Ποια είναι τα εστιατόρια και cafés τα οποία επέλεξαν οι Αθηναίοι για να συζητήσουν τις τελευταίες «καυτές» πολιτικές εξελίξεις; Ενα μεγάλο, πορσελάνινο φλιτζάνι με αρωματικό καφέ φίλτρου, μια μικρή κούπα γεμάτη αυθεντικό ιταλικό espresso και το συνοδευτικό κέικ σοκολάτας στο τραπέζι. Οι θαμώνες, επώνυμοι και ανώνυμοι, σχολιάζουν τις σφοδρές συγκρούσεις στη Βουλή, με «φόντο» τη συμφωνία των Πρεσπών. Κάποιες στιγμές οι συζητήσεις γίνονται πιο έντονες, μια γουλιά όμως αρωματικού καφέ, μια κουταλιά σούπας με κρέμα και λεμόνι στο Κεντρικόν ή σ’ ένα γραφικό resto στην Πλατεία Προσκόπων κατεβάζουν και πάλι τους τόνους. Η μικρή Πλατεία Προσκόπων έγινε ξανά της μόδας! Η περιοχή με τα παλιά κλασικά στέκια, όπως ο πολυσυζητημένος Μαγεμένος Αυλός (των Χατζιδάκι, Γκάτσου, Χορν) και το πρώτο all day δημοφιλές στέκι Αερόστατο, γέμισε με νέα, trendy spots. Το Ohh Boy, το Musique Café and More έφεραν πολύ γνωστό κόσμο στην περιοχή. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αρκετές γνωστές συντροφιές ανθρώπων, που κινούνται στον πολιτικό, πνευματικό και επιχειρηματικό χώρο, συζητούσαν εκεί τις πολιτικές εξελίξεις. Το Μαύρο Πρόβατο είναι πάντα γεμάτο, όπως και το Ρολόι. Οι κλασικοί τύποι βέβαια σχολίαζαν τις κόντρες Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή στο Βυζαντινό του Hilton, στο Winter Garden της Μεγάλης Βρεταννίας και στο Zonars. Καφές, φαγητό και πολιτικές συζητήσεις. Συνήθειες … παριζιάνικες. Αρκετοί προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι από ατμόσφαιρα του Café de la Paix της γαλλικής διανόησης. Δύσκολο! Ισως επειδή η κουλτούρα και οι συνήθειες των Γάλλων στον καφέ (από το 1862, με την εφημερίδα πάντα στο πλάι) είναι διαφορετική…

Επιστημονικό συμπόσιο με διεθνή ακτινοβολία

Προσωπικότητες του επιστημονικού, πνευματικού και επιχειρηματικού χώρου συγκεντρώθηκαν πριν από λίγες βραδιές στο Μέγαρο Μουσικής, με αφορμή το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Institute of Life. Το κεντρικό θέμα του σημαντικού αυτού συμποσίου ήταν οι νεότερες εξελίξεις στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και η χειρουργική αντιμετώπιση συχνών γυναικολογικών παθήσεων. Το επιστημονικό συμπόσιο του Institute of Life αποτέλεσε πόλο έλξης για μεγάλες προσωπικότητες της επιστήμης από ολόκληρο τον κόσμο. Σκοπός, η επίτευξη διεθνών επιστημονικών συνεργασιών σε φλέγοντα θέματα της ιατρικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η επιστημονική ομάδα του Institute of Life ανακοίνωσε τα αποτελέσματα πρωτοποριακής κλινικο-εργαστηριακής έρευνας, τα οποία επιβεβαιώνουν την ασφάλεια της μεθόδου της μιτοχονδριακής αντικατάστασης σε ανθρώπινα ωάρια. Ανακοινώθηκε μάλιστα από τον δόκτορα Nuno Costa-Borges η πρώτη εγκυμοσύνη με την εφαρμογή της μεθόδου της μεταφοράς της μητρικής ατράκτου σε ελληνίδα γυναίκα. Στην τελετή έναρξης έδωσε το «παρών» η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία συνεχάρη τους έλληνες επιστήμονες για τα επιτεύγματά τους.

Οι… χρωματιστοί Καρέζη, Ηλιόπουλος και οι Χοντρός – Λιγνός

Η δημοφιλής ελληνική ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος» (παραγωγής 1960), με πρωταγωνιστές τους Τζένη Καρέζη και Ντίνο Ηλιόπουλο, προκαλεί ενθουσιασμό όταν προβάλλεται από την τηλεόραση. Η ασπρόμαυρη κωμωδία ήταν στα… καλύτερά της λίγες βραδιές πριν, αφού ως γνωστόν εδώ και έναν χρόνο προβάλλεται στη μικρή οθόνη με χρώματα λαμπερά. Πρέπει να ομολογήσω ότι τα φορέματα της Τζένης Καρέζη, στην τελευταία αυτή προβολή στο Star, είναι εκπληκτικά, με κορυφαίο το ροζ σατέν και το στράπλες με τις πέρλες. Επιστροφή στο… vintage λοιπόν, όχι μόνο για τις ταινίες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Η ταινία «Χοντρός και Λιγνός» («Stan & Ollie») έκανε το μεγαλύτερο άνοιγμα στο box office του Λονδίνου (2,41 εκατ. στερλίνες). Στην Ελλάδα θα αρχίσει να προβάλλεται από την Tanweer στις 24 Ιανουαρίου. Πρόκειται για την άγνωστη ιστορία πίσω από το πιο διάσημο κωμικό δίδυμο. Οι πρωταγωνιστές Στιβ Κούγκαν και Τζον Σ. Ράιλι είναι πολύ καλοί. Οι παλιοί, αγαπημένοι ήρωες γοητεύουν πάντα. Περιμένω με ανυπομονησία τη Μάργκοτ Ρόμπι, την ωραιότερη ίσως σταρ της εποχής μας, στον ρόλο της κούκλας Barbie.