Xωρίς συμφωνία έληξε η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιούνταν από τις 11 το πρωί μεταξύ του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, παρουσία όλων των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας προσπάθησαν να βρουν μία λύση, ωστόσο παρά τις εκκλήσεις και τις αγωνιώδεις προσπάθειες του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, οι ιδιώτες γιατροί δεν δείχνουν να ανταποκρίνονται.

Συγκεκριμένα παρά την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, μόνο 60 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Επομένως είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ώρες να προχωρήσουμε σε επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών καθώς η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι πιο έντονη από ποτέ.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως χτες τα μεσάνυχτα έληξε η 48ωρη προθεσμία που έδωσε ο Υπουργός Υγείας, πριν την «επιστράτευση» ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρισιμότητα της κατάστασης στο ΕΣΥ.

Ο Βασίλης Κικίλιας μάλιστα είχε παρουσιάσει και την πρόταση του υπουργείου Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς, στην οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων:

«Συμβάσεις για 6 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 6 μήνες. Μηνιαίες αμοιβές 2000 ευρώ αφορολόγητα, καθώς και αμειβόμενες εφημερίες. Πλήρη ή μερική απασχόληση. Αμοιβές για επίσκεψη κατ’ οίκον, καθώς και αμοιβές για τηλεσυμβουλευτική.

Πέτσας: Αν χρειαστεί θα επιστρατεύσουμε ιδιώτες γιατρούς

Στο μέτρο της «επιστράτευσης» ιδιωτών γιατρών για τις ανάγκες αντιμετώπισης του κοροναϊού αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιούμε τους δημόσιους πόρους και όποτε χρειάζεται, θα συνεργαζόμαστε με τους ιδιωτικούς πόρους για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας. Όταν φτάνουμε, όμως, σε κάποια όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η οργανωμένη πολιτεία -εν προκειμένω η κυβέρνηση- να παίρνει σκληρές αποφάσεις. Επομένως, εάν χρειάζεται να πάμε σε επιτάξεις ή επιστρατεύσεις ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, θα το κάνουμε», τόνισε ο κ. Πέτσας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, «η πραγματικότητα είναι εκείνη που καθορίζει πόσο πιεστική είναι η ανάγκη να υπάρξει εθελοντική συνεισφορά γιατρών. Είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο θέμα αυτό. Δεν είναι η πανδημία ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα, ούτε ζητήματα που χρονίζουν. Είναι η στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες της πανδημίας. Για αυτό είτε θα υπάρξει αυτή η εθελοντική συνεισφορά που όλοι πιστεύουμε ότι θα υπάρξει, είτε ο πρωθυπουργός θα ασκήσει το προνόμιό του που είναι και η επίταξη υπηρεσιών. Γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος. Δεν μπορούμε να συζητάμε αέναα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται», ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας.