Η ανησυχία για πιθανές επιπτώσεις τον πληθωρισμό από τις τιμές του πετρελαίου λόγω της νέας αστάθειας στη Μέση Ανατολή, αλλά και από τον εμπορικό πόλεμο δασμών, περιπλέκει ακόμη περισσότερο το έργο των κεντρικών τραπεζών.
Ειδικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βλέπουν τις αποφάσεις τους να γίνονται πιο δύσκολες λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργείται για τις τιμές.
Μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράν ακολούθησε εκεχειρία που έριξε τις τιμές του μαύρου χρυσού κάτω από τα επίπεδα των 70 δολαρίων, έπειτα από άλμα πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι. Τώρα μένει να φανεί εάν οι τιμές θα κινηθούν στα επίπεδα αυτά ή εάν θα υπάρξουν πάλι νέες έντονες διακυμάνσεις.
Στην ΕΚΤ έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για το εάν θα πρέπει να συνεχιστούν οι μειώσεις στο κόστος δανεισμού ή εάν θα πρέπει να γίνει παύση μέχρι να υπάρχει ασφαλέστερη εικόνα. Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια τον Ιούνιο, προχωρώντας στην όγδοη μείωση από τα μέσα του 2024 και διατήρησε όλες τις επιλογές στο τραπέζι για τις επόμενες συνεδριάσεις της. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, λέει ότι ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό είναι εφικτός. Το ερώτημα για τους επενδυτές είναι εάν ο πληθωρισμός θα πιάσει τον στόχο αυτόν ή θα απαιτηθεί περαιτέρω χαλάρωση. Ολες αυτές οι πολιτικές μπορεί όμως να αλλάξουν εάν υπάρχει άνοδος πληθωρισμού λόγω πετρελαίου.
Πιέσεις στις ΗΠΑ
Στη Fed ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ δέχεται πιέσεις για μειώσεις από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και μέλη της ίδιας της κεντρικής τράπεζας, πιέσεις στις οποίες δεν φαίνεται διατεθειμένος προς το παρόν να ενδώσει.
Στη Νορβηγία η κεντρική τράπεζα εξέπληξε τις αγορές την προηγούμενη Πέμπτη μειώνοντας απροσδόκητα τα επιτόκια για να τονώσει την οικονομία.
Μείωση στην Ελβετία
Την ίδια ημέρα η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) μείωσε το βασικό της επιτόκιο σε μηδενικά επίπεδα, επικαλούμενη την πορεία του πληθωρισμού, το ισχυρότερο ελβετικό φράγκο και την οικονομική αβεβαιότητα που προκαλείται από την απρόβλεπτη εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα μειώσει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος την επόμενη φορά. Η SNB διατηρεί όλες τις επιλογές στο τραπέζι, αλλά ο πρόεδρος Μάρτιν Σλέγκελ λέει ότι το εμπόδιο για περαιτέρω μειώσεις είναι υψηλότερο τώρα που τα επιτόκια είναι μηδενικά.
Η κεντρική τράπεζα του Καναδά διατήρησε τα επιτόκια στο 2,75% στις αρχές Ιουνίου και δήλωσε ότι ενδέχεται να χρειαστεί άλλη μία μείωση εάν η οικονομία αποδυναμωθεί λόγω των εξελίξεων. Αυτή η παύση ήταν η δεύτερη στη σειρά για την κεντρική τράπεζα της χώρας, έπειτα από επιθετικό κύκλο μείωσης στα επιτόκια κατά 225 μονάδες βάσης σε διάστημα εννέα μηνών. Οι αγορές αναμένουν μία ακόμη μείωση 25 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους.







