Εδώ και έναν χρόνο το οικόπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο, με την κατασκευή του νέου γηπέδου να προχωρεί και να μπαίνει μάλιστα σύντομα στη δεύτερη φάση της. Εκεί όπου θα προκύψουν εξελίξεις, οι οποίες θα είναι εμφανείς και στο μάτι του απλού κόσμου, με την «Αγια-Σοφιά» να αποκτά μορφή και το όνειρο του κόσμου της Ενωσης να ζωντανεύει.
Η φάση της θεμελίωσης του οικοπέδου έχει μπει στο τελικό της κομμάτι, με τα μπετά και τις βάσεις των κερκίδων να ξεχωρίζουν στον χώρο. Σύντομα, όμως, θα προστεθούν στο εργοτάξιο και οι πρώτες εξέδρες, η προκατασκευή των οποίων έχει ολοκληρωθεί.
Η ΑΕΚ έχει δώσει από τον χειμώνα τη σχετική παραγγελία και εντός του Αυγούστου περιμένει την πρώτη… παράδοση. Μιλάμε για εξέδρες που έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν μια εντυπωσιακή ακουστική στο γήπεδο και που θα ενταχθούν κατευθείαν στο πρότζεκτ. Οπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στα περισσότερα γήπεδα της Ευρώπης.
Παράλληλα, θα υπάρξουν εξελίξεις και με τους πυλώνες του γηπέδου, μια και επίσης εντός του μήνα οι δύο πρώτοι, που εδώ και καιρό… σηκώνονται, θα φτάσουν στο ύψος των 29 μέτρων. Εκεί δηλαδή που προβλέπει το τελικό πλάνο. Από τη στιγμή που θα συμβεί αυτό, οι άνθρωποι της ΑΕΚ θα βάλουν μπροστά την κατασκευή και του τρίτου πυλώνα. Μια και πλέον οι εργασίες στο οικόπεδο θα επεκταθούν και στο ανατολικό τμήμα.
Οι παραπάνω εξελίξεις κρατούν επί ποδός την ηγεσία της ΑΕΚ, αφού όπως γίνεται αντιληπτό το όλο πρότζεκτ μπαίνει σε ένα πολύ σημαντικό στάδιο. Γι’ αυτό και οι επισκέψεις του Δημήτρη Μελισσανίδη στον χώρο αναμένεται να πυκνώσουν, προκειμένου τα πάντα να μπουν σε μια σειρά και να δοθούν οι απαραίτητες κατευθύνσεις για τα επόμενα βήματα.
Τα περιφερειακά έργα
Πέραν των εργασιών εντός του οικοπέδου της ΑΕΚ, στο πρότζεκτ της «Αγια-Σοφιάς» περιλαμβάνονται κι άλλες που έχουν έμμεση συνάρτηση με το γήπεδο. Η βασικότερη αυτών δεν είναι άλλη από την υπογειοποίηση των οδών Πατριάρχου Κωνσταντίνου και Φωκών που «περνά» μέσα από την Περιφέρεια Αττικής.
Πρόκειται για ένα έργο που θα βοηθήσει τη λειτουργικότητα του γηπέδου της ΑΕΚ, έχει εγκριθεί και από τους επόμενους μήνες θα μπει σε φάση υλοποίησης. Η ΑΕΚ έχει καταθέσει στην Περιφέρεια την τελική μελέτη του έργου και περιμένει μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου τις τελικές υπογραφές. Ετσι ώστε το συντομότερο να μπει σε εφαρμογή ο δημόσιος διαγωνισμός και να προκύψει η εταιρεία που θα αναλάβει το όλο εγχείρημα.
Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2018 τα έργα στους δύο δρόμους που βρίσκονται παράπλευρα του γηπέδου να ξεκινήσουν έτσι ώστε η ολοκλήρωσή τους να συμπέσει με εκείνη της «Αγια-Σοφιάς».
Ωστόσο, εκτός από το ζήτημα της υπογειοποίησης, η ΑΕΚ προχωρεί και στη διάνοιξη των πεζοδρόμων που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα, προς τη μεριά του άλσους, και επίσης περιλαμβάνονται στο πρότζεκτ.
Πρόκειται για ένα έργο που γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και θα βοηθήσει την πρόσβαση στο γήπεδο, ομορφαίνοντας παράλληλα το τοπίο στον συγκεκριμένο χώρο. Που τα τελευταία χρόνια ήταν πλήρως εγκαταλειμμένος, ειδικά όσο παρέμενε εκεί ο παράνομος σταθμός μεταφόρτωσης των απορριμματοφόρων. Που προσφάτως κατεδαφίστηκε.