ΜΑΛΛΟΝ θα πρέπει να έχει τον νου του στη Βόρειο Ελλάδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ενώ θα περίμενε κανείς να διαθέτει- λόγω πολιτικής εντοπιότητας- μια φυσική υπεροχή εκεί, η εικόνα δεν είναι καθαρή. Ιδίως στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκαοκτώ από τους είκοσι πέντε Βορειοελλαδίτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι καταγεγραμμένοι υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου. Παραμονές της εκδήλωσης στο Ιβανώφειο, το επισφράγισαν με ένα τραπέζι στις «Επτά Θάλασσες». Πρόκειται για θεσσαλονικιώτικο ψαρομάγαζο που έχει επεκταθεί και στο κέντρο της Αθήνας.

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ μπρος στους ψαρομεζέδες κάθησαν δεκατέσσερις από τους δεκαοκτώ. Κι αυτό γιατί οι λοιποί- μεταξύ αυτών και ο Χάρης Καστανίδης που ήταν Τρίποληαπουσίαζαν. Ποιοι ήταν εκεί; Πεταλωτής εκ Ροδόπης, Τσετίν εκ Ξάνθης, Αηδόνης εκ Δράμας, Κουτμερίδης και Μπόλαρης εκ Σερρών, Μαγκριώτης και Αράπογλου από Α΄ Θεσσαλονίκης, αλλά και Τσιόκας από Β΄ Θεσσαλονίκης, Δριβελέγκας από Χαλκιδική,Παπακωνσταντίνου και Αθανασιάδης από Κοζάνη, Τζάκρη από Πέλλα, Σιδηρόπουλος από Ημαθία και ο Καστοριανός Πετσάλνικος. Μπερδέματα στον Πειραιά

«ΕΔΩ Λιντζέρης, εκεί Λιντζέρης- με ποιον είναι τελικά ο Λιντζέρης;». Ως γνωστόν, ο Δημήτρης Λιντζέρης εκλέγεται στη Β΄ Πειραιά, που είναι το Φαρ Ουέστ του ΠΑΣΟΚ. Οι σκληροί Παπανδρεϊκοί Πασόκοι της περιφέρειας αυτής υποπτεύονταν ότι ο Λιντζέρης ήταν μοναχικός καουμπόι του Βενιζελισμού. Δεν είχαν όμως αποδείξεις και τον περίμεναν στη γωνία. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ και παράγοντες της Β΄ Πειραιά ενοχλήθηκαν όταν η πλευρά Παπανδρέου πριμοδότησε την υποψηφιότητα Λιντζέρη για τον Κοινωνικό Τομέα Εργασίας επί θεμάτων Αθλητισμού. Τούτο δε εις βάρος του πιστού Παπανδρεϊκού Χρήστου Αηδόνη που υποχρεώθηκε να περιοριστεί στη θέση του αναπληρωτή. Τώρα αισθάνονται δικαιωμένοι και σούρνουν τα χίλια μύρια όσα στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

ΓΙΑΤΙ; Διότι έχουν πληροφορίες ότι ο Λιντζέρης πραγματοποίησε εκδήλωση υπέρ του Βενιζέλου στο σπίτι του στην Ηλιούπολη. Παρών ο Ευάγγελος που μίλησε- όπως και ο οικοδεσπότης- παρουσία καμιά εβδομηνταριά ατόμων, δημοτικών συμβούλων και άλλων Πασόκων της Β΄ Πειραιά. Άρα έχει και την πίτα ολόκληρη- επικεφαλής ΚΤΕ στη Βουλή- και τον Ευάγγελο χορτάτο στην περιφέρειά του.

ΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΙ, πάντως, είχαν δραστηριοποιηθεί σιωπηλά στη Β΄ Πειραιά. Κι αυτό γιατί είχαν αντιληφθεί πως υπήρχε κίνδυνος να αποδειχθεί μαύρη τρύπα σε ένα, ούτως ή άλλως, άδηλο γι΄ αυτούς Λεκανοπέδιο. Με την περιφέρεια έχει ασχοληθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Προκόπης υπέρ Βενιζέλου

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ο Ευάγγελος έχει την υποστήριξη των καθηγητών Νομικής, ανεξαρτήτως κομματικών γραμμών. Ως γνωστόν, ο υπουργός Εσωτερικών- και νομομαθής της Ν.Δ.- Προκόπης Παυλόπουλος έριξε μια μπηχτή στον Γιώργο Παπανδρέου στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο περί Ανεξάρτητων Αρχών και ΑΣΕΠ. «Δεν χάσατε γιατί σας υπονόμευσαν», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι το πρώτο στέλεχος της κυβέρνησης που παίρνει, έστω και έμμεσα, θέση για την αναμέτρηση της 11ης Νοεμβρίου. Για όσους δεν κατάλαβαν, ο Προκόπης άφησε και άλλους δύο υπαινιγμούς. Ως νομικός επισήμανε στην αξιωματική αντιπολίτευση πως «φανήκατε προεκλογικά ότι δεν ξέρετε το Σύνταγμα»παρατήρηση που αφορούσε την τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ανέφερε επίσης το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου λέγοντας ότι τον υποστήριξε στην υπόθεση ενός Προεδρικού Διατάγματος που εκρίθη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.