Στη Νέα Φιλαδέλφεια έμελλε να σπάσει η «κατάρα» της ΑΕΚ κόντρα στον ΠΑΟΚ! Μετά από 20 ματς με μόλις μία νίκη απέναντι στους Θεσσαλονικείς σε όλες τις διοργανώσεις και μετά από πέντε χρόνια χωρίς νίκη εντός έδρας, η Ένωση ήταν κυρίαρχη στο ντέρμπι Δικεφάλων όπου επικράτησε με 2-0 στην «Opap Arena» και επέστρεψε στο -6 από τον Παναθηναϊκό.

Πραγματικό ντέρμπι το ματς με φουλ ένταση στον αγωνιστικό χώρο και τους πάγκους των δύο ομάδων.

Ο Μοχαμάντι τελικά ξεκίνησε στα αριστερά για την ΑΕΚ, με τον Σιντιμπέ να μένει στον πάγκο. Ο Αθανασιάδης ήταν κάτω από τα δοκάρια για την Ένωση, με τους Ρότα, Βίντα, Μουκουντί και Μοχαμάντι τετράδα στην άμυνα, τον Σιμάνσκι σε ρόλο κόφτη και δίπλα του τον Πινέδα. Δεξιά ο Ελίασον, αριστερά ήταν ο Γκατσίνοβιτς και ο Αραούχο σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Γκαρσία. Ουσιαστικά ίδια εντεκάδα με αυτή κόντρα στον Λεβαδειακό, με εξαίρεση τον Ιρανό.

Από την άλλη για τον ΠΑΟΚ κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Κοτάρσκι, με τον Σάστρε δεξιά στην άμυνα, τον Ράφα Σοάρες αριστερά και κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Ίνγκασον – Κουλιεράκη. Ντάντας – Κούρτιτς ήταν το δίδυμο στον άξονα, με τον Αουγκούστο σε ρόλο «δέκα», τους Κωνσταντέλια – Νάρεϊ στα άκρα της επίθεσης και τον Ολιβέιρα φορ.

Τρομερός ρυθμός, φάσεις εκατέρωθεν

Παρά την «καυτή» ατμόσφαιρα στη Νέα Φιλαδέλφεια ο ΠΑΟΚ δεν επηρεάστηκε και μπήκε καλά στο ματς. Μάλιστα είχε και δύο πολύ μεγάλες ευκαιρίες, με τον Κωνσταντέλια να σουτάρει έξω μετά από κομπίνα σε εκτέλεση φάουλ στο 4’ και στο 8’ ο Ολιβέιρα αστόχησε σε κεφαλιά ολομόναχος, μετά από σέντρα του Αουγκούστο. Ενδιάμεσα η ΑΕΚ είχε μία καλή εκτέλεση φάουλ του Γκατσίνοβιτς.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης προσπαθούσε να αναπτυχθεί από πίσω, αλλά όσο ο χρόνος περνούσε, η ΑΕΚ άρχισε να κερδίζει μέτρα στο γήπεδο, να επιβάλλει τον ρυθμό της και να δυσκολεύει πολύ τη ζωή του ΠΑΟΚ με την κλασική πίεση ψηλά. Η πρώτη πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Ένωση ήρθε με τη συμπλήρωση 20 λεπτών, όταν ο Αραούχο έπιασε σουτ έξω από την περιοχή, η μπάλα κόντραρε στον Λιβάι και ο Κοτάρσκι έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ.

Προβάδισμα με κλασικό γκολ ΑΕΚ και… πολιορκία

Η ένταση δεν έλειπε από το ματς, τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στους πάγκους, με την ΑΕΚ να πιέζει όλο και περισσότερο. Και κάπως έτσι έφτασε τελικά στο γκολ. Στο 36’ συγκεκριμένα, ο Κουλιεράκης επιχείρησε να βρει τον Ντάντας μέσα στην περιοχή, ο Αραούχο έβαλε την κόντρα κι έστειλε την μπάλα στον Ελίασον που έδωσε την ασίστ στον Γκαρσία κι εκείνος με τρομερή εκτέλεση στην κίνηση έγραψε το 1-0 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

Πριν καν συνέλθει ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ «άγγιξε» και το δεύτερο γκολ. Δύο λεπτά αργότερα, ο Πινέδα έκλεψε από τον Κούρτιτς, έκανε τρομερό σόλο και σουτ, με τον Κοτάρσκι να πραγματοποιεί εκπληκτική επέμβαση και να διώχνει σε κόρνερ. Θα μπορούσε να δώσει νωρίτερα και πάσα στον Αραούχο ο Μεξικανός. Τελευταία φάση στο πρώτο ημίχρονο ήταν στο 43’ όταν ο Γκαρσία έκανε τρομερή ενέργεια από τα αριστερά και σούταρε στην κλειστή γωνία του Κοτάρσκι που για μια ακόμη φορά αντέδρασε εξαιρετικά.

Εκρυψε την μπάλα

Σε πιο χαμηλό τέμπο κύλησε το δεύτερο ημίχρονο, με την ΑΕΚ να έχει τον απόλυτο έλεγχο του ματς και να μην απειλείται. Αφού είχε μία καλή στιγμή με τον Μοχαμάντι στο 59’ μάλιστα, η Ένωση έφτασε και στο 2-0 χάρη σε υπέροχη ομαδική προσπάθεια δύο λεπτά αργότερα. Οι «κιτρινόμαυροι» έκρυψαν την μπάλα, ο Ελίασον έδωσε τη δεύτερη αποψινή του ασίστ και ο Γκατσίνοβιτς σαν σε προπόνηση έκανε το 2-0 από κοντά.

Τα δύο γκολ προβάδισμα έδωσαν στον Αλμέιδα τη δυνατότητα να διαχειριστεί το ματς με μεγαλύτερη άνεση, με την ΑΕΚ να αφήνει την μπάλα στους «ασπρόμαυρους» μετά το 70’, αλλά εκείνοι δεν μπορούσαν να απειλήσουν σε καμία περίπτωση τον Αθανασιάδη. Στο 76’ ο Αργεντινός τεχνικός πέρασε στο ματς και τον Γιόνσον αντί του Πινέδα για να «κλειδώσει» το κέντρο του, με την ΑΕΚ να πηγαίνει… σβηστά μέχρι το φινάλε και να φτάνει σε μία σχετικά εύκολη νίκη.

AEK: Αθανασιάδης, Ρότα, Βίντα (89′ Μήτογλου), Μουκουντί, Μοχαμαντί, Σιμάνσκι, Πινέδα (76′ Γιόνσον), Γκατσίνοβιτς (83′ Μάνταλος), Ελίασον (83′ Άμραμπατ), Αραούχο (89′ Γαλανόπουλος), Λιβάι Γκαρσία.

ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Σάστρε, Ίνγκασον, Κουλιεράκης, Ράφα Σοάρες, Ντάντας (67′ Σβαμπ), Κούρτιτς (67′ Ελ Καντουρί), Αουγκούστο, Κωνσταντέλιας (79′ Κουαλιάτα), Νάρεϊ (67′ Μπίσεσβαρ), Νέλσον Ολιβέιρα.