Να κατεβάσει «αν χρειαστεί» τον Στρατό στους δρόμους απείλησε χθες, πρώτη φορά από όταν άρχισαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, την ώρα που η γερμανίδα Καγκελάριος δήλωνε «σοκαρισμένη» από τις «φοβερές εικόνες» της αστυνομικής καταστολής στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήριζε «αντιδημοκρατικό» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επειδή «στήριξε τις αντιδημοκρατικές διαδηλώσεις» εναντίον του. Η πόλωση στην Τουρκία κλιμακώνεται και η απόσταση της χώρας από την ΕΕ μεγαλώνει.

Πέντε εργατικά συνδικάτα της Τουρκίας είχαν καλέσει χθες τα μέλη τους σε γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαιη επέμβαση που πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου η Αστυνομία στο πάρκο Γκεζί προκειμένου να απομακρύνει τους καταληψίες και για όσα ακολούθησαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε την απεργία «παράνομη» και προειδοποίησε πως όποιος συμμετέχει σε παράνομες διαδηλώσεις, «θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου». Στην Αγκυρα, εκατοντάδες απεργοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν για λίγο με την Αστυνομία. Στην Κωνσταντινούπολη, εκατοντάδες μέλη των συνδικάτων που επιχείρησαν να μεταβούν στην Πλατεία Ταξίμ απωθήθηκαν από αστυνομικούς· δακρυγόνα και αντλίες νερού επιστρατεύτηκαν ακόμα μία φορά πέριξ της πλατείας εναντίον 200-300 διαδηλωτών, νέων στην πλειονότητά τους, κάποιοι από τους οποίους πετούσαν πέτρες.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ. Ολοένα και περισσότερες πληροφορίες θέλουν οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος να επιτίθενται σε διαδηλωτές – το πρακτορείο Ντογάν μετέδωσε μάλιστα χθες σχετικές εικόνες, με υποστηρικτές του Ερντογάν να φωνάζουν «τα χέρια που τα βάζουν με την Αστυνομία πρέπει να σπάσουν».

«Πρέπει να τηρείτε πιο ισχυρή στάση από εκείνους που στηρίζουν τους οργανωτές των επεισοδίων», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου Τούρκων Πολιτών Εξωτερικού. «Πρέπει και εσείς να βγείτε στους δρόμους. Εάν δεν βγείτε και αφήσετε τις πλατείες σε αυτούς, θα είναι σαν να τους στηρίζετε». Απευθυνόταν θεωρητικά στους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό. «Η Αστυνομία μας, οι δυνάμεις ασφαλείας μας κάνουν τη δουλειά τους. Αν δεν είναι αρκετό, τότε θα κάνει τη δουλειά της η χωροφυλακή. Αν και αυτό δεν είναι αρκετό, τότε θα μπορούσαμε ακόμα και να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπουλέντ Αρίντς, αντιπρόεδρος μιας κυβέρνησης που φρόντισε στο παρελθόν να χαλιναγωγήσει το στρατιωτικό κατεστημένο, υπεύθυνο για τέσσερις ανατροπές κυβερνήσεων στην Τουρκία σε διάστημα τεσσάρων δεκαετιών.

ΓΚΑΛΟΠ. Η πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε από όταν ξέσπασε η κρίση δείχνει πως ο Ερντογάν παραμένει ισχυρός. Ποσοστό 35,3% συγκεντρώνει το AKP στην πρόθεση ψήφου, έναντι 36,3% τον Απρίλιο. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους. Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εκτοξεύτηκε στο 22,7% από 15,3% τον Απρίλιο. Ενα 62,2% των ερωτηθέντων δήλωσε αντίθετο με τα σχέδια «ανάπλασης» του Γκεζί. Ενα 54,4% δήλωσε πως η κυβέρνηση επεμβαίνει περισσότερο από όσο θα έπρεπε στον τρόπο ζωής των πολιτών.

Δύο στους τρεις πολίτες που θέλησαν να απαντήσουν εκτιμούν πως ο Ερντογάν γίνεται όλο και πιο αυταρχικός. Και η κριτική από την ΕΕ πέφτει βροχή. Ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασε ακόμα μία φορά ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε. «Αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία δεν συνάδει με την αντίληψή μας για την ελευθερία των πολιτών να διαδηλώνουν ή για την ελευθερία του λόγου», επισήμανε από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ.