Οταν σχεδιάζουμε χειμερινές αποδράσεις μέσα στις γιορτές, συνήθως ο προγραμματισμός γίνεται τουλάχιστον έναν μήνα πριν για να υπάρχει κάποια ελπίδα ανεύρεσης αξιοπρεπούς καταλύματος. Επιλέγουμε έναν ορεινό προορισμό ιδανικά κοντά σε χιονοδρομικό κέντρο και ονειρευόμαστε παιχνίδια στο χιόνι και ζεστές σοκολάτες δίπλα στο τζάκι. Ο έγκαιρος προγραμματισμός όμως μπορεί να κρύβει και εκπλήξεις, όπως η φετινή που είχε το όνομα «Σοφία».

Προορισμός Βάλια Κάλντα, λοιπόν, και χωρίς να υπολογίζουμε τα ζοφερά μετεωρολογικά δελτία. Είναι γνωστό ότι κατ’ ευφημισμόν ονομάστηκε «Ζεστή Κοιλάδα» ένα από τα πιο κρύα και δυσπρόσιτα, λόγω καιρικών συνθηκών, μέρη της Ελλάδας!

Η διαδρομή από τα Γρεβενά μέχρι τον Ζιάκα είναι εκπληκτική και το γιοφύρι του Ζιάκα με το παγωμένο ποτάμι να κυλά από κάτω έχει κάτι το απόκοσμο. Το χωριό πήρε το όνομά του από τον Θεόδωρο Ζιάκα, οπλαρχηγό της Επανάστασης του 1821, ο οποίος θεωρείται ο Κολοκοτρώνης της Δυτικής Μακεδονίας, όπως μας ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ντόπιοι στο καφενείο του χωριού.

Τελικός προορισμός το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας, στο οποίο όμως δεν φτάσαμε ποτέ γιατί τα ταπεινά ΙΧ μας, μολονότι έδωσαν ηρωική μάχη με το χιόνι μέχρι το χωριό Λάβδας, τελικά παρέδωσαν τα όπλα σε ένα χαντάκι στην άκρη του δρόμου ύστερα από ταπεινωτική γλίστρα στην ανηφόρα του χωριού. Πληροφοριακά, σε παρόμοιες περιπτώσεις μην απευθυνθείτε σε οδική βοήθεια γιατί θα ταλαιπωρηθείτε αρκετά και η αναμονή θα είναι μεγάλη. Ενα τηλεφώνημα στην Αμεση Δράση είναι αρκετό για να συντονιστεί ο μηχανισμός απεγκλωβισμού, μια και τα οχήματα της περιφέρειας (εκχιονιστικά κ.λπ.) βρίσκονται κατά κανόνα σε κοντινή απόσταση και σε ετοιμότητα.

Η εναλλακτική διαδρομή προς το χωριό Σπήλαιο είναι μαγική, με τη θέα στο φαράγγι της Πορτίτσας να κόβει την ανάσα!