Υψηλούς τόνους και σκληρή καταγγελτική γλώσσα χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς σε εκλογική ετοιμότητα τους βουλευτές του.

Διαρκές άλλοθι για να επιβάλλει καθεστώς

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι χρησιμοποιεί την πανδημία ως «διαρκές άλλοθι για τη περιστολή της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της ίδιας της δημοκρατίας» και «επέλεξε να εργαλειοποιήσει την πανδημία για να επιβάλλει ένα καθεστώς».

«Εδώ και ενάμισι χρόνο παρακάμπτει θεσμοθετημένες διαδικασίες ελέγχου με πρόσχημα την έκτακτη ανάγκη, ώστε να σπαταλά δημόσιο χρήμα σε ημέτερους και μέσα ενημέρωσης της αρεσκείας της χωρίς κανένα κριτήριο.

»Και να νομοθετεί με διαδικασίες πρωτοφανείς και τη Βουλή σε καθεστώς υβριδικής λειτουργίας, ώστε να περνά με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Θα τους ταράξουμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ «ανοχή σε αυτό το ιδιότυπο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα δε θα συνεχίσουμε να δείχνουμε. Το ξεκαθάρισα τη προηγούμενη εβδομάδα, το κάνουμε πράξη σήμερα με τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, θα το κάνουμε πράξη και σε κάθε συνεδρίαση από δω και στο εξής».

«Θα τους ταράξουμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ακόμη και αν επιθυμούν να μένει αναπάντητος. Θα καταθέτουμε τις ερωτήσεις ξανά και ξανά. Και θα είμαστε και οι 86 βουλευτές σε καθημερινή βάση παρόντες για να αναδείξουμε την αλήθεια και το δίκιο μέσα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

»Θα απέχουμε μόνο από τις ονομαστικές ψηφοφορίες όσο επιμένουν να βιάζουν τη κοινοβουλευτική λειτουργία. Όσο επιμένουν να μετατρέπουν το εσωκομματικό τους πρόβλημα σε πρόβλημα δημοκρατίας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για φυγομαχία με αφορμή το γεγονός ότι δεν επιλέγει να απαντήσει στην ερώτησή του για το νέο εξεταστικό στα ΑΕΙ.

Σύγκρουση δύο κόσμων

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για σύγκρουση δύο κόσμων κάνοντας λόγο για τον «κόσμο της εργασίας και δημιουργίας και τον κόσμο της πελατειακής και παρασιτικής ολιγαρχίας».

Στο πλαίσιο αυτό εξαπέλυσε μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι «το Σύνταγμα, δυστυχώς μετατρέπεται απλά στο όνομα μιας πλατείας» και αυτό γιατί «ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να επιβάλει ένα καθεστώς. Καθεστώς ασυδοσίας του πλούτου και εξουθένωσης της μεγάλης πλειοψηφίας».

Ξεπληρώνει γραμμάτια

«Η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη έχει πολλά γραμμάτια να ξεπληρώσει και πολλά συμβόλαια να εκτελέσει» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Αυτά τα συμβόλαια όμως εμείς δεν πρόκειται να το αποδεχτούμε και να το υπογράψουμε. Όσο κι αν μας πολεμούν τα ΜΜΕ της ολιγαρχίας. Όσο κι αν προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα τείχος απογοήτευσης στην κοινωνία -ότι τίποτε δεν γίνεται. Όσες συκοφαντικές επιθέσεις, δολοφονίες χαρακτήρα, προανακριτικές παρωδίες και ειδικά δικαστήρια, κι αν στήσουν. Όσες απόπειρες και αν κάνουν να ακρωτηριάσουν τις ιδέες μας για να χωρέσουν στο δικό τους Προκρούστη».

Δικαιοσύνη παντού

«Γιατί ο κόσμος που υπερασπιζόμαστε εμείς, -συνέχισε ο κ. Τσίπρας- ο δικός μας κόσμος, είναι ο κόσμος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Είναι ο κόσμος της εργασίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας, Είναι ο κόσμος της παραγωγής και της προστιθέμενης πολιτιστικής αξίας. Είναι ο κόσμος των νέων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο. Και ο κόσμος αυτός δεν πρόκειται να υπογράψει καμιά ανακωχή με το χτες».

«Ο δικός μας κόσμος βρίσκεται στον αντίποδα του κόσμου που επιχειρεί να επιβάλει ως καθεστώς ο κος Μητσοτάκης. Και αυτός ο κόσμος διψάει για ένα πράγμα: Για δικαιοσύνη. Στη χώρα επείγει να επιστρέψει η Δικαιοσύνη. Έχουμε καθήκον να επιστρέψουμε τη δικαιοσύνη.

Παντού» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε ουσιαστικά τους βασικούς άξονες του προγράμματός του.

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Όπως ανέφερε η χώρα δεν έχει ανάγκη ένα νέο κομματικό πρόγραμμα αλλά «η χώρα χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που μαζί θα το γράψουμε και μαζί θα το υπογράψουμε με τους πολλούς, σε αντίθεση με τα γραμμάτια του κ. Μητσοτάκη προς την ελίτ».

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε σε «συστράτευση, αγώνα και συνέπεια» βουλευτές και μέλη του κόμματος και δημοκρατικούς πολίτες λέγοντας «έχουμε υποχρέωση να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην επιτρέψουμε να υλοποιήσει βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές η κυβέρνηση και η χώρα να γυρίσει πίσω».

«Έχουμε χρέος να αντισταθούμε παντού, στη Βουλή και τους χώρους δουλειάς για φέρουμε την αλλαγή και την ελπίδα μια ώρα αρχύτερα στον τόπο μας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.