«Ένα κρούσμα κοροναϊού στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες» υπογράμμισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσφυγες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ζήτησε την επείγουσα στήριξη της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση αυτή.

Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κρούσμα κοροναϊού σε κανένα από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και τόνισε ότι «έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία, να λειτουργήσουμε έγκαιρα, προκειμένου να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία, «η ελληνική κυβέρνηση έλαβε όλα τα προληπτικά μέτρα που ήταν αναγκαία, προκειμένου να ελέγξει την εξάπλωσή του στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης πρόσθεσε ότι 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα το τελευταίο τρίμηνο.

Μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών

Σχετικά με τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ο κ. Κουμουτσάκος ευχαρίστησε τις χώρες που έχουν δεσμευτεί σε αυτήν την κατεύθυνση.

Έκανε λόγο για «μέγιστη πράξη αλληλεγγύης σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, δεδομένου του μεγάλου αριθμού παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα και τα οποία ξεπερνούν τις 5.000».

Ζήτησε παράλληλα από τους εταίρους του να συνεργαστούν «προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η μετεγκατάσταση θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν».

Ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ανακοινώσει τη διοργάνωση της ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τους Ασυνόδευτους Ανηλίκους, «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες» και πρόσθεσε ότι «δεν εγκαταλείπουμε αυτό το σχέδιο, αυτήν την πρωτοβουλία».

Λόγω κοροναϊού η Τουρκία δεν δέχεται επιστροφές

Τέλος, για τις τουρκικές προκλήσεις και τις επιστροφές, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «παρά την εκτόνωση των τελευταίων ημερών, η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα παραμένει μείζον θέμα ανησυχίας».

Εξήγησε δε, ότι από τις 16 Μαρτίου, οι τουρκικές αρχές, «επικαλούμενες την πανδημία του κοροναϊού, ενημέρωσαν την ελληνική ακτοφυλακή, ότι η Τουρκία δεν θα δέχεται μέχρι νεοτέρας επιστροφές μεταναστών και προσφύγων, όπως αυτές προβλέπονται από την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας».