«Δεν πηγαίνω σχεδόν ποτέ στη λαϊκή, ούτε στο μανάβικο. Το καλοκαίρι φτιάχνω χωριάτικη σαλάτα από τις ντομάτες, τα αγγούρια και τις πιπεριές που καλλιεργώ ο ίδιος. Ακόμα και οι γείτονες ζητούν αρκετά συχνά να τους δώσω λαχανικά από την παραγωγή μου».


Oκ. Νίκος Μάμαλης δεν ζει σε κάποιο χωριό, αλλά στην καρδιά της Αττικής, στον Ταύρο. Τα τελευταία επτά χρόνια έχει δημιουργήσει έναν ολόκληρο λαχανόκηπο στην ταράτσα του σπιτιού του!

Ροδακινιές, ελιές, ντομάτες, καρπούζια και μυρωδικά είναι μερικά μόνο από τα δέντρα και τα λαχανικά που έχει φυτέψει ο 55χρονος φυσικοθεραπευτής στις δεκάδες γλάστρες με τις οποίες έχει γεμίσει ασφυκτικά την ταράτσα. «Από μικρός έμαθα να ζω με τη φύση. Ακόμα και στην Αμερική όπου ζούσα για πολλά χρόνια, είχα φτιάξει στον κήπο του σπιτιού το δικό μου μικρό αγρόκτημα. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα το σπίτι όπου μένω δεν

ΘΕΛΕΙ ΜΕΡΑΚΙ

Τα φυτά θέλουν περιποίηση, γι΄ αυτό και χωρίς μεράκι δεν είναι εύκολο να δρέψεις καρπούς

διαθέτει κήπο κι έτσι αποφάσισα να μετατρέψω σε κήπο την ταράτσα» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μάμαλης, ο οποίος πριν από περίπου δύο εβδομάδες φύτεψε λαχανικά εποχής. Όπως αναφέρει, είναι ελάχιστα αυτά που δεν καλλιεργεί στις γλάστρες. Μάλιστα, από τις ντομάτες της δικής του παραγωγής τρώει μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ πιπεριές ακόμη και τον χειμώνα. «Δεν είναι απλό να φροντίζεις τόσες γλάστρες, αφού απαιτείται χρόνος- εγώ ασχολούμαι περίπου δύο ώρες την ημέρα- και φυσικά μεράκι».

Αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο ο αριθμός των Αθηναίων που επιθυμούν να έχουν στη βεράντα τους μια μικρή γεύση από τη ζωή στο χωριό. Όπως λέει η κ. Φρόσω Μαρκουλιδάκη, ιδιοκτήτρια φυτωρίου στο κέντρο της Αθήνας, είναι πολλοί αυτοί που αγοράζουν σπόρους λαχανικών για να τους φυτέψουν στα μπαλκόνια τους. «Οι περισσότεροι που μπαίνουν σε μια τέτοια διαδικασία, να καλλιεργήσουν δηλαδή σε κάποια γλαστρούλα λαχανικά, έχουν πολύ μεράκι και σίγουρα νιώθουν ιδιαίτερη ευχαρίστηση να βλέπουν κάθε πρωί έξω στο μπαλκόνι τη δική τους παραγωγή» σημειώνει. Πολλοί όμως αποφασίζουν να φτιάξουν τον δικό τους λαχανόκηπο επειδή δεν εμπιστεύονται τα προϊόντα που πωλούνται στα μανάβικα ή στις λαϊκές αγορές.

Υψηλό κόστος

Ακριβός, ωστόσο, αποδεικνύεται ο λαχανόκηπος της βεράντας, αφού δεν αρκεί το μεράκι. «Οι σπόροι που αγοράζω δεν κοστίζουν. Κάθε σακουλάκι εξάλλου δεν ξεπερνά το ένα ευρώ» σημειώνει ο κ. Μάμαλης. Αντίθετα, το χώμα, το αυτόματο σύστημα ποτίσματος και η συντήρησή του, και πάνω απ΄ όλα το νερό που καταναλώνουν οι καλλιεργητές της πρωτεύουσας, καθιστούν το χόμπι πολυέξοδο. Μια σακούλα βιολογικό χώμα κοστίζει περίπου τρία ευρώ και μία γλάστρα μέτριου μεγέθους χρειάζεται τουλάχιστον τρεις τέτοιες σακούλες. «Ο λογαριασμός του νερού είναι κάθε φορά πολύ υψηλός, αφού μόνο για τον λαχανόκηπο πληρώνω 150 ευρώ το τετράμηνο» αναφέρει κ. Νίκος Μάμαλης.

Οι συμβουλές ενός ειδικού


Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ενός μικρού ιδιωτικού λαχανόκηπου δεν είναι απλή υπόθεση. Όπως τονίζει ο γεωπόνος κ. Γιώργος Ζεβελάκης, απαιτούνται βασικές γνώσεις ώστε να έχουν οι ερασιτέχνες γεωργοί τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται προσοχή είναι το χώμα, το οποίο θα πρέπει να είναι αφράτο και να μην κρατά πολύ νερό. Επίσης, είναι σχεδόν απαγορευτική η καλλιέργεια φυτών ή λαχανικών στο ίδιο χώμα για δεύτερη συνεχόμενη φορά, αφού χάνονται τα θρεπτικά στοιχεία». Ακόμα και το πότισμα θα πρέπει να είναι ισορροπημένο, καθώς τα λαχανικά δεν χρειάζονται υπερβολική υγρασία ενώ αντίθετα έχουν ανάγκη χώρου, γι΄ αυτό θα πρέπει να τα φυτεύουν σε μεγάλες γλάστρες. Συμπληρώνει δε, ότι τόσο η χρήση του λιπάσματος για τη σωστή διατροφή του φυτού όσο και η χρήση φαρμάκων για την αποφυγή ασθενειών θα πρέπει να γίνονται με μέτρο.

Το καυσαέριο

Όσο για το καυσαέριο και για το αν αυτό επηρεάζει τα λαχανικά… της βεράντας, ο κ. Ζεβελάκης είναι κατηγορηματικός: «Υπάρχει πιθανότητα να καταστραφούν τα λαχανικά, ιδιαίτερα η γεύση και η όψη τους, όμως δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για την υγεία όσων τα καταναλώσουν».

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.