Το περίμενα ότι έτσι θα κατέληγε αυτή η θλιβερή ιστορία. Η γιατρός από το Κέντρο Υγείας Λαμίας, που απέτρεπε τον κόσμο να εμβολιασθεί, οδηγήθηκε τελικά στο ψυχιατρείο, όπου και παραμένει για τα δέοντα. Ηταν φανερό ότι επρόκειτο για ψυχιατρική περίπτωση, αφού η ίδια είχε εμβολιασθεί κανονικά. Υποθέτω, όμως, ότι κάτι συνέβη μέσα στο κεφάλι της άτυχης γυναίκας μετά τον εμβολιασμό (αλλ’ όχι εξαιτίας του εμβολίου – μην παρεξηγηθώ), που την οδήγησε σε αυτή την αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη συμπεριφορά. Εύχομαι ειλικρινά να συνέλθει και να ξαναβρεί τον δρόμο της.

Η περίπτωσή της με κάνει να σκέπτομαι μία άλλη, παρόμοια, πολύ πιο δύσκολη όμως στην αντιμετώπισή της. Εννοώ τον μητροπολίτη Μόρφου στην Κύπρο, ο οποίος έχει αναδειχθεί στον κορυφαίο συνωμοσιολόγο και αρνητή του εμβολίου, απανταχού του Ελληνισμού. Η αντιεμβολιαστική υστερία του Μόρφου (κατά κόσμον, Ομηρος Μασούρας, το καλλιτεχνικό του, Νεόφυτος) τον έχει καταστήσει αντικείμενο χλεύης και εμπαιγμού. Τον δουλεύουν πια συστηματικά. Πρόφατα, λ.χ., κάποιοι φιλοπαίγμονες διέδωσαν σκοπίμως ότι ο Μόρφου έκανε το εμβόλιο, μόνο και μόνο για να τον εξαγριώσουν και να διασκεδάσουν με την αντίδρασή του.

Οι περιπτώσεις είναι παράλληλες, διότι ο Μόρφου δεν ήταν πάντα όπως είναι σήμερα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Μόρφου, που είναι σήμερα 59 ετών, εθεωρείτο ό,τι καλύτερο είχε συμβεί μέχρι τότε στην Εκκλησία της Κύπρου. Σεμνός, μορφωμένος, σύγχρονος, ανοιχτόμυαλος ο Νεόφυτος ήταν το «darling boy» των εκσυγχρονιστικών κύκλων της Λευκωσίας. Τον είχα επισκεφθεί και εγώ, τότε, παρά την αλλεργία που έχω με τους παπάδες, λόγω της επιμονής των κυπρίων φίλων μου. Είχαμε περάσει κάπου δύο ώρες συζητώντας το Κυπριακό και άλλα κοσμικά θέματα και, ομολογουμένως, είχα φύγει εντυπωσιασμένος από τον άνθρωπο.

Πώς έγινε και άλλαξε, ούτε εγώ το ξέρω ούτε κανείς άλλος. Είναι μυστήριο – όχι εκκλησιαστικό, αλλά ιατρικό. Συνέβη, πάντως, πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία, διότι πάνε σχεδόν δέκα χρόνια αφότου άρχισε τις συνωμοσιολογικές θεωρίες και τις αναλύσεις του επί παντός επιστητού. Η ειδοποιός διαφορά, όμως, είναι ότι η γιατρός από τη Λαμία είχε τουλάχιστον τη μητέρα της για να την προστατεύσει, διότι εκείνη ήταν που ζήτησε από τις Αρχές την ψυχιατρική εξέταση της κόρης της. Ο καημένος ο Μόρφου, όμως, είναι ορφανός…

ΓΚΑΦΑ ΟΛΚΗΣ

Καταλαβαίνω ότι το βρακί του Χάρη Θεοχάρη είναι μεταξωτό, αλλά δεν νομίζω ότι ο ίδιος πληρoί και την απαραίτητη προϋπόθεση που θέτει το γνωμικό για να το φοράει. Απορώ, πραγματικά, πώς τόλμησε να εμφανισθεί σε εκπομπή του BBC, γνωστή για τις επιθετικές ερωτήσεις του παρουσιαστή της προς τους προσκεκλημένους του, χωρίς να είναι επαρκώς προετοιμασμένος.

Οφειλε να έχει έτοιμα τα στοιχεία, για να αποκρούσει τον ισχυρισμό του συνομιλητή του ότι η χώρα μας έχει από τις χαμηλότερες επιδόσεις στον εμβολιασμό, ώστε να μη μείνει άφωνος μπροστά στα επιχειρήματα του δημοσιογράφου. Πολύ περισσότερο, καθώς ο σκοπός της επίσκεψής του στο Λονδίνο, αλλά και της συνέντευξης, ήταν η προσέλκυση τουρισμού για το καλοκαίρι. Οπως τα κατάφερε όμως, ακόμη και η Κατερίνα Νοτοπούλου, που δεν καταφέρνει να γράψει σωστά ούτε τα ελληνικά, μπορεί να του κάνει την έξυπνη…

ΑΚΟΥΤΕ ΖΩΑ;

Τέλος τα ψέματα. Ο Θάνος Τζήμερος, με βαρυσύμαντη, urbi et orbi, ανάρτησή του στο Facebook, απειλεί ότι, αν την επόμενη φορά που θα γίνουν εκλογές δεν τον ψηφίσουν οι εκλογείς, εκείνος θα τους τιμωρήσει, αποχωρώντας «από την πολιτική και φυσικά και από την αρθρογραφία». Ακούτε ζώα; Αυτό το λέω εγώ, όχι ο Θ. Τζήμερος, αλλά ταιριάζει με την περίπτωση, διότι ο άνθρωπος ακολουθεί εμφανώς τα βήματα του Λεβέντη.

E TU, BRUTE?

Από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Δεν φοβάμαι επιστροφή στις μαύρες μέρες των Μνημονίων». Kατόπιν τούτου, αντιλαμβάνομαι ότι και αυτός ανήκει σε εκείνο το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (περίπου 20%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) που κρίνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα με την παρούσα κυβέρνηση…