Μια μεγάλη ανακάλυψη που έκαναν επιστήμονες από τις ΗΠΑ δίνει ελπίδες ακόμη και για πλήρη θεραπεία του AIDS. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί αντί να ασχοληθούν με το «κλειδί», δηλαδή με κάποιο νέο φάρμακο, ασχολήθηκαν με την «κλειδαριά», δηλαδή τον άνθρωπο που είναι φορέας του HIV.

Αυτό που έκαναν ήταν να τροποποιήσουν γενετικά συγκεκριμένα κύτταρα του οροθετικού, ώστε ο HIV να μην μπορεί να βρει υποδοχή για να «ξεκλειδώσει» και ακολούθως να μπει μέσα στα κύτταρα. Ετσι, ο ιός αδρανεί και πεθαίνει αφήνοντας υγιέστατο τον οροθετικό.

Οι επιστήμονες εμπνεύσθηκαν το νέο είδος της θεραπευτικής προσέγγισης από τους ανθρώπους που έχουν τη μετάλλαξη CCR5-Δέλτα 32. Το γενετικό αυτό «λάθος» δεν επιτρέπει στον ιό του AIDS να περάσει στα κύτταρα του οργανισμού τους, καθώς ο ιός δεν μπορεί να «δέσει» πάνω στο κύτταρο. Φυσιολογικά, όσοι έχουν αυτήν τη μετάλλαξη δεν έχουν κανένα πρόβλημα υγείας. Το μόνο που τους συμβαίνει είναι ότι τα Τ κύτταρά τους (ανοσοποιητικό) έχουν μόνο έναν υποδοχέα (μία κλειδαριά) αντί για δύο (υποδοχέα και συνυποδοχέα).

Ο ιός του AIDS διαθέτει ένα ζεύγος κλειδιών που εφαρμόζουν στο συγκεκριμένο σημείο. Οταν όμως ο ιός βρίσκει μόνο μία οπή, δεν μπορεί να κάνει σύντηξη (να ξεκλειδώσει) και πεθαίνει.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση«New England Journal of Medicine», δεν τροποποιήθηκαν γενετικά όλα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού των οροθετικών αλλά μέρος τους, έως 28%. Οπως διαπιστώθηκε, τα τροποποιημένα Τ-κύτταρα είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και η παρουσία του ιού δεν ήταν αισθητή.

Προς το παρόν, όμως, δεν μπορούν να τροποποιηθούν όλα τα κύτταρα ώστε να υπάρξει πλήρης θεραπεία. Γι’ αυτό και οι ειδικοί εκτιμούν ότι με τη διαδικασία αυτή οι οροθετικοί θα κάνουν μία ένεση το τρίμηνο και θα έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα και πολύ λιγότερες παρενέργειες από ό,τι λαμβάνοντας τα φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα.

ΓΕΝΝΗΜΕΝΗ ΝΙΚΗΤΡΙΑ. Ενα κοριτσάκι εννέα μηνών –γεννήθηκε στο Λος Αντζελες από μητέρα που έπασχε από AIDS και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο –είναι το δεύτερο παιδί που εκτιμάται ότι θα θεραπευτεί από τη λοίμωξη HIV καθώς ο ιός δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμος στον οργανισμό του.

Το θετικό αυτό αποτέλεσμα επιτεύχθηκε ύστερα από επιθετική φαρμακευτική αγωγή που χορηγήθηκε στο παιδί αμέσως μετά τη γέννησή του. Η μητέρα του είχε έντονα ψυχολογικά προβλήματα και δεν είχε λάβει ούτε τα χάπια που σταματούν τη μετάδοση του ιού από την έγκυο στο έμβρυο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε επιστημονικό συνέδριο στη Βοστώνη, πρόκειται για το δεύτερο βρέφος που φαίνεται να απαλλάσσεται από τον ιό HIV. Τα αποτελέσματα όμως θα φανούν σε μερικούς μήνες, όταν δεν θα του χορηγείται πλέον η φαρμακευτική αγωγή.