Κοντεύουν να συμπληρωθούν έξι χρόνια από τότε που οι προβολείς της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στους παραποιημένους ισολογισμούς της Folli Follie. Παρότι ο καιρός είναι πολύς, ακόμη δεν έχει εκδοθεί η πρωτόδικη απόφαση. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει περάσει από σαράντα κύματα, ενώ το δικαστήριο δεν έχει πια τη σύνθεση με την οποία ξεκίνησε η δίκη.

Από τις συνεχείς διακοπές κι αναβολές υπήρξε κίνδυνος να παραγραφούν κάποια από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται όσοι κάθονται στο εδώλιο. Τον περασμένο Δεκέμβριο, μάλιστα, η πρόεδρος του δικαστηρίου είχε πει χαρακτηριστικά «θέλουμε να δικάσουμε αλλά δεν μπορούμε».

Η συγκεκριμένη δίκη, λοιπόν, φαίνεται να αναδεικνύει αρκετές από τις παθογένειες του ευρύτερου τομέα της Δικαιοσύνης στη χώρα μας. Εχει δυστυχώς εξελιχθεί σε ένα σίριαλ με πολλά επεισόδια, το οποίο σύμφωνα με τα αισιόδοξα σενάρια θα φτάσει στο τέλος του στο σχετικά άμεσο μέλλον, ενδεχομένως και μέσα στη φετινή άνοιξη.

Είναι κρίσιμο να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη όχι μόνο γιατί οι κατηγορίες είναι εξαιρετικά σοβαρές και η εν λόγω υπόθεση έχει απασχολήσει την επικαιρότητα κι εκτός ελληνικών συνόρων αλλά κι επειδή πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και χρηματιστηριακά σκάνδαλα στα ελληνικά χρονικά. Η έκδοση ετυμηγορίας είναι ο μοναδικός τρόπος να περιοριστεί ο αρνητικός αντίκτυπος που αυτή είχε στην αξιοπιστία όλων των εμπλεκομένων πλευρών.