Μερικοί από μας θεωρούν κακή είδηση την επιλογή του Αμπντουλάχ Γκιουλ. Η επιλογή αυτή, λένε, θα προκαλέσει μια νέα κρίση στην Τουρκία. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπαϊκάλ και ένα μέρος της κοινής γνώμης πιστεύουν ότι ο Γκιουλ θα μετατρέψει τη χώρα σε μια θεοκρατία.

Εγώ δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη.

Παρακολούθησα στενά τον Γκιουλ ως υπουργό Εξωτερικών και πιστεύω ότι θα αποτελέσει έναν άξιο πρόεδρο, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες και τις προβλέψεις.

Θα προτιμούσα μια λιγότερο αυστηρή Χαϊρούνισα Γκιουλ, που να μη φορά μαντίλα. Θα ήθελα η Τουρκία να εκπροσωπείται στο εξωτερικό από μια ακάλυπτη πρώτη κυρία. Αλλά στη δημοκρατία δεν μπορείς να έχεις πάντα αυτό που θέλεις. Επιπλέον, η προσέγγιση «οποιοσδήποτε, αρκεί η γυναίκα του να είναι ακάλυπτη» θα έφερνε στο Προεδρικό Μέγαρο ένα φερέφωνο του Ερντογάν.

Ποιον προτιμάτε; Έναν «πρόεδρο του ΑΚΡ» που θα μοιάζει ΟΚ αλλά θα έχει μια τελείως διαφορετική νοοτροπία ή τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, έναν ανοιχτό άνθρωπο που γνωρίζει την αξία του συμβιβασμού αλλά μπορεί να πει ΟΧΙ στον Ερντογάν αν χρειαστεί, έναν άνθρωπο που γνωρίζει την Τουρκία όπως και τον κόσμο και έχει επίγνωση των διαφόρων ισορροπιών; Ας μην ξεχνάμε ότι η επιλογή του Γκιουλ είναι σύμφωνη με τους δημοκρατικούς κανόνες. Ας θυμόμαστε επίσης ότι έχουμε τα μέσα να εποπτεύουμε την προεδρική του θητεία. Το σχόλιο του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τurkish Daily Νews»