H συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 55 ετών έχει διπλασιαστεί από το 1995, αποτελώντας πλέον τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως.

Νέα έρευνα εντούτοις, φέρνει στο φως τα τέσσερα πιο κρίσιμα προειδοποιητικά σημάδια που μαρτυρούν πιθανή νόσηση από τη συγκεκριμένη νόσο, δημιουργώντας έτσι μία… ταχεία οδό προς τη διάγνωση και τη θεραπεία χωρίς καθυστερήσεις που κοστίζουν.

Η χώρα μας, δυστυχώς, δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Οπως προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα του ΠΟΥ (Globalcan), το 2020 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 64.530 νέα περιστατικά με καρκίνο. Από αυτά, το 12,2% αφορούσαν καρκίνο του παχέος εντέρου, αποτελώντας την τρίτη αιτία νόσησης και στα δύο φύλα και δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι όμως ότι ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου προσβάλλει άτομα ακόμη και κάτω από την ηλικία των 50 ετών, με τα δεδομένα να αναγκάζουν τους ειδικούς υγείας να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς υπογραμμίζουν ότι αυτός ο τύπος καρκίνου δεν περιορίζεται μόνο στους ηλικιωμένους.

Και επιμένουν ότι ο εντοπισμός των πρώιμων συμπτωμάτων της νόσου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι κρίσιμος, καθώς η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην καλύτερη έκβαση των περιστατικών. Υπό τα δεδομένα αυτά, τα συμπεράσματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που περιορίζουν τα ύποπτα συμπτώματα σε μόλις τέσσερα, αποτελούν έναν σημαντικό οδηγό ή αλλιώς μία «κόκκινη σημαία» που θα πρέπει να κινητοποιήσει εκείνους που τα βιώνουν να αναζητήσουν αμέσως ιατρική γνωμάτευση.

Πρώιμα συμπτώματα. Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματά τους που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the National Cancer Institute» και αφορούν τα προειδοποιητικά σημάδια είναι τα εξής:

  1.  Σιδηροπενική αναιμία
  2. Αιμορραγία από το ορθό
  3. Κοιλιακό άλγος
  4. Διάρροια.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, για να καταλήξει στα συμπεράσματα αυτά, έκανε… φύλλο και φτερό τα στοιχεία ασφάλισης υγείας τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων με πρώιμη έναρξη καρκίνου του παχέος εντέρου, χρησιμοποιώντας την εμπορική βάση δεδομένων «IBM MarketScan». Κατά τη διαδικασία αυτή, όταν οι επιστήμονες εξέτασαν σημεία και συμπτώματα πριν από τη διάγνωση, βρήκαν τέσσερα συγκεκριμένα συμπτώματα που υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών.

Μελέτη. Από τα στοιχεία, δε, της ίδιας μελέτης προκύπτει ότι στο περίπου 19% των ατόμων με πρώιμη έναρξη καρκίνου του παχέος εντέρου, τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν μεταξύ τριών μηνών έως και δύο ετών πριν από τη διάγνωση. Ωστόσο, περίπου το 49% παρατήρησε το πρώτο σύμπτωμα εντός τριών μηνών πριν από τη διάγνωση.

Επιπλέον, τα άτομα που εμφάνιζαν ένα σύμπτωμα είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με τον συγκεκριμένο καρκίνο, ενώ εάν εκδήλωναν δύο συμπτώματα ο κίνδυνος αυξανόταν περισσότερες από 3,5 φορές. Επιπλέον, τα άτομα που εμφάνιζαν τρία ή περισσότερα συμπτώματα διέτρεχαν 6,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης ότι η αιμορραγία από το ορθό και η σιδηροπενική αναιμία είναι τα πλέον ανησυχητικά σημάδια, συνεπακόλουθα εκείνοι που τα βιώνουν δεν θα πρέπει να αφήνουν τον χρόνο να περνάει αλλά να επισκεφτούν αμέσως γιατρό.

«Δεδομένου ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου διαγιγνώσκεται, και θα συνεχίζει να διαγιγνώσκεται, μετά την παρουσίαση των συμπτωμάτων είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται έγκαιρα αυτά τα σημάδια και συνεπακόλουθα να διενεργείται διαγνωστική εξέταση το συντομότερο δυνατό», σημειώνει σε σχετικό δελτίο Τύπου ο επικεφαλής ερευνητής και αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, Yin Cao.

Περιβάλλον – διατροφή

Ενα όμως ακόμη ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι γιατί νοσούν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κάτω των 50 ετών. Σε σχετικό άρθρο της Ιατρικής Σχολής του Yale σημειώνεται πως η τρέχουσα αύξηση της πρώιμης έναρξης της νόσου είναι πιθανό να οφείλεται (και) σε περιβαλλοντικούς και διατροφικούς παράγοντες, που οι επιστήμονες εντούτοις δεν έχουν ακόμη εντοπίσει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, συμβουλεύουν τους νεαρούς ενηλίκους να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αποφεύγοντας έτσι κακές συνήθειες που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου.

Ποιες είναι αυτές; Το κάπνισμα, το αλκοόλ και η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων. Αντιθέτως, η διατήρηση υγιούς βάρους αλλά και η κατανάλωση περισσότερων φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι βέβαιο πως ωφελούν σημαντικά την υγεία.