Η επιστολική ψήφος είναι μια σπουδαία τομή (και) στην προσέλκυση ενός νέου εκλογικού σώματος με καλύτερες και ορθότερες αντιστοιχίσεις με τη νέα πραγματικότητα. Είναι τομή για τους απόδημους συμπολίτες μας και ένας νέος τρόπος εμπλοκής με τα κοινά της γενέτειρας πατρίδας τους. Υπό αυτή την έννοια η επιτυχία και η μαζική ψήφος και με την επιστολική οδό είναι στοίχημα που δεν αφορά απλώς την κυβέρνηση που έφερε τον νόμο.

Η επιτυχία της επιστολικής ψήφου αφορά όλο το πολιτικό σύστημα. Εξάλλου δεν είναι απλώς ένα τεχνικό θέμα διευκόλυνσης αλλά μια νέα παράμετρος που μπορεί να συμβάλει σε μια νέα επαναπολιτικοποίηση και αναζωογόνηση του εκλογικού ενδιαφέροντος.

Ιδεατά, όλα τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου θα πρέπει στις λιγότερες από εξήντα ημέρες που απομένουν για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου να διεξαγάγουν καμπάνια για μαζική ψήφο. Για μαζικές βέβαια εγγραφές στην πλατφόρμα. Και τελικά για έναν τρόπο που άμεσα και γρήγορα θα πρέπει να λάβει τα χαρακτηριστικά θεσμού.

Η «αλλοίωση του εκλογικού σώματος» ανήκει σε επιχειρήματα που όχι μόνον είναι ανεδαφικά αλλά και έρχονται σε σύγκρουση με την έγνοια για τους απόδημους Ελληνες. Δεν μπορεί σήμερα πολιτικές δυνάμεις που φέρεται ότι αγωνιούν για το brain drain να είναι αρνητικές στην επιστολική ψήφο ή να «τζογάρουν» στην αποτυχία της. Η μαζική συμμετοχή θα είναι θετική για τη δημοκρατία μας.