Σκίρτημα αντιπολίτευσης

Η τροπολογία για την «Ανάπλαση» και τον Δήμο Αθηναίων έφερε για πρώτη φορά εδώ και καιρό ένα σκίρτημα κανονικής αντιπολίτευσης: τα μεγαλύτερα προοδευτικά κόμματα φώτισαν διαφορετικές πτυχές του ίδιου επιχειρήματος, μπροστά στον ίδιο στόχο –την απόσυρσή της. Δεν ξέρω αν αυτό είναι δείγμα γραφής (έτσι κι αλλιώς δεν κατάφεραν και πολλά), όμως είναι ένα άλλο παράδειγμα σε μια κατακερματισμένη Κεντροαριστερά. Και δυσκολεύει την πλειοψηφία κυρίως γιατί δεν έχει κομματικό χαρακτήρα, δεν έχει μόνο ένα χρώμα.

Μάχη στην ΚΕΔΕ

Μαζί με την «Ανάπλαση» ο Χάρης Δούκας χάνει (μεταξύ πολλών άλλων) τον έλεγχο του έργου στη Βασιλίσσης Ολγας, τον έλεγχο της αρχιτεκτονικής των σταθμών της γραμμής 4, την αποκατάσταση του κτιρίου της Πατησίων, αλλά και ανακαινίσεις δημοτικών σχολείων. Με τη συγκεκριμένη επιλογή, πάντως, η κυβέρνηση ανοίγει με το καλημέρα ένα αυτοδιοικητικό μέτωπο – και θα φανεί και στην ΚΕΔΕ, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται ακόμα και σήμερα.

Τρολ Μιλένα

Πολύ σοβαρή, κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, η Μιλένα Αποστολάκη ρωτάει τον (υπουργό Μεταφορών των 90s) Τάσο Μαντέλη: «Το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο επί Ελευθερίου Βενιζέλου ξεκίνησαν να το λειτουργούν (μέχρι το 1970) οι Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους. Το γνωρίζετε;». «Ιστορικά ναι» απαντάει εκείνος. «Μα για ιστορικούς λόγους είστε εδώ. Δεν είστε για άλλους». Στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν πως το χρονικό εύρος της Εξεταστικής οδηγεί σε συγκάλυψη – εξού και το τρολάρισμα.

Συντηρητική μακαριότητα

Δεν μετανιώνει για το δημοψήφισμα που έφερε το Brexit ο Ντέιβιντ Κάμερον, που συνεχίζει την πολιτική του καριέρα ως ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου. Δικαίως, καθώς αυτός αποχώρησε προτού κληθεί να διαχειριστεί τις πραγματικές συνέπειές του. Ούτε τον νοιάζει που από τον ερχόμενο Οκτώβριο λόγω των βιομετρικών ελέγχων οι βρετανοί ταξιδιώτες θα περιμένουν σε ουρές για να μπουν στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ετσι κι αλλιώς το κόμμα του, που μαζί με τον ίδιο ευθύνεται για όλα όσα έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2016 και μετά, δεν θα είναι τότε στην κυβέρνηση.