Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε στέλεχος της κυβέρνησης στην Τουρκία, με τον Φαρούκ Καϊμάτσι να σημειώνει ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΞ μίλησε για «μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές αξιώσεις» της Ελλάδας αναφορικά με το Κυπριακό, οι οποίες και «κρατούν τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ σε ομηρία».

«Αυτό πρέπει να σταματήσει, έχουμε δείξει υπερβολική υπομονή και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση», τόνισε.

Για τη σημασία της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

Στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, ο Καϊμάτσι πρόσθεσε ότι: «Ως κοσμική χώρα, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι πολύ πιο σημαντική και επωφελής από οποιασδήποτε άλλης χώρας.

Γιατί καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να βοηθήσει ώστε να σταματήσει η ριζοσπαστικοποίηση στην Ευρώπη, καθώς και να συμβάλλει στην πλήρη ενσωμάτωση 25 εκατομμυρίων μουσουλμάνων στις χώρες της ΕΕ. Κανένα άλλο κράτος – μέλος δεν μπορεί να συμβάλλει όσο η Τουρκία στον σεβασμό όλων των χρωμάτων, όλων των διαφορών, της συνύπαρξης και της σταθερότητας στην ΕΕ».