Σε εξέλιξη με διάσπαρτες ενεργές καύσεις βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021, στην περιοχή Σχίνος Λουτρακίου Κορινθίας.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία εθελοντή πυροσβέστη, ο οποίος δημοσίευσε βίντεο στο Facebook και αφηγήθηκε πώς μέσα σε τρία λεπτά οι φλόγες κύκλωσαν τον ίδιο, συναδέλφους του και απλούς πολίτες.

Αναλυτικά, ο Αντώνης Λιανός αναφέρει:  «Ξαφνικά σε δευτερόλεπτα όλα γύρω κλείνουν οι καπνοί σε κάνουν να νιώθεις να πνίγεσαι. Στο σημείο βρίσκονται οχήματα με πολίτες και επικρατεί ενας πανικός. Οι ενέργειες μας με τα πληρώματα των οχημάτων στις δραματικές εκείνες στιγμές να σώσουμε τους πολίτες που στην κυριολεξία κάποιους τους κυνηγάμε να μην φύγουν από το σημείο.

Με περίσσια ψυχραιμία ο Αττικάρχης δίνει πληροφορίες στο Συντονιστικό και αναφέρει ότι βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη. Το αποτέλεσμα για όλους μας ήταν ευτυχές. Η αλήθεια είναι ότι λίγο έλλειψε να συμβεί το κακο. Το βίντεο είναι καθαρά ένα μικρό απόσπασμα από την κατάσταση που βιώσαμε και αποθανάτισε συνάδελφος οδηγός μέσα από όχημα.

Προσωπικά ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους που ανησύχησαν για την κατάσταση μας και με έχουν πνίξει στα τηλέφωνα καθώς και όλους εκείνους που δώσαμε ολοήμερη μάχη για να σώσουμε τους συνανθρώπους μας και τις περιουσίες τους υπερβάλλοντας εαυτό και δυνάμεις».

Τεράστια οικολογική καταστροφή

Τεράστια περιβαλλοντική αλλά και οικονομική καταστροφή αφήνει πίσω της η φωτιά που ξέσπασε στον Σχίνο Κορινθίας και κατέκαψε τα Γεράνεια Όρη. Πάνω από 55.000 στρέμματα έγιναν στάχτη ενώ πολλές κατοικίες έχουν εκτεταμένες ζημιές.

Οι ισχυροί άνεμοι έχουν κοπάσει και συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών με τις διάσπαρτες εστίες, καθώς όπως ανέφερε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης «υπάρχουν διάσπαρτες καύσεις εντός της περιμέτρου της».

Πάντως, η εκτίμηση του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ότι το πιθανότερο μέχρι την Κυριακή θα έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών και μάλιστα «σε τέτοιο μήνα, που καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στο Αλεποχώρι για την αποτίμηση των καταστροφών

Κυβερνητικό κλιμάκιο θα βρεθεί αύριο, Κυριακή, στις 09:00 το πρωί, στο Αλεποχώρι, προκειμένου, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να πραγματοποιηθεί μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών, αλλά και αξιολόγηση για τα απαιτούμενα μέτρα αποκατάστασης.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιο για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.