Οι ενδείξεις για το δεύτερο τρίμηνο υποδηλώνουν εξασθένηση της ανάπτυξης και αυξημένη αβεβαιότητα, πρόσθεσε ο κ. Ντράγκι. Επίσης χαιρέτισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, εκτιμώντας την πεποίθηση ότι οι ευρωμηχανισμοί επαρκούν για τη διαχείριση των κινδύνων. Εξέφρασε δε την διάθεση της ΕΚΤ να συνεργαστεί με τους ευρωμηχανισμούς.

Σε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε και η κεντρική τράπεζα της Κίνας, σε μια προσπάθεια τόνωσης της κινεζικής οικονομίας που παρουσιάζει επιβράδυνση.

Μετά τη δεύτερη μείωση σε διάστημα δύο μηνών, το βασικό επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται στο 3%. Παράλληλα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το επιτόκιο δανεισμού ενός έτους κατά 31 μονάδες βάσης, στο 6%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, το κατώτερο όριο των επιτοκίων δανεισμού διαμορφώνεται πλέον στο 70% των βασικών επιτοκίων, από 80% που ήταν μέχρι πρότινος.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) διατήρησε αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% το βασικό της επιτόκιο και αύξησε το ύψος του προγράμματος αγοράς τίτλων σε 375 δισ. στερλίνες από 325 δισ. στερλίνες.