Για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού τις επόμενες ημέρες, προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μετά τη χθεσινή «έκρηξη».

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «σήμερα ή αύριο θα πάμε σε πενταψήφιο νούμερο», το οποίο θα μπορούσε να φθάσει έως και τις 13.000 κρούσματα. «Με τρομάζει η θετικότητα που ανεβαίνει» υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης, χτυπώντας «καμπανάκι» για την Αττική.

Αττική

«Η Αθήνα βράζει» είπε, συμπληρώνοντας ότι σε αρκετές περιοχές οι αριθμοί έχουν τριπλασιαστεί ή και τετραπλασιαστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τις 100.000.

Όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας, ο Νίκος Τζανάκης επεσήμανε ότι η κορύφωση θα μπορούσε να σημειωθεί μεταξύ 15 και 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

«Δεν θέλουμε να επεκταθεί περαιτέρω, θέλουμε να παραμείνουμε σε χαμηλά πενταψήφια νούμερα» τόνισε ακόμα.

Μαγιορκίνης: Θα φτάσουμε τις 12.000 κρούσματα

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης υποστήριξε πως: «Η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε τις 10-12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε πότε, αλλά θα συμβεί».

«Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συνεργάζεται με τον εμβολιασμό και περιμένουμε να βοηθήσει και με τα self test» ανέφερε, καλώντας τους πολίτες στην περίπτωση που θέλουν να πάνε σε περισσότερες από δύο εκδηλώσεις να προμηθευτούν και άλλα τεστ από το φαρμακείο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για ενδιάμεσα μέτρα μέχρι τις 3 Ιανουαρίου ημέρα που έχει δοθεί ως σημείο έναρξης της δεύτερης φάσης του σχεδίου ανάσχεσης του κοροναϊού.

«Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών. Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή» δήλωσε χαρακτηριστικά.