Τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, αλλά και άλλων πολιτικών της χώρας καθώς και απλών πολιτών σχεδίαζε μία νεοναζιστική τρομοκρατική ομάδα.

Η δίκη των τεσσάρων ανδρών ξεκίνησε τη Δευτέρα στην πόλη Λάχτι της Φινλανδίας. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους αντιμετωπίζουν πολλαπλές κατηγορίες για ένοπλες επιθέσεις και για εκπαίδευση με στόχο τη διάπραξη εγκληματικής ενέργειας. Ο τέταρτος κατηγορούμενος είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες της οπλοκατοχής.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι κατηγορούμενοι είναι νεοναζί και σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν τακτικές «επιταχυντισμού», μία εξτρεμιστικής ακροδεξιάς ιδεολογίας που προωθεί τη χρήση βίας για να επιταχυνθεί η κατάρρευση του δημοκρατικού πολιτεύματος με στόχο να προκληθεί ένας ρατσιστικός πόλεμος και να εδραιωθεί μία εθνικιστική κοινωνία.

Οι άνδρες σύμφωνα με δημοσίευμα των The Times, χρησιμοποίησαν τρισδιάστατους εκτυπωτές για να παράξουν πυροβόλα όπλα και είχαν συζητήσει για τη δημιουργία ενός αυτοσχέδιου όπλου που θα είχε ως στόχο τη Μαρίν. Έφοδοι της αστυνομίας σε σπίτια των κατηγορουμένων έφεραν στο φως μία λίστα στόχων στην οποία περιλαμβάνονται βουλευτές, αντιφασίστες ακτιβιστές και μέλη μειονοτικών ομάδων.

Είχαν μιλήσει για τη δολοφονία της Σάνα Μαρίν

Μάλιστα δύο από τους κατηγορούμενους είχαν μιλήσει ανοιχτά για τη δολοφονία της Σάνα Μαρίν σε εκδήλωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός στο Λάχτι το 2022. Η εκδήλωση που δεν ήταν προγραμματισμένη και είχε λάβει χώρα λίγο καιρό αφότου στη χώρα είχε ξεσπάσει σάλος με βίντεο που έδειχναν την τότε πρωθυπουργό της Φινλανδίας να χορεύει σε πάρτι. Η Σάνα Μαρίν είχε απολογηθεί για τις πράξεις της με δάκρυα στα μάτια λέγοντας πως είναι και άνθρωπος.

Σε κρυπτογραφημένα μηνύματα που είχαν στείλει μεταξύ τους στο Telegram οι δύο από τους κατηγορουμένους είχαν αναφερθεί σε πληροφορίες σχετικά με την παρουσία της Μαρίν στην πόλη τους.

Συγκεκριμένα ο ένας εκ των δύο δήλωσε στην ανάκριση πως «το όπλο FGC-9 ήταν στη διάθεσή μας και θα μπορούσα να φθάσω στην αγορά του Λάχτι σε λιγότερο από 10 λεπτά με το αυτοκίνητο. Ταυτόχρονα μιλούσα γι’ αυτά τα πράγματα στο Telegram, ότι θα μπορούσε να υπάρξει θεωρητικά μία πιθανότητα να επιχειρήσουμε να διαπράξουμε μία πολιτική δολοφονία».

Η Σάνα Μαρίν

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το γεγονός ότι δεν προχώρησαν στην τρομοκρατική ενέργεια υποδεικνύει ότι δεν σκόπευαν να κάνουν τα σχέδια τους πράξη κι έκανε λόγο για «μία καθημερινή κουβέντα». Ακόμα είπε πως ήταν μία συζήτηση σε κατάσταση οργής που απλώς ήθελαν να ανταλλάξουν ακραίες εμπειρίες.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς ο 28χρονος κατηγορούμενος προσπάθησε να παράγει, να αποκτήσει και να διανέμει μέρη πυροβόλων όπλων και οπλισμού για τρομοκρατικούς σκοπούς. Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε την παραγωγή δύο όπλων και την ενοχή του για τη σχεδιαζόμενη επίθεση, ωστόσο αρνήθηκε ότι συνδεόταν με τρομοκρατία.

Πυροβολισμοί σε ταχυδρομική θυρίδα οικογένειας

Επίσης ο 28χρονος κατηγορούμενος έδωσε στον 26χρονο κατηγορούμενο ένα όπλο για λίγες ημέρες και ο τελευταίος το χρησιμοποίησε για να πυροβολήσει στην ταχυδρομική θυρίδα μίας οικογένειας. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς ο λόγος ήταν η φυλή της οικογένειας.

Ακόμα κατά την αρχική του ανάκριση από την αστυνομία ανέφερε πως στη συνομιλία στο Telegram έλεγε πως δεν είναι έτοιμος να κάνει ρατσιστικούς φόνους υπό τον κίνδυνο να καταδικαστεί σε ισόβια.

Τι είναι το FGC-9

Το FGC-9 είναι ένα ημιαυτόματο πιστόλι από τρισδιάστατο εκτυπωτή το οποίο σχεδιάστηκε από έναν ανώνυμο Γερμανό ειδικό κουρδικής καταγωγής. Σχεδιάστηκε για να αποφευχθούν οι δυνητικοί έλεγχοι για όπλα.

Μάλιστα σε αντίθεση με όσα πίστευαν οι Αρχές κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής έρευνας, οι εισαγγελείς ανέφεραν πως οι άνδρες δεν είχαν δημιουργήσει μία ομάδα.

Στη λίστα η πρώην υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας

Κατά τις εφόδους τους στα σπίτια των κατηγορουμένων οι αστυνομικοί ανακάλυψαν και τη διεύθυνση της πρώην επικεφαλής του κόμματος της Πράσινης Λίγκας και πρώην υπουργού Εσωτερικών της Φινλανδίας, Μαρία Οχίσαλο.

Η πρώην υπουργός Παιδείας της Φινλανδίας, Λι Άντερσον, η πρώην υπουργός Οικονομικών, Κάτρι Κουλμούνι, η πρώην πρωθυπουργός, Σάνα Μαρίν και η πρώην υπουργός Εσωτερικών  Μαρία Οχίσαλο

«Είμαι ανοικτά υπερεθνικιστής. Γνωρίζω που οδηγούνται τα πράγματα όταν συγκεντρώνονται πολλές εθνότητες στην ίδια περιοχή. Αρχίζουν να προωθούν ως ομάδα τα δικά τους συμφέροντα κι αυτό δεν συνεπάγεται τίποτε καλό για τους Φινλανδούς. Αλλά δεν σχεδίαζα να πυροβολήσω ανθρώπους ή κάτι άλλο», είπε ένας άλλος κατηγορούμενος κατά την ανάκριση.

Επίσης, όπως είπε δεν σκόπευαν να πειράξουν κάποιον ακόμα κι αν τους δινόταν η ευκαιρία.

Σύμφωνα με την αστυνομία προηγουμένως είχαν σχεδιάσει επιθέσεις σε σιδηρόδρομους σταθμούς και άλλες υποδομές και είχαν μιλήσει μεταξύ τους για τα σχέδια να επιτεθούν σε ανθρώπους. Όταν ρωτήθηκαν για τη λίστα των στόχων ένας εκ των κατηγορουμένων απάντησε πως επρόκειτο για «εχθρούς των εθνικιστών» και «δυνητικές πηγές πληροφόρησης».

Άλλα σημεία που ήταν στο στόχαστρο των δραστών ήταν τα γραφεία του σοσιαλιστικού κόμματος της Αριστερής Συμμαχίας, ένα εναλλακτικό νυχτερινό κέντρο στην πόλη Τάμπερε, ένα βιβλιοπωλείο που λειτουργούν εθελοντές και μία βίγκαν καφετέρια.

Ο επιθεωρητής της αστυνομίας Τουόμας Κούουρε μιλώντας στο φιλανδικό μέσο YLE ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν όρους που σχετίζονται με τον «επιταχυντισμό» στα μηνύματά τους, όπως «πολιορκία», «πρόκληση» και «ρατσιστικός πόλεμος».