«Των πρακτόρων η ευρωπαϊκή σχολή», πιθανώς θα ιδρυθεί εν Ελλάδι. Οπως το ακούτε και το διαβάζετε. Μιλώ για το σενάριο της ίδρυσης ακαδημίας κατασκόπων με αρχιτέκτονα την ΕΕ και έδρα την Ελλάδα. Δεν είναι δικές μου σκέψεις, είναι το επικρατέστερο σενάριο που παρουσίασε χθες το Politico. Μάλιστα το όλο σχέδιο εντάσσεται – σύμφωνα με το Politico πάντα – σε ένα συνολικό πρότζεκτ 17 νέων πλάνων που προβλέπουν διάφορα, όπως τη βελτίωση της εκπαίδευσης και των υποδομών, μέχρι την ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων και των αεροπορικών συστημάτων. Ολα αυτά υποτίθεται θα συμφωνηθούν στη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας που ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Θα μου πείτε, γιατί δεν είχε γίνει ώς τώρα; Το Politico αναφέρει λοιπόν πως βασικό εμπόδιο ήταν η Μεγάλη Βρετανία που έβλεπε το όλο πλάνο ανταγωνιστικά. Μην ξεχνάτε όμως πως το Brexit είναι κοντά, και άρα το εμπόδιο δεν υφίσταται. Βέβαια το δημοσίευμα βάζει έναν παράξενο αστερίσκο. Αναρωτιέται ο συντάκτης πώς είναι δυνατόν να αναλάβει μια χώρα όπως η Ελλάδα (παρεμπιπτόντως σε αυτό εντάσσεται και η Κύπρος βοηθητικά) που έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία. Τι θα προβλέπει πάντως η ακαδημία; Μα την εκπαίδευση στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών από όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, πάντα υπό την επιστασία του ΝΑΤΟ. Επίσης για τη χώρα μας – γράφει το Politico – προβλέπεται πως θα αποτελέσει τερέν εκπαίδευσης πληρωμάτων ελικοπτέρων για αντίξοες συνθήκες. Γενικά, κάθε χώρα θα αναλάβει κάτι. Πάντως η ακαδημία κατασκόπων που σκέφτονται για τη χώρα μας, εμένα προσωπικά με ιντριγκάρει. Δεν ξέρω εσάς.

Στροφές και ψέματα

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι συνεπής. Μιλώ για τα ελληνικά πεπραγμένα αφού από την αρχή ανήκε σε αυτούς που επέκριναν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Το λέω γιατί σήμερα παραμένει επικριτικός και ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο βαυαρός, χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός που ξεκίνησε ήδη τον προεκλογικό του αγώνα, λοιπόν, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο χθες στιγμάτισε τις περιπλανήσεις του Αλέξη Τσίπρα μέχρι την εφαρμογή του Μνημονίου. Πάντως – για να ξέρετε – του απένειμε και εύσημα αξιοπιστίας για την εφαρμογή του. «Ο Τσίπρας πέρασε πολλές συγχύσεις, είπε πολλά ψέματα στους ψηφοφόρους του για να γίνει πρωθυπουργός», είπε ο Βέμπερ στους γερμανούς δημοσιογράφους και ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο. «Οταν έγινε πρωθυπουργός και διαπίστωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή, αναζήτησε τη συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους», συμπλήρωσε και συνέχισε: «Ο Τσίπρας έκανε πολλές στροφές στην κυβερνητική του θητεία» αλλά στην εφαρμογή του Μνημονίου «αποδείχθηκε αξιόπιστος εταίρος».

Αισιοδοξία

«Το πρόγραμμα τελείωσε, αλλά η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν έχει ολοκληρωθεί», κατέληξε ο Βέμπερ, τονίζοντας ότι για την Ελλάδα είναι σημαντικό να συνεχίσει η χώρα αυτήν την πορεία. Για το επίμαχο ζήτημα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, παρέπεμψε στις συνομιλίες που συνεχίζονται σε επίπεδο θεσμών. Ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός έχει βασικό μοτίβο της προεκλογικής εκστρατείας του την αισιοδοξία. «Θέλω να ελπίζω ότι στην Ελλάδα μία νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές την επόμενη χρονιά μπορεί να αποκτήσει προοπτική για το μέλλον και να διαμορφώσει ένα θετικό επενδυτικό κλίμα», είπε ο Βέμπερ. Λίγο πριν από την εκλογή του στο συνέδριο του ΕΛΔ στο Ελσίνκι, είχε περάσει από την Αθήνα και είχε συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ για τον συντονισμό του προεκλογικού αγώνα. Απλώς το θυμίζω.

Δεν κρατήθηκε

Αρτι αφιχθείς από την περιοδεία του στην Πελοπόννησο,

ο Βασίλης Λεβέντης συναντήθηκε χθες με τον πρεσβευτή της Γερμανίας Jens Plotner στα γραφεία τού κόμματός του στη Βουλή. Τα είπαν, δε, σε καλό κλίμα. Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων δεν κρατήθηκε βέβαια και έθιξε το Σκοπιανό, αφού ζήτησε να αλλάξουν όνομα τα Σκόπια, χωρίς τη χρήση του όρου Μακεδονία, προκειμένου να παράσχει η Ελλάδα κάθε στήριξη στο γειτονικό κράτος.

Επίσκεψη στον κάμπο

Τη Λάρισα, όπως πληροφορήθηκα, επισκέφτηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς προσκεκλημένος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Οι πληροφοριοδότες μου από τον Κάμπο μου επεσήμαναν ότι ανάμεσα στους ομιλητές της εκδήλωσης, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σχοινάς, ήταν και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Μάλιστα ο Αγοραστός διηγήθηκε στους παρισταμένους μια ιστορία από το 2015, όταν μέσω του Σχοινά κατάφερε να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να δοθεί λύση για τη χρηματοδότηση των έργων μέσω ΕΣΠΑ, που εκείνη τη δύσκολη για τη χώρα περίοδο, λόγω capital controls, είχαν… βαλτώσει και πολλά έργα ήταν πραγματικά στον αέρα. Ο Σχοινάς επιβεβαίωσε τα όσα είπε ο Αγοραστός, επισημαίνοντας τη σκληρή πίεση που άσκησε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συγκεκριμένο ζήτημα ο θεσσαλός πολιτικός.

Διευρύνσεις στο λιμάνι

Η επιχείρηση «διεύρυνση» στον Πειραιά βαίνει καλώς. Το λέω γιατί ανακοινώθηκε χθες πως ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού Πειραιάς Νέα Αρχή Ιωσήφ Βουράκης προσχωρεί στον συνδυασμό Πειραιάς Νικητής του Γιάννη Μώραλη και μάλιστα θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Και μιλώ για διεύρυνση αφού ο Βουράκης, γνωστός στον Πειραιά και λόγω πολιτικής παράδοσης και συμβολής του πατέρα του Βασίλη στα κοινά, έχει καταβολές στην Κεντροαριστερά. «Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και όταν διαφωνούσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό γίνονταν με επιχειρήματα και στηρίζονταν στην τεκμηριωμένη άποψη που έχει, η οποία είναι αποτέλεσμα της γνώσης και της εμπειρίας του για τα θέματα που απασχολούν την πόλη» σημείωσε ο Γιάννης Μώραλης.