Όταν αναφερόμαστε σε χριστουγεννιάτικες ταινίες σίγουρα έρχονται στο μυαλό το «Μόνος στο Σπίτι», το «Μια υπέροχη ζωή», «Ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων», «Το ξωτικό των Χριστουγέννων» και πολλές άλλες, ενώ σίγουρα το «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» δεν είναι από αυτές που έρχονται με τη μία στο μυαλό ως «Christmas classics».

Ωστόσο, η δημοτικότητα του εκρηκτικού αριστουργήματος δράσης του 1988 σε σκηνοθεσία του Τζον ΜακΤίρναν, με τον Μπρους Γουίλις στον ρόλο του Τζον Μακλέιν κορυφώνεται την περίοδο των γιορτών και έτσι υπάρχει πάντα το αιώνιο ερώτημα είναι το «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» μία χριστουγεννιάτικη ταινία;

Σε αυτό το ερώτημα απάντησε ο ιστορικός κινηματογράφου και συγγραφέας, Τζέρεμι Άρνολντ σε συζήτηση που είχε με τον Τζέικ Τάπερ του CNN.

Ο Άρνολντ απάντησε γιατί το «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» είναι χριστουγεννιάτικη ταινία και αναφέρθηκε σε μία σειρά από επιχειρήματα για να στηρίξει την άποψή του. «Ο λόγος που νομίζω ότι είναι, είναι ότι ξεκινά ως ο πιο συνηθισμένος τύπος χριστουγεννιάτικης ταινίας, που είναι κάποια εκδοχή δυσλειτουργικής ή αποξενωμένης οικογένειας που προσπαθεί να συμφιλιωθεί τα Χριστούγεννα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτή είναι η ιστορία που συμβαίνει πριν έρθουν οι τρομοκράτες και καταλάβουν το Nakatomi Plaza και αυτό που κάνει είναι να προετοιμάζει το κοινό να δει ολόκληρη την ταινία που ακολουθεί μέσα από το πρίσμα αυτής της ιστορίας οικογενειακής συμφιλίωσης τα Χριστούγεννα», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Άρνολντ υπάρχουν αναφορές στα Χριστούγεννα σε όλη την ταινία, στους διαλόγους, στις εικόνες και στο soundtrack. «Τα Χριστούγεννα νομίζω ότι κάνουν πολλά για να ελαφρύνουν και τον τόνο της ταινίας ‘Πολύ σκληρός για να πεθάνει’. Είναι μια βίαιη ταινία, αλλά δεν είναι σκληρή ή δυσάρεστα βίαιη. Είναι χαρούμενη και κεφάτη και αυτό συνδέεται και με την εποχή».

«Αν το ‘Πολύ σκληρός για να πεθάνει’ επαναλαμβανόταν σε άλλη εποχή του χρόνου, η ιστορία θα μπορούσε να λειτουργήσει. Θα μπορούσες να έχεις ακόμα αυτή την ιστορία. Αλλά αυτό που κάνουν τα Χριστούγεννα, ενισχύει αυτά τα συναισθήματα, όλα αυτά τα συναισθήματα και τις τελετουργίες που αναγνωρίζουμε ότι συνδέονται με την εποχή και τα εντείνει. Η ταινία ‘Πολύ σκληρός για να πεθάνει’ θα μπορούσε να δουλέψει και σε άλλη μέρα εκτός Χριστουγέννων, αλλά δεν θα ήταν η ίδια ταινία», κατέληξε.

Ο Τζέιμς Κινγκ, κριτικός κινηματογράφου στο Sky επίσης συμφωνεί ότι πλέον πρόκειται για μία χριστουγεννιάτικη ταινία. «Το ‘Πολύ σκληρός για να πεθάνει’ είναι μια χριστουγεννιάτικη ταινία τώρα, αλλά δεν ξεκίνησε ως τέτοια. Το 1988, όταν κυκλοφόρησε το καλοκαίρι, δεν νομίζω ότι κανείς πίστευε ότι ήταν μια γιορτινή ταινία. Σίγουρα είχε ένα εποχιακό σκηνικό, αλλά δεν ήταν καθόλου ζεστή και χαριτωμένη».

«Αλλά με την πάροδο του χρόνου οι θαυμαστές αγκάλιασαν το χριστουγεννιάτικο φόντο της και τη μετέτρεψαν σε ένα κλασικό χριστουγεννιάτικο φιλμ. Αυτό είναι το σπουδαίο με τις λαμπρές ταινίες: δεν χρειάζεται να είναι μόνο ένα πράγμα», προσέθεσε.

Τι λένε οι συντελεστές της ταινίας

Τόσο ο σκηνοθέτης όσο και εκ των σεναριογράφων της ταινίας επίσης σημειώνουν ότι η ταινία είναι χριστουγεννιάτικη. Ο Τζον ΜακΤίρναν είχε εξηγήσει πως εμπνεύστηκε για κάποια από τα θέματα από την κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία «Μια υπέροχη ζωή».

«Στο Pottersville, ο κακός τραπεζίτης μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην κοινότητα, χωρίς ο Τζορτζ να μπαίνει στη μέση για να τον σταματήσει. Και είναι η πιο ξεκάθαρη επίδειξη και κριτική του ανεξέλεγκτου, ανεξέλεγκτου καουμπόικου καπιταλισμού που έχει γίνει ποτέ σε αμερικανική ταινία. Ήταν φαντασία τότε, αλλά τώρα, αν βγεις έξω στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αυτή είναι η ζωή που ζουν οι άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά.

«Έτσι ο Μακλέιν είναι ο Τζορτζ Μπέιλι του ‘Πολύ σκληρός για να πεθάνει’» και συνέχισε λέγοντας ότι όταν συζητούσε για πρώτη φορά για τη δημιουργία της ταινίας, το πιο σημαντικό στοιχείο γι’ αυτόν ήταν να κάνει τον Τζον Μακλέιν έναν ήρωα της εργατικής τάξης που θα μπορούσε να γίνει κατανοητός.

Όλοι, καθώς έρχονταν να δουλέψουν στην ταινία, άρχισαν να έχουν, όπως είπα, αυτή την ιδέα της ταινίας και κάπως έτσι έγινε το ‘Πολύ σκληρός για να πεθάνει’. Δεν είχαμε σκοπό να είναι χριστουγεννιάτικη ταινία. Αλλά η χαρά που προέκυψε από αυτό είναι αυτό που τη μετέτρεψε σε χριστουγεννιάτικη ταινία. Και αυτό είναι το καλύτερο που μπορώ να σας πω γι’ αυτήν», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση στο Twitter για το αν το «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» πρέπει να συμπεριληφθεί στις χριστουγεννιάτικες ταινίας, ο Στίβεν Ε. ντε Σόουζα, εκ των σεναριογράφων της ταινίας, απάντησε: «Ναι, επειδή το στούντιο απέρριψε το προσχέδιο για το Πουρίμ (εβραϊκή γιορτή που λαμβάνει χώρα περίπου τον Φεβρουάριο/Μάρτιο)».

Ωστόσο, μιλώντας στο Comedy Central τον Ιούλιο του 2018, ο ίδιος ο Μπρους Γουίλις δήλωσε με διάθεση χιούμορ: «Το ‘Πολύ σκληρός για να πεθάνει’ δεν είναι χριστουγεννιάτικη ταινία. Είναι μια ταινία του Μπρους Γουίλις!».

Διχασμένοι οι Αμερικανοί

Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους παραμένουν διχασμένοι για το κατά πόσον η ταινία είναι χριστουγεννιάτικη. Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση της YouGov που πραγματοποιήθηκε φέτος, το 39% των ανθρώπων που έχουν δει το «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» υποστηρίζουν ότι δεν είναι χριστουγεννιάτικη ταινία, ενώ το 38% των ανθρώπων επιμένουν ότι είναι! Οι υπόλοιποι ερωτηθέντες δεν θέλησαν να εμπλακούν σε αυτή τη διαμάχη.