Ενιωσε την ανάγκη να το επαναλάβει για πολλοστή φορά. «Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο κρίνεται η αντοχή του Ελληνισμού», είπε ο Καραμανλής ο νεότερος από την Αλεξανδρούπολη τις προάλλες, αναφερόμενος στην επίσκεψη Ερντογάν και φυσικά στη Διακήρυξη που υπέγραψαν οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας. Και για όποιον δεν κατάλαβε αυτή του την προειδοποίηση, προσέθεσε κι άλλη.

«Η ειρήνη», επισήμανε, «δεν εξαγοράζεται με παραχώρηση κυριαρχίας. Ούτε με ασαφείς διατυπώσεις που επιδέχονται ποικίλες ερμηνείες, ικανές να ενθαρρύνουν την Τουρκία – ή οποιονδήποτε σύμμαχο, εταίρο ή τρίτο – να νομίσει ότι, με αντίτιμο τη μείωση της έντασης, είμαστε πρόθυμοι να ενδώσουμε σε αξιώσεις ή πιέσεις εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας και αξιοπρέπειας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Κάπως έτσι, ο πρώην πρωθυπουργός ικανοποίησε τους απανταχού πιστούς στην κάποτε καταλληλότητά του. Σήκωσε ψηλά το λάβαρο του εθνικού φρονήματος και δικαιολόγησε έμμεσα τη στρατηγική της ακινησίας – την οποία πολιτικοί αντίπαλοι κι άσπονδοι εσωκομματικοί φίλοι τον κατηγορούν ότι εφάρμοσε απαρέγκλιτα στην εξωτερική πολιτική, όπως κι αλλού, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.