Με αυτό τον προϋπολογισμό κλείνει ο παρατεταμένος μήνας του μέλιτος για την κυβέρνηση εκτίμησε η Φώφη Γεννηματά υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει τις λύσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Εικονική πραγματικότητα

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι η κυβέρνσηη της ΝΔ στάθηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα πανδημίας και εκτίμησε ότι η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το άυριο ενισχύονται. «Για να καλύψει ευθύνες τα λάθη και τις παραλείψεις της η κυβέρνηση διολισθαίνει στον αυταρχισμό και επιχειρεί τον έλεγχο των ΜΜΕ» είπε η κα Γεννηματά.

Η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε εκτός τόπου και χρόνου τον προϋπολογισμό, κάνοντας λόγο για εικονική πραγματικότητα. Οι αρνητικές επιπτώσεις του lockdown αλλά και της ανικανότητας της κυβένρησης είναι ορατές στην οικονομία σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέροντας ότι ο τζίρος στην αγορά μειώθηκε 50 δις και η νέα γεννιά κόκκινων δανείων προβάλει απειλητικά.

Κοινωνικές ανισότητες

Μάλιστα η κα Γεννηματά μίλησε για το θάνατο του εμποράκου με το click away, το οποίο εκτίμησε ότι θα ευνοήσει μόνο τους μεγάλους του κλάδου.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι απαιτούνται πολιτικές αναδιανομής για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση ότι μιλάει για την μείωση της φορολογίας αλλά ξεχνάει την ανάγκη φορολόγησης του μεγάλου πλούτου και στηρίζει την ανάπτυξη στους ισχυρούς ξεχνώντας τους μικρομεσαίους. Η πολιτική της ΝΔ κινείται στο δρόμο της ισοπέδωσης εργασιακών δικαιωμάτων τόνισε η κα Γεννηματά.

Η νέα αλλαγή, η νέα σελίδα για τη χώρα, η προοδευτική διακυβέρνηση γίνεται ένα επίκαιρο αίτημα, σημείωσε προσθέτοντας ότι αποτελεί, ελπίδα του λαού να ξαναζήσει μέρες ευημερίας ειρήνης και υπερηφάνειας που μόνο με το ΠΑΣΟΚ έζησε.

Η πολιτική της ΝΔ κλείνει το δρόμο για ένα μέλλον ανάπτυξης δημοκρατίας και κοινωνικής προστασίας, σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συμπληρώνοντας ότι οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τη ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης επανέρχεται στην γνωστή ανεμελιά του».

Όχι οριζόντια μέτρα

Η κα Γεννηματά τάχθηκε εκ νέου υπέρ του ασφαλούς ανοίγματος ανά περιοχές με βάση την επιδημιολογική εικόνα και αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση επιμένει σε οριζόντιο μέτρα είτε στο lockdown είτε στο άνοιγμα.

Η κα Γεννηματά υπογράμμισε ότι είναι ώρα να εξεταστεί το αίτημα των υγειονομικών για να λογίζεται ως εργατικό ατύχημα ο θάνατος υγειονομικών από covid σε συνθήκες πανδημίας ώστε να αντιμετωπιστούν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά με το τρόπο αυτό οι οικογένειές τους.

Αποτυχία

Σε ότι αφορά τα εθνικά ζητήματα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη για το φιάσκο της Συνόδου Κορυφής κάνοντας εκ νέου λόγο για ήττα.

Μας είπατε ότι δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις τότε γιατί καταναλώσατε τόση ενέργεια και προσπάθεια, γιατί βάλατε όλα τα χαρτιά εκεί; διερωτήθηκε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρώπη κάνει βήματα πίσω! Η απροθυμία της θα αποθρασύνει ακόμα περισσότερο τη Τουρκία».

Η κυβέρνηση έδειξε ανικανότητα να υπερασπιστεί στις Βρυξέλλες τα εθνικά συμφέροντα είπε η Φώφη Γεννηματά κάνοντας λόγο για έλλειψη αποφασιστικότητας και διαρκούς υποχωρητικότητα. Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική και αυτό είναι που πληρώνουμε είπε η Φώφη Γεννηματά.

Κύριε Μτησοτάκη, όσο και αν προσπαθείτε να κρύψετε την ήττα με προπαγάνδα αποτύχατε στις Βρυξέλλες γιατί δεν έχετε ξεκάθαρη στρατηγική για την Τουρκία. Δεν δουλέψατε συστηματικά για κυρώσεις, δεν στέιλατε μήνυμα αποφασιστικότητας για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ελπίζω να μην επαναληφθούν αρνητικές δηλώσεις υπουργών, όταν παραβιάστηκαν δυνητικά δικαιώματά μας κυριαρχίας στα 12 μίλια, ανέφερε η κα Γεννηματά και χαρακτήρισε αδιανόητο να συρθεί η χώρα σε διάλογο για θέματα πέραν της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πάντως ότι το κόμμα της καταψηφίζει τον προϋπολογισμό ωστόσο θα ψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες.