Η είδηση ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν επιφυλάξεις για την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του αγωγού EastΜed, ο οποίος θα μετέφερε φυσικό αέριο προς την Ευρώπη από το Ισραήλ μέσω Ελλάδας και Κύπρου, εξελήφθη από πολλούς ως μια παραχώρηση της υπερδύναμης στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – μια και όλοι οι αναλυτές είχαν επισημάνει από πολύ νωρίς ότι ο εν λόγω αγωγός θα έθετε την Τουρκία εκτός ενεργειακού παιχνιδιού.

Από κάποιους, μάλιστα, χαρακτηρίστηκε και ήττα για την ελληνική και κυπριακή γεωστρατηγική πολιτική – αφού στην ουσία οι Ηνωμένες Πολιτείες παγώνουν την κατασκευή του.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πάλι, θέλησε να καθησυχάσει τις παραπάνω ανησυχίες υποστηρίζοντας ότι η Αμερική συνεχίζει να στηρίζει ενεργά περιφερειακές προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας και της σταθερότητας, όπως το σχήμα 3+1 στο οποίο Κυπριακή Δημοκρατία, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ συμμετέχουν, αλλά «μεταθέτει» το ενδιαφέρον της στις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αλλαγή των αμερικανικών διαθέσεων και προτεραιοτήτων δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει. Γιατί επιβεβαιώνει πως παρά τις όποιες αναδιπλώσεις της Ουάσιγκτον, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη γειτονιά μας παραμένουν εξαιρετικά ευμετάβλητες. Οποιοι, λοιπόν, σχεδιάζουν την εξωτερική πολιτική της χώρας δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν πόσο ρευστά είναι τα πράγματα στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.