«Simonides strikes again»: στο πρωτοσέλιδο του λονδρέζικου «Times Literary Supplement» της 22ας Φεβρουαρίου του 2008 φιγουράρει το επίθετο ενός άγνωστου Ελληνα («Ο Σιμωνίδης ξαναχτυπά!»). Το άρθρο που έπεται του μυστηριώδους τίτλου αναφέρεται επίσης σ’ έναν Ελληνα, αρχαίο και περισσότερο γνωστό, στον Αρτεμίδωρο από την Εφεσο. Θρυλικός γεωγράφος που έζησε γύρω στο 100 π.Χ., ο Αρτεμίδωρος συνέγραψε μια εκτενέστατη 11τομη περιγραφή του τότε κόσμου, ένα έργο το οποίο θεωρείται χαμένο.

Ηδη από την αρχαιότητα, ο Αρτεμίδωρος ήταν γνωστός κυρίως εξαιτίας των αναφορών τού πιο σημαντικού από τους γεωγράφους της εποχής, του Στράβωνα. Το πρωτότυπο ή τμήματα αυτού δεν είχαν βρεθεί έως τις αρχές του 21ου αιώνα. Υστερα από μια οδύσσεια μεταξύ αιγυπτιακών και ευρωπαϊκών αρχαιολογικών συλλόγων, ήρθε στο φως ένας κύλινδρος με δυόμισι μέτρα ύψος και τριάντα εκατοστά πλάτος –ήταν ο πάπυρος του Αρτεμίδωρου! Ενα από τα παλαιότερα ντοκουμέντα ελληνικής γεωγραφίας τελικά δεν έχει καταστραφεί (ολοσχερώς) ούτε χαθεί, τελικά υπήρχε! Δύο χρόνια πριν από την ημέρα κυκλοφορίας του άρθρου για τον άσημο Σιμωνίδη, μια ιταλική τράπεζα θα αγοράσει τον πάπυρο έναντι 2,6 εκατομμυρίων ευρώ. Ο εξαιρετικός θησαυρός παρουσιάζεται στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο. Επειτα ταξιδεύει και εκτίθεται στις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η επίδραση που ασκεί είναι σχεδόν υπνωτική και όλοι στέκουν αποσβολωμένοι μπροστά στην εξαιρετική ανακάλυψη. Ολοι εκτός από έναν. Ο διακεκριμένος ιταλός ιστορικός της αρχαιότητας Λουτσιάνο Κάνφορα, έχοντας συγγράψει μια πραγματεία 500 σελίδων αναφορικά με το μοναδικό αυτό εύρημα, θα δηλώσει ότι είναι πλαστό, καθώς ο συγγραφέας του δεν είναι ο γεωγράφος Αρτεμίδωρος από την Εφεσο του 1ου αιώνα π.Χ., αλλά ο πλαστογράφος Σίμωνίδης από τη Σύμη των μέσων του 19ου αιώνα. Επέρχεται τρόμος και πανικός.

Για τους ειδικούς –αρχαιολόγους και ιστορικούς, συλλέκτες και επιμελητές –ο Σιμωνίδης υπήρξε ο «φαντομάς της αρχαιολογίας», ή αλλιώς ο άνθρωπος που διασταυρώνοντας το παλαιό με το νέο κατασκεύασε και «προίκισε» την Ευρώπη με εκατοντάδες τεκμήρια του παρελθόντος, τα περισσότερα από τα οποία αν όχι πλαστά, σίγουρα δεν είναι αυθεντικά. Ποιος όμως υπήρξε στην πραγματικότητα ο Σιμωνίδης;

Σύμφωνα με τον ιταλό κατήγορό του ο Σιμωνίδης ήταν «ένας μεγάλος εξερευνητής της αρχαιότητας», ενώ ο γερμανός δημοσιογράφος Ρούντιγκερ Σάπερ που υπογράφει τη βιογραφία του, θεωρεί πως ο Σιμωνίδης υπήρξε ένας διάσημος και κατόπιν λησμονημένος «αλήτης του δράματος των αρχαίων χειρογράφων». Γεννημένος κατά πάσα πιθανότητα στη Σύμη το 1820, η γενεαλογία της οικογένειάς του φτάνει, σύμφωνα με τον ίδιο, μέσω 88 γενεών μέχρι τον Αριστοτέλη. Αντιστρέφοντας την μέθοδο του Σιμωνίδη, ο Γερμανός Σάπερ ακολουθεί την αλυσίδα τής άλλοτε ακούσιας και άλλοτε εκούσιας πλαστογράφησης των γεγονότων της ζωής αυτού του αινιγματικού παραχαράκτη και «κατασκευάζει» την πρώτη βιογραφία του με τρόπο πιθανό και αληθοφανή.