυρης Καρχηδόνας. Ιδρύθηκε το 814 π.Χ. από τη βασίλισσα των Φοινίκων Διδώ Ελίσα, όταν εκείνη έφυγε από την πατρίδα της την Τύρο (Λίβανος) μετά τη δολοφονία του συζύγου της Ακέρβαντα από τον αδελφό της Πυγμαλίωνα. Η Καρχηδόνα έφτασε σε μεγάλη ακμή και εξελίχθηκε σε θαλάσσια δύναμη, αλλά οι τρεις πόλεμοι που κήρυξε στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία για την επέκταση της αποδείχθηκαν καταστροφικοί. Στον τρίτο πόλεμο (149-146 π.Χ.) οι Ρωμαίοι κατέλαβαν και κατέστρεψαν την Καρχηδόνα και οι κάτοικοί της πουλήθηκαν σκλάβοι. Ο μύθος λέει πως ήταν τέτοιο το μένος των Ρωμαίων ώστε έριξαν αλάτι στη γη για να μην ξαναφυτρώσει τίποτα.

Σήμερα σώζονται τα λιμάνια της αρχαίας πόλης, το νεκροταφείο των παιδιών που θυσιάστηκαν στους Καρχηδόνιους θεούς Βaal Ηammon και Τanit, καθώς και ο λόφος Βyrsa όπου βρισκόταν το στρατηγείο της πόλης. Εκεί θα δείτε και το Μουσείο της Καρχηδόνας, καθώς και τον καθεδρικό ναό του Αγίου Λουδοβίκου που χτίστηκε το 1890 προς τιμήν του Λουδοβίκου Θ΄ που πέθανε από πανούκλα.

Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, δίπλα στη θάλασσα, θα επισκεφθείτε τα ρωμαϊκά λουτρά του Αντωνίνου. Άρχισαν να κατασκευάζονται από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο (76 – 138 μ.Χ.), αλλά ολοκληρώθηκαν από τον Αντωνίνο Πίο και ήταν τα μεγαλύτερα μετά τα λουτρά της Ρώμης.