Αμετροέπεια και αλαζονεία

Δεν είναι η πρώτη φορά που από αυτήν εδώ τη στήλη έχω επισημάνει ότι είναι βαθιά ενοχλητικός, στα όρια του ανατριχιαστικού, ο τρόπος με τον οποίο ορισμένες πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται, για μικροκομματικά οφέλη, την τραγωδία των Τεμπών. Και είμαι ίσως ο πρώτος, που προσεγγίζοντας με μεγάλο σεβασμό τον πόνο των χαροκαμένων γονέων, είχα αναφέρει ότι είναι τραγικό, που κανείς δεν κάνει μια προσπάθεια να προστατεύσει ορισμένους από αυτούς, που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κόμματα και πολιτικά πρόσωπα. Τα έγραφα αυτά με αφορμή τις συνεχείς εκδηλώσεις για τα Τέμπη, που οργάνωναν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με καλεσμένη πάντα, και ομιλήτρια πάντα επίσης την κυρία Καρυστιανού. Χθες, επιβεβαιώθηκα, και δεν επιχαίρω γι’ αυτό.

Η κυρία Καρυστιανού απηύθυνε επιστολή στον Πρωθυπουργό, με κοινοποίηση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία καλεί τον κύριο Μητσοτάκη να παραιτηθεί (!!!) αν δεν απαντήσει στα ακόλουθα δύο ερωτήματα, τα οποία και μεταφέρω ακριβώς όπως τα έχει διατυπώσει στην επιστολή:

  • Ποιοι είναι οι λόγοι της παρέμβασής σας στο έργο της Δικαιοσύνης πριν καν ξεκινήσει η διερεύνηση του τραγικού αυτού δυστυχήματος από τις αρμόδιες Αρχές; και
  • ποιων ακριβώς εγκληματικών πράξεων επιχειρήσατε τη συγκάλυψη με την παραπάνω συντονισμένη επιχείρηση καθολικής αλλοίωσης των στοιχείων στο πεδίο.

Απευθυνόμενη προς αυτόν, ως ίση προς ίσο, και με γλώσσα που παραπέμπει σε πολιτικό, τονίζει και το ακόλουθο: «Οφείλετε να υποβάλετε την παραίτησή σας και να θέσετε τον εαυτό σας ενώπιον της τακτικής Δικαιοσύνης»!

Προς δε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απαιτεί «να τιμήσει τον θεσμικό της ρόλο και να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες»!!!

Οταν η αμετροέπεια και η αλαζονεία υπερβαίνουν και επικαλύπτουν τα αποδεκτά όρια του ανθρώπινου πόνου.

(Αληθινά κρίμα είναι που δεν υπάρχει κάποιος να την προστατεύσει από άθλιους πολιτικούς εκμεταλλευτές της προσωπικής της τραγωδίας…)

Ξεχαρβαλωμένο κράτος

Αλλη μια ωραία ιστορία που αφορά το ξεχαρβαλωμένο παντελώς και από όλες τις απόψεις κράτος στο οποίο ζούμε. Χθες, η Δίωξη Ναρκωτικών της ΕΛ.ΑΣ. έκανε μια σημαντική επιτυχία: ανακάλυψε μέσα σε κοντέινερ που μετέφερε κατεψυγμένες γαρίδες, 210 κιλά κοκαΐνη, και συνέλαβε, πριν ή μετά, δεν έχει σημασία, τα μέλη μιας συμμορίας που ασχολούνταν με το συγκεκριμένο εμπόριο (της κόκας, όχι της γαρίδας). Μεταξύ των συλληφθέντων και ένας τύπος, ο οποίος προσέξτε παρακαλώ, είχε συλληφθεί προ 8ετίας, και το 2017 είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια κάθειρξη επειδή θεωρήθηκε υπεύθυνος για την εγκατάσταση και τη λειτουργία ενός εργαστηρίου το οποίο παρήγε στην Ελλάδα συνθετικά ναρκωτικά χάπια. Μάλιστα στο εργαστήριο είχαν βρεθεί και κατασχεθεί 634.000 δισκία ενός ναρκωτικού που φέρει την ονομασία «Captagon»!

Και εδώ ακριβώς αρχίζουν τα ευτράπελα, του ξεχαρβαλωμένου ελληνικού κράτους: ο τύπος είχε συλληφθεί προφανώς στο πλαίσιο κάποιας αστυνομικής επιχείρησης κατά των ναρκωτικών. Οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, εκείνη τον καταδίκασε σε 20 χρόνια (20 χρόνια, ρε παιδιά!), αλλά ω του θαύματος, βρισκόταν εκτός φυλακής. Ποιος τον άφησε, μέσα από ποια διαδικασία, και πώς στήθηκε όλο αυτό το κόλπο για να κυκλοφορεί ελεύθερος, κανείς δεν ξέρει.

Φαντάζομαι όμως ότι έπειτα από τη χθεσινή αποκάλυψη, κάποιος αρμόδιος/υπεύθυνος (υπουργός, υφυπουργός, γενικός γραμματέας, ηγεσία Δικαιοσύνης και ΕΛ.ΑΣ.) θα αναζητήσει την αλήθεια, ακολουθώντας τον μίτο της Αριάδνης. Διότι δεν γίνεται να εκκρεμεί εις βάρος κάποιου 20ετής κάθειρξη, κι αυτός να κόβει βόλτες στην Αθήνα, οργανώνοντας τη μεταφορά ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική. Κάποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτόν, και όσους άλλους σαν κι αυτόν! Και πρέπει να πληρώσει…

Ο Αλέξης, η ακρίβεια…

Μεγάλε Αλέξη πόσο μπροστά ήσουν. Πόσο. Βίντεο. Ολομέλεια Βουλής, μάλλον 2018. Αλέξης πρωθυπουργός. Μιλάει στη Βουλή, έχει δίπλα του στα κυβερνητικά έδρανα, κατά σειρά: Ξανθό, Πολάκη, Γαβρόγλου, Φλαμπουράρη, και πίσω του Βασιλειάδη, Κουρουμπλή και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Καταλαβαίνω, από τη σύνθεση, ότι η συζήτηση αφορά την υγεία, ή κάτι σχετικό με την υγεία, αλλιώς γιατί να έχει δίπλα του το δίδυμο των μεγάλων επιτυχιών Ξανθός – Πολάκης (πώς δεν μαχαιρώθηκαν αυτοί οι δύο μεταξύ τους, όσο ήταν στο υπουργείο, είναι ένα θαύμα…).

Η συζήτηση για την υγεία περνάει σε δεύτερο πλάνο διότι, τον Αλέξη, μια και τον βρίσκει πρόχειρο, η αντιπολίτευση τον στριμώχνει για την ακρίβεια – υπήρχε και στον καιρό του ακρίβεια, αν θυμάστε, γιατί μερικούς σας πιάνω με αδύναμη μνήμη. Και τι απαντάει ο μεγάλος, ο τεράστιος, ο απίθανος, με όλη τη σημασία της λέξης, πρωθυπουργάρα Αλέξης; Οτι δεν έχει σημασία η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την οποία απαιτεί απεγνωσμένα σήμερα, ως αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως το φάρμακο για να μειωθούν οι τιμές. Δηλώνει δηλαδή ό,τι πάνω-κάτω θα απαντούσε και ο… Μητσοτάκης, σε μια ανάλογη συζήτηση, και υποθέτω, θα το κάνει σήμερα στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως Ολομέλεια, για την ακρίβεια!

… και η μείωση του ΦΠΑ

Το βίντεο είναι πάντως απολαυστικό. Στην αρχή ο πρόεδρος Αλέξης μαλώνει την αντιπολίτευση. Τη μαλώνει, γιατί δεν μπορεί να συλλάβει το μέγεθος της μεγαλοσύνης του, και ειδικότερα της οραματικής του πολιτικής επί της οικονομίας: «Εδώ υπάρχει» τους λέει, με φρύδι και δείκτη σηκωμένο, «μια διαφορά αντίληψης. Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε κάποιες υποδομές, όχι (να ρίξουμε) πυροτεχνήματα». Εν συνεχεία, κατά το σύνηθες γι’ αυτόν, το χοντραίνει το πράγμα, περνώντας στην ειρωνεία. Κατ’ αυτών που τον εγκαλούν για την ακρίβεια, διότι βλάκες όπως είναι, δεν καταλαβαίνουν τι κάνει, και (τους) λέει: «Μειώσαμε λίγο τον ΦΠΑ, μεγάαααλη υπόθεση» (τουτέστιν, «ε, και; Σιγά το πράγμα ρε κορόιδα»). Για να συμπληρώσει αμέσως μετά ο και δεινός οικονομολόγος, μπας και ανοίξουν τα στραβά τους οι τενεκέδες, για να χρησιμοποιήσω μια ήπια φράση για τους αγραμμάτους: «Και να τον μειώσουμε τον ΦΠΑ θα πάει, ξέρετε, στις μεγάλες αλυσίδες των σουπερμάρκετ, δεν θα πάει στον καταναλωτή»!!!

Είδωλο!..

Ο έλεγχος που ενόχλησε

Το σχετικό βιντεάκι, μου το απέστειλε χθες υπουργός των κυβερνήσεών του, ο οποίος ανήκει πλέον στους υποστηρικτές του προέδρου Κασσελάκη, και είπε να συμβάλει και αυτός με τη σειρά του στην αποκαθήλωση του προέδρου Αλέξη, του απόμαχου, του βετεράνου. Και μου ήρθε το βιντεάκι, καπάκι, με την είδηση που ξεφούρνισε ο νέος πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ, Κασσελάκης, ότι αν γίνει πρωθυπουργός κάποτε (φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή), θα διατάξει οικονομικό έλεγχο επί των πεπραγμένων των κυβερνήσεων που έχουν προηγηθεί της πιθανής δικής του – τουτέστιν και των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ!

Οταν δε του επισημάνθηκε ότι αφού δεν εξαιρεί ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ από τη βαρυσήμαντη δέσμευσή του «θα κοιτάξω τη σπατάλη του παρελθόντος», απάντησε, με τον… νεανικό ενθουσιασμό και τον… αυθορμητισμό που διακρίνει συνήθως τους νέους της ηλικίας του, «δεν έχω τέτοια κολλήματα».

Οι ρεπόρτερ μετέδωσαν κατόπιν αυτού τη βαθιά ενόχληση του προέδρου Αλέξη, του βετεράνου, του απόμαχου, αλλά δεν πρέπει να διαμαρτύρεται – έτσι συμβαίνει όταν φεύγει ένας και έρχεται άλλος στη θέση του.

Ευκαιρίας δοθείσης, να αναφέρω ότι ο πρόεδρος Κασσελάκης είχε ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο και στον ΣΥΡΙΖΑ εκεί περί τα τέλη του περασμένου έτους. Και τότε είχε ενοχληθεί ο πρόεδρος Αλέξης, αν και δεν ενημερωθήκαμε ποτέ για το αποτέλεσμα του ελέγχου…