Είναι η γενιά των προγραμματιστών έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Και οι δύο ξεκίνησαν να δημιουργούν εφαρμογές για κινητά και φορητές συσκευές με τη βοήθεια βιβλίων και διαφόρων ιστοσελίδων που σχετίζονται με την ανάπτυξη λογισμικού.

Ο 18χρονος Απόστολος Παπαδόπουλος είναι μόλις στο πρώτο έτος του Πολυτεχνείου της Βιέννης, αλλά η εφαρμογή του «4sqwifi» είναι 7η δημοφιλέστερη δωρεάν εφαρμογή στο ελληνικό app store και 8η στο παγκόσμιο. Η ιδέα δημιουργίας εφαρμογών γεννήθηκε σε έναν μαθητικό διαγωνισμό, λέει. Τον περασμένο Οκτώβριο δημιούργησε το «4sqwifi» μαζί με τον φίλο του και προγραμματιστή, Γιάννη Πούλακα. Η εφαρμογή τους χρησιμοποιεί τη βάση δεδομένων της «Foursquare» και δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να αναζητήσει σημεία ασύρμάτου Ιντερνετ.

Ο 14χρονος Πέτρος Δημητρακόπουλος ανακάλυψε τον προγραμματισμό ήδη από το Δημοτικό. Η πρώτη του εφαρμογή, το «Acculoc», προέκυψε από μια ανάγκη. «Από μικρός είχα την τρέλα να θέλω να ξέρω ακριβώς πού είμαι ανά πάσα στιγμή και να μπορώ να σιγουρευτώ για τον προσανατολισμό μου», λέει. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί τις συντεταγμένες από το GPS των έξυπνων τηλεφώνων συνδυάζοντάς τες με συντεταγμένες από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας για να δίνει την ακριβή τοποθεσία του χρήστη.

Η πιο πρόσφατη εφαρμογή του, παρέχει πληροφορίες στους γονείς τα παιδιά των οποίων νοσηλεύονται σε κάποια μονάδα Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, προήλθε από τη δική του ιστορία. «Γεννήθηκα τον Απρίλιο του 1997 με βαριά περιγεννητική ασφυξία με αποτέλεσμα να χρειαστεί να νοσηλευτώ για ένα μήνα στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μαιευτηρίου Ιασώ. Από μικρός γνώριζα αυτό το ιστορικό, είχα γνωρίσει το προσωπικό της Μονάδας και ήμουν ευαισθητοποιημένος στο θέμα αυτό», εξηγεί.